Terrassa

Més de 50.000 dones de Terrassa amb problemes de salut sexual

Terrassa es bolca amb La Marató de 3Cat

Cada any es detecten a Catalunya 211.000 casos nous de patologies en aquest àmbit

No sols la presència de Xavi Coral com a presentador i conductor conferirà aquest diumenge a La Marató de TV3 (ara, La Marató de 3Cat) un segell terrassenc. La ciutat, i la seva comarca natural, participen de nou amb afany en aquesta cita solidària nadalenca amb desenes d’activitats organitzades per entitats. Més de 40 iniciatives, algunes aquest cap de setmana, altres dutes a terme ja, se succeeixen per donar suport des de Terrassa al nou repte de cooperació col·lectiva organitzat per la Fundació La Marató de 3Cat, dedicat enguany a la salut sexual i reproductiva. Desenes de milers de terrassencs, entre ells almenys 50.000 dones, pateixen problemes o malalties en aquest àmbit.

Escoles, asociacions veïnals, clubs esportius i altres institucions s’hi han sumat amb xocolatades, quinto, tornejos, festes infantils, cantades, pessebres vivents, lluminetes, jocs en família, mercats nadalencs, concerts, pedalades, sortejos de paneres, teatre, i fins i tot amb serveis de perruqueria, una infinitat de propostes heterogènies.

La Marató vol donar llum als problemes de salut sexual i reproductiva, sovint vetllats per estigmes, tabús i desconeixements, per silencis i infradiagnòstics. Moltes persones que conviuen amb disfuncions diverses “no ho poden compartir amb el seu entorn, i molt sovint tampoc ho consulten amb el metge”, assenyala la fundació.

I quins són aquests problemes? Una pèrdua d’orina, per exemple, o una menstruació dolorosa, o la menopausa, o les dificultats per aconseguir un embaràs, fins i tot els obstacles per mantenir relacions sexuals, sense descuidar les infeccions de transmissió sexual. Tres milions de persones, sobretot dones i joves, pateixen aquest tipus de problemes a Catalunya. Segons la fundació, cada any es detecten 211.000 casos nous. La incontinència afecta una de cada quatre dones i es calcula que el 50% d’aquest segment de població pateix alguna disfunció en salut sexual i reproductiva, o en òrgans genitals.

De Mútua al plató

Oriol Porta, cap del servei de Ginecologia i Obstetrícia de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa, és un dels convidats a La Marató. A les 18.20 hores d’aquest diumenge, Porta serà al plató per parlar, en especial, de sòl pèlvic, aspecte en el qual s’ha especialitzat aquest doctor que destaca la importància conscienciadora, més enllà de la recaptatòria, d’esdeveniments com La Marató. Perquè s’ha de parlar, entre altres coses, de vaginisme, patologia originada per la contracció involuntària de la vagina que afecta (com a mínim) el 5% de les dones i que impedeix o dificulta el sexe amb penetració, posar-se un tampó o fer-se una revisió ginecològica completa.

El doctor Oriol Porta

El doctor Porta intentarà fer cinc cèntims de les disfuncions més habituals: del prolapse (desplaçament o descens d’òrgans per la desestructuració del sòl pèlvic i els danys en la musculatura), però també dels problemes en camp invers, “per un excés de musculatura que impedeix tenir relacions amb penetració”, apunta el doctor. Les pautes culturals no han canviat tant i el coit continua essent glorificat. “El dolor coital és molt freqüent, també en dones joves, i en dones amb menopausa”, afegeix Porta. Són moltes les dones que encara viuen amb dolor les seves relacions.

S’ha de parlar de la incontinència urinària i fecal, també entre els homes, i de l’endometriosi, de la qual el símptoma més habitual és el dolor menstrual. “El dolor durant la regla s’ha normalitzat i a Espanya es pot trigar vuit anys en fer un diagnòstic d’endometriosi. El 80% de les dones ha patit alguna menstruació dolorosa, però moltes pateixen una incapacitat repetida per aquest motiu, i això no hauria de ser normal”, agrega el ginecòleg, per cloure: “Aquest oblit no és just. Les persones que pateixen aquestes patologies potser no moren per aquesta causa, però també són persones”.

Més de 50.000 dones de Terrassa amb problemes de salut sexual
To Top