Terrassa

Terrassa, un ecosistema audiovisual únic

La ciutat lidera el club de les City of Film de la Unesco com a hàbitat per a la formació i la producció audiovisual

La Unesco reconeix el lideratge de Terrassa com a Ciutat Creativa de Cinema (City of Film). Coordina les 18 ciutats de cine arreu del món i ho fa per la seva singularitat ecosistèmica, que no es dóna a cap altra capital cinematogràfica.

A Terrassa, un infant podria començar a experimentar als 12 anys a les extraescolars de cinema de l’INS Terrassa, formar-se en producció audiovisual a l’INS Santa Eulàlia, decantar-se per l’enginyeria en sistemes audiovisuals cursant el grau a la UPC o bé triar ser guionista o director de cinema, estudiant a l’ESCAC. Com a creatiu, com a productor o com a tècnic especialitzat, aquest jove professional del cinema podria, si volgués, completar el seu projecte professional sense sortir de la ciutat. Com? Escrivint el guió, produint i estrenant, per exemple, la darrera edició d’OT al Parc Audiovisual de Catalunya.

Ahir, la gala 3 de l’edició 12 d’“Operacion Triunfo” trencava audiències en rigorós directe des dels platós terrassencs al PAC. Gestmúsic Endemol i la plataforma Amazon (Prime Video), continuen apostant per la factoria egarenca de l’audiovisual com a centre d’operacions del seu producte més exitós.

Cada dilluns, els espectaculars directes de les gales d’OT2023 se celebren al plató 3 del Parc Audiovisual i, a pocs metres, una gran nau auxiliar acull l’acadèmia del “talent show” i els espais tècnics per a càmeres, so, edició, producció, maquillatge i perruqueria.

Tota la cadena de valor en un mateix espai. Exactament el que, a gran escala, passa a la ciutat, on conviuen la pota industrial de l’ecosistema audiovisual terrassenc (el Parc Audiovisual i la seva Terassa Film Office, integrats a la Catalunya Film Commision) i tota l’oferta formativa.

La conformen l’Escola Superior de Cinema de Catalunya (ESCAC), que ha format directors com J. Bayona (“La sociedad de nieve”, candidata espanyola als Oscars i també als Globus d’Or) o Albert Pintó (“Nowhere”, “Matar a Dios”); la Universitat Politècnica de Catalunya i l’INS Santa Eulàlia.

Tot plegat, un complet hàbitat audiovisual que fomenta el talent tècnic i creatiu, forma professionals i és indústria.

PAC: Una factoria per al cine la televisió i la publicitat

El Parc Audiovisual de Catalunya, situat a l’antic Hospital del Tòrax, és avui una gran factoria que ofereix rodatge en plató i en espais naturals. Disposa de quatre platós (seran sis aviat) i d’espais auxiliars com el que acull en aquest moment l’acadèmia d’OT. El recinte ofereix a les productores tota la infraestructura per als seus rodatges i per a les produccions digitals i ho fa de manera sostenible: amb l’oferta d’exteriors de muntanya i urbans a pocs minuts dels platós. Els estudis de l’antic Hospital del Tòrax tenenprevist  superar el rècord de rodatges acollits per segon any consecutiu. S’han filmat a Terrassa èxits com “Saben Aquell”, el biopic d’Eugénio estrenat recentment; la multipremiada “La mesita del comedor”; l’òpera prima de Mario Casas “Mi soledad tiene alas” o sèries internacionals com “Quien es Erin Carter”.

Terrassa film Office: Escenaris al servei de les productores

La Terrassa Film Office s’encarrega de gestionar les localitzacions i els permisos, fent de pont entre les productores, les administracions i els propietaris de finques i immobles. L’oficina s’ha convertit en el “partener” imprescindible de les empreses audiovisuals al territori, on disposa d’un ampli catàleg de localitzacions naturals (parc natural i entorns) i urbanes (Terrassa). Aquest 2023 espera superar els vuitanta rodatges fora del PAC i cada dia suma noves localitzacions: deu només durant el darrer semestre.

Eseiaat-UPC: Els i les enginyeres del futur digital

El grau d’enginyeria en sistemes audiovisuals de l’Eseiaat-UPC forma futurs professionals capaços de concebre, dissenyar i operar productes, sistemes i serveis en el camp de l’enginyeria de sistemes audiovisuals, en àmbits com l’acústica, la imatge, l’àudio, el vídeo i els entorns multimèdia. De la facultat surten enginyers en telecomunicacions, especialistes en el manteniment d’equips i sistemes i en la creació i aplicacions i continguts multimèdia. El CITM té un grau especialitzat en disseny i desenvolupament de videojocs.

Escac: Una pedrera que omple catifes vermelles

L’Escola Superior de Cinema (ESCAC), amb seu al Vapor Universitari, ha esdevingut la fàbrica d’èxit del cinema català i espanyol. La llista de talents formats a l’ESCAC és molt llarga i inclou talents com Juan Antonio Bayona, Kike Maillo, Marc Coll, Roser Aguilar i Javier Ruiz Caldera, entre molts altres. La llista de premis nacionals i internacionals és interminable. Només amb premis Gaudí, supera els 50 i més de 20 alumnes han guanyat un Goya. Ara, J. Bayona és candidat als Oscar i als Globus d’Or per “La sociedad de la nieve”.

INS Santa Eulàlia: Promoció de nous talents des de l’institut

L’alumnat dels cicles formatius d’Imatge i So de l’institut Santa Eulàlia de Terrassa “envaeixen” sovint la ciutat carregats amb càmeres i equips de so. Són els futurs professionals del sector audiovisual, una pedrera de tècnics que nodriran la indústria audiovisual, molt probablement les noves generacions de professionals de continguts digitals. La Terrassa Film Office presta suport als projectes acadèmics.

Terrassa, un ecosistema audiovisual únic
To Top