La UPC gradua cada any centenars d’alumnes a Terrassa molt preparats en l’àmbit tècnic i tecnològic i el seu repte és traslladar aquest talent al teixit empresarial i la societat. Sovint alguns d’aquests estudiants tenen idees que podrien acabar donant vida a nous negocis o “start-ups”. Per acompanyar-los, fa set anys va néixer el programa Emprèn UPC Terrassa. Aquest dijous ha tingut lloc el “demo day” de presentació dels projectes que participen en l’última edició. Són propostes centrades en àmbits diversos i que es troben en fases diferents, però la majoria se serveixen de les noves tecnologies.
Bliko
Transcriure i analitzar trucades en empreses
Bliko és un SaaS B2B, una idea de dos socis, Joan Jover, enginyer de Telecomunicacions, i el seu germà Lluís, informàtic, que afronta la pèrdua d’informació i context en les comunicacions telefòniques entre empreses i clients. És un sistema de transcripció i anàlisi de trucades amb intel·ligència artificial integrat amb telefonia al núvol que genera un xat per a cada client. El seu model de negoci es basa en la subscripció.
GameFlix
Lloguer de jocs de taula a domicili
Alberto Gayoso i Adrià Julià volen lluitar contra l’ús excessiu de pantalles. Han ideat una plataforma digital de lloguer i distribució a domicili de jocs de taula físics amb un model de subscripció d’entre 8 i 12 euros mensuals que incorpora la personalització segons gustos i edats i l’assessorament. En cas de fer-se realitat, volen que GameFlix determini el producte i avaluï la satisfacció del client després del lloguer. El Netflix de jocs de taula físics, diuen.
Zephyr
Un coixí imprès en 3D que evita llagues
Un coixí imprès en 3D per evitar les llagues en usuaris de cadires de rodes, personalitzable segons l’anatomia de cada persona, lleuger, transpirable, que evita les punxades i còmode. Aquest és el producte que Roger Arnau voldria comercialitzar a través d’ortopèdies, hospitals i asseguradores. La idea va sorgir l’any 2021 i ara ja té un prototip. De cara a l’any vinent, Arnau vol dur a terme la validació tècnica. Calcula que el cost d’impressió seria d’entre 150 i 500 euros.
VÖR
Tecnologia 4.0 en l’àmbit de l’educació
Pau Reverté i Pol Salrà volen contribuir a millorar els resultats acadèmics i l’abandonament escolar usant les noves tecnologies com la IA, la realitat virtual i la realitat augmentada per fer realitat una educació 4.0, amb formació adaptada als currículums i utilitzant els algoritmes de les xarxes socials per atraure els joves estudiants. Pensen tant en un model B2C (d’empresa a consumidor) freemium com en un de B2B (d’empresa a empresa o entitats o institucions).
ByNeural
Aplicar la IA en comerços electrònics
Israel Llagostera volen aprofitar la intel·ligència artificial (IA) per optimitzar i automatitzar processos en comerços electrònics, amb un xatbot amb diverses IA connectades, generació de contingut optimitzat per a SEO per posicionar millor les pàgines web o automatització de respostes en xarxes socials i mails. Ja tenen un client amb qui estan treballant amb un xatbot i en poc temps tenen intenció de llançar-lo al mercat.
MVP
Una app amb plans d’oci nocturn
MVP és el projecte d’Artur Garrido, que es planteja crear una app que ofereixi una àmplia gamma de plans d’oci nocturn, connectant locals i usuaris. La idea és, d’una banda, donar visibilitat a negocis, que podrien llançar enquestes i altres opcions per rebre “feedback” de possibles clients i decidir les seves estratègies i serveis, i de l’altra, oferir als joves propostes que s’adaptin a les seves preferències i l’accés a promocions amb l’acumulació de punts responent les enquestes.
Cleanfy
Un mercat web de personal de neteja
Cleanfy es presenta com un mercat web per a la contractació de personal de neteja que evita la contractació irregular. Àngel Laso, Alejandro Vidal-Ribas i Oriol Ramos tenen la intenció que incorpori un sistema de ressenya i pagaments en línia segurs i que s’hi puguin publicitar professionals autònoms de la neteja amb els preus que ells decideixin perquè els puguin contractar particulars per netejar casa seva. D’alguna manera, funcionaria de forma similar a Airbnb.
RelAI
Analitzar els sentiments de clients i treballadors
RelAI és un sistema per a empreses que mesura i analitza els sentiments de clients i treballadors. Bernat Casañas, Aaron Fernández i Daniel García el presenten com una eina que pot ajudar a augmentar les vendes o reduir la rotació de personal. Ja han fet una prova pilot amb càmeres que capten gestos i expressions facials i una IA capaç d’analitzar-los i tenen un producte mínim viable que incorpora també un panell amb mètriques i la possibilitat de rebre avisos.