Són joves i gairebé tots caminen en terreny conegut per raó de vincles familiars o personals i d’experiències prèvies. Però estan marcats pel risc (potser controlat, però risc al cap i a la fi) i un nervi especial. Els vuit emprenedors entrevistats pel Diari de Terrassa han participat aquest dijous en la jornada EmpoderaT, organitzada per la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa. Han intercanviat experiències, s’han preguntat, s’han respost, tots tan diferents però tots lligats pel caràcter emprenedor i una preparació que sustenta les seves competències i plans de futur. Enginyers, una dissenyadora, una metgessa, un músic, un exempleat de banca, un carnisser ara reconvertit. Xavier Espinal, Albert Munné, Inés Betancourt, Bea Mesas, Francisco Boira, Mireia Moreno i els impulsors de Grillco, amics, socis, Bernat Monter i Francesc Picornell, repassen somnis, obstacles, formació, influències, cerca d’inversions i de confiança en els seus plans. I recomanen perseverança i, malgrat l’aventura, no estirar més que el braç que la màniga.
Aquestes són les preguntes realitzades als entrevistats:
- Un resum: en què consisteix el vostre projecte?
- Per què, quan i com es va gestar la iniciativa i amb quins mitjans l’heu posat en marxa?
- Des de la vostra experiència, quins consells podeu donar als emprenedors que tenen pensat desenvolupar algun projecte?
Xavier Espinal
“Cal conèixer el sector per no donar pals de cec”
Amb 32 anys, aquest enginyer electrònic prové d’una família amb negocis de concessionaris. És CEO de Wecaria, plataforma de mobilitat que connecta i digitalitza vehicles.
- Es tracta d’una aplicació creada a partir de dades de vehicles en temps real. És una eina intel·ligent que oferim als tallers per focalitzar campanyes i fidelitzar els seus clients coneixent la informació dels vehicles en base a la seva edat i, per exemple, els quilòmetres recorreguts. A partir de les dades, automatitzem el màrqueting i els tallers poden donar resposta als problemes reals de cada vehicle en el moment oportú. Un altre exemple: poden anticipar-se i fer ofertes de canvi de pneumàtics.
- La iniciativa va néixer l’any 2021. L’hem anat desenvolupant i ara fa tres mesos que venem el producte i, de moment, portem facturats uns 20.000 euros. No podem fer volar coloms, pero creiem que l’aposta té bona pinta. Ens hem centrat en aquest sector perquè el coneixem, i coneixem els problemes vinculats a aquestes activitats: la meva família ha tingut concessionaris de vehicles. Hem aconseguit els fons inicials en rondes de finançament, començant per 180.000 euros.
- La principal recomanació: crec que cal conèixer el sector per no donar pals de cec. Un factor a tenir en compte és la soledat de l’emprenedor. En el meu cas tinc un coCEO. Això pot generar frecs, sí, però no estàs sol per assumir els pals que sempre arriben, perquè és inevitable cometre errades.
Albert Munné
“Cal generar estructures amb el menor cost possible”
CEO i cofundador de Memima Baby, parla amb passió d’aquesta aplicació per a l’aprenentatge musical dels infants de 0 a 6 anys. Albert Munné (41 anys) és enginyer industrial i compositor.
- Empoderem generacions futures amb aprenentatge i creativitat, perquè els seus reptes seran molt diferents als nostres. Estaran marcats per les noves tecnologies i la intel·ligència artificial. El producte va dirigit a mares, pares i educadors. Ensenyem a parlar música, l’idioma musical. Com s’ensenyen dues síl·labes, s’ensenyen dues notes, per acabar amb variacions melòdiques com a subjecte, verb i predicat. Usem patrons rítmics, regulant rutines diàries que són un entrenament cognitiu. Millorem i potenciem la intel·ligència musical. L’única cosa que ocupa el 100% del cervell és tocar un instrument. El cervell és un múscul al qual entrenem.
- Amb 16 anys ja vaig detectar aquesta necessitat a classe d’anglès. En el 2012 vam començar a estudiar-la i en el 2017 ja vam posar l’aplicació en el mercat. La vam oferir gratis tres anys, entre finals del 2018 i finals del 2021, per avaluar-ne l’eficàcia. Durant el confinament teníem usuaris de 54 minuts al dia. Des del 2022 és de pagament. Percebem una bona projecció.
- No hi ha consell bo, però és important conèixer l’entorn en el qual et mous. Tenia diverses idees, però vaig triar la que em resultava pròxima en el sector en el qual m’havia mogut. Cal generar estructures amb el menor cost possible i comptar amb un equip fundador compromès.
Inés Betancourt
“És necessari interactuar, al principi sents una gran solitud”
Aquesta dona de 34 anys, metgessa de MútuaTerrassa, és directora mèdica i confundadora de Clarity Stethoscope, una plataforma de diagnòstic i seguiment de malalties respiratòries.
- És un dispositiu físic que s’acobla al telèfon mòbil del pacient. Permet registrar més característiques que en el sistema tradicional, i millorar-ne el diagnòstic. L’algoritme, per exemple, detecta les diferències entre home i dona. Registra l’evolució, i orienta si l’auscultació és patològica.
- Soc metgessa de família. Quan feia visites domiciliàries a persones grans detectava problemes. Moltes vegades la tasca era física, intuïtiva. Hi havia un camp a explotar. L’aparell és de fabricació econòmica. Als Estats Units n’hi ha de similars, pero són inasequibles. El vam registrar fa un any i mig, però abans vam emprar tres anys en processos: fent prototips i proves diverses. Desenvolupem un algoritme d’intel·ligència artificial i, com aquests dispositius han de passar molts certificats, esperem posar-lo a la venda en un parell d’anys, si tot va bé. L’empresa és familiar. La meva mare és dissenyadora industrial i la meva germana, sociòloga amb coneixements en algoritmes. Tot ho hem afrontat amb el nostre capital. Hem elaborat més de 40 prototips i disposem d’impressores en 3D.
- El principal consell és la persistència, perquè aquests processos són sempre més llargs del que es preveu. Cal tenir un cronograma clar, i interactuar amb l’ecosistema emprenedor. Això t’ajuda molt, perquè al principi sents una gran solitud.
Bea Mesas
“Hi ha cafès que em fan plorar quan els tasto”
La cofundadora d’Incapto Coffee té 35 anys i la mou una passió extraordinària pel bon cafè. La seva família treballa en el sector. Un dels lemes d’Incapto: “L’autèntic cafè no es deixa encapsular”.
- Subministrem cafè en gra, de comerç just, ecològic i sense residus. La millor experiència de prendre un cafè és quan és acabat de moldre. El nostre públic objectiu és el consumidor de càpsules. Venem el gra, però també cafeteres superautomàtiques per a domicilis i oficines. El cafè l’enviem al destinatari cada tres mesos. El comprem a diversos països tropicals als quals viatjo personalment, i el torrem nosaltres també. Es poden fer comandes automàtiques. I disposem de fàbrica. Els preus cón molt competitius. la meitat del que costen les càpsules de la marca més coneguda.
- El 7 de març del 2020 vam anar al notari i dos anys després, davant del creixement de l’empresa, vam posar en marxa la fàbrica. Som tres socis i ara comptem amb 80 treballadors. Els companys que van tenir la primera idea buscaven algún que conegués el sector. M’ho van proposar i la iniciativa em va agradar. M’hi vaig sumar amb entusiasme. Som una empresa molt intensiva en capital. Paguem les màquines abans de vendre-les. Per al finançament hem fet quatre rondes, per aconseguir 10 milions d’euros.
- Tinc passió per aquest producte. Hi ha cafès que em fan plorar quan els tasto. Aconsello fer un producte mínimament viable i començar a vendre’l quan abans millor per validar la idea, sense estructures com l’oficina.
Francisco Boira
“Passes per 40.000 moments de baixades”
Kreios Space desenvolupa un sistema de propulsió elèctrica per a satèl·lits. Francisco Boira (25 anys) és el CCO i cofundador d’aquesta “star-up” impulsada per exalumnes de la UPC.
- Desenvolupem un sistema de propulsió elèctrica per a satèl·lits. La tecnologia s’anomena ABEP (Air-Breathing Electric Propulsion) i permet als satèl·lits orbitar més a prop de la Terra sense utilitzar combustible. L’any 2026, segons les previsions, farem la prova de vol per a la certificació en òrbita.
- No som una “spin-off”, però rebem ajuda de la UPC, per exemple, amb instal·lacions.Els fundadors som sis, i ara comptem amb quatre persones més. Un company, cofundador, l’Adrián, ens va reunir i ens va proposar la idea. Aquesta es va començar a gestar l’any 2020 i l’”star-up” la vam constituir el 2021, en primer curs del màster. Sabem que el sector implica un públic limitat, de desenes o centenars de clients, però amb un alt poder adquisitiu. Bona part dels clients acostumen a ser agències com la NASA o l’ESA i ministeris com els de Defensa, però en els darrers anys ha crescut molt la inversió privada, i notem aquest arrossegament. Crec que, per sort, hi hem entrat en el millor moment. L’empresa té ajudes públiques i ja és sostenible, però encara no comercialitzem el producte.
- Cal constància, persistència, això no és un camí de roses. Passes per 40.000 moments de baixades, però el denominador comú en tots els emprenedors que conec és la convicció, creure en allò que fan.
Mireia Moreno
“Considero la meva iaia Roser el model a seguir”
Aquesta terrassenca de 26 anys és dissenyadora de moda íntima. Està immersa en un projecte, The Gold Antidot,del qual parla amb una il·lusió desbordant. Li ve de família.
- De moment el meu projecte està en marxa com a pla de futur, però vull dur-lo a terme. Estic calculant la viabilitat del negoci i avaluant la inversió necessària, però espero començar a vendre els dissenys l’any 2026. Tinc pendent un Erasmus per a nous emprenedors i el meu objectiu és tenir una marca pròpia. He fet patronatge de corseteria i disseny a mida per a espectacles. La meva intenció és dissenyar i fabricar vestits de bany amb disseny de sostenibilitat, transmetent, per exemple amb estampats, la idea de sostenibilitat. Vull aconseguir que l’objectiu no sigui merament estètic, sinó també de conscienciació, i el lluïment a la platja em sembla un bon lloc.
- Estic pràcticament sola en aquesta aventura, però tot em ve d’herència familiar. Els meus avis tenien Glorysol, una empresa de llenceria, i la meva mare la botiga Glòria Moda Íntima. Considero la meva iaia Roser el model a seguir. De moment, comptaré amb inversió pròpia amb una part d’aliena. Fa tres anys vaig obtenir el MFB Mediterranean Fashion Beach, Premi Nacional de Moda, i això em va esperonar encara més.
- Sigues persistent davant dels reptes, aprèn dels teus errors, coneix bé el teu producte i envolta’t de la gent adequada. A mi em fa feliç fer del meu hobby la meva professió, fer el que m’agrada, donant el millor que tingui.
Bernat Monter i Francesc Picornell
“El grill és una alternativa molt sostenible”
Alimentació a base de grills, tal com sona. Diuen que és “la revolució sostenible en nutrició”. Bernat Monter (33) era carnisser i Francesc Picornell (31) es dedicava a la banca. Impulsen Grillco.
- Busquem la creació d’un complement nutricional amb mirada sostenible, i ho fem amb grills. Per a empreses com les fabricants de pinsos la prioritat ha passat de la soja a aquest nou sistema, que és més barat i necessita de menys aigua. El grill és una alternativa molt sostenible. Tindrem una nau a Tona per dur a terme tot el procés, des del naixement dels grills fins a la transformació en farina, o en la congelació de grills per fer pinso humit, sobretot per a gats. Aquesta farina és més torrada, però amb un gust neutre apte per a mil receptes. També es pot utilitzar per a pa per a residències, com a proteïna complementària. El grill té 50 vegades més vitamina B12 que la vedella.
- Fa dos anys la Unió Europea va aprovar un canvi regulatori per a la transformació de determinats insectes, de tres espècies. Vam detectar que el futur ja no passa pel consum de carn. S’ha produït un canvi de model. Fa un any vam començar a treballar de ferm en el projecte i ara comencem, ja. La setmana vinent tancarem temes amb socis. Hem aconseguit un finançament de 550.000 euros en primera ronda. El concepte és de granja vertical, intensiu, amb molts grills en pocs metres quadrats.
- Creiem que el més important és tenir gent al teu costat amb afinitat, i conèixer el terreny. La tercera sòcia del nostre projecte és una investigadora en aquesta matèria.