Terrassa

Terrassa ha rebut més de 30 milions d’Europa

La segona edició dels Next Generation subvenciona 25 projectes, amb un pressupost de 8,7 milions

Amb els fons es repararà el pont de Sant Pere / Nebridi Aróztegui

En el darrer recompte, la ciutat de Terrassa ha presentat 32 projectes a convocatòries dels fons europeus Next Generation, on 20 han rebut subvenció, 9 han estat denegats i 3 resten pendents de resolució. Les subvencions rebudes d’aquest programa de recuperació, dotat amb 750.000 milions d’euros per fer front a les conseqüències de la pandèmia i amb prioritat per als projectes ecològics i digitals, superen els 30 milions a la ciutat.

Les subvencions europees estan condicionades a l’aportació econòmica municipal. Els 30 milions aportats per Europa s’han traduït en 20 projectes executats per un valor de 73 milions d’euros. La xifra és l’equivalent a pràcticament un terç del pressupost municipal i multiplica gairebé per quatre el d’inversions, que el 2024 serà de 19,5 milions d’euros a Terrassa.
Precisament aquest pla d’inversions del pressupost municipal del 2024 estarà condicionat per un paquet de 25 nous projectes amb subvenció de la segona edició dels fons Next Generation.

El paquet d’obres tindrà una dotació econòmica de 8,7 milions d’euros, 3,7 milions dels quals els aportarà Europa i 5 milions els finançarà l’Ajuntament via crèdit.

Els fons Next Generation permetran executar en aquesta segona entrega alguns projectes d’envergadura, que d’altra manera la ciutat hauria hagut d’ajornar per l’elevat import de l’obra i per l’actual conjuntura municipal de contenció de la despesa.

Amb els fons es repararà el pont de Sant Pere, del segle XVII, que requerirà 1,2 milions d’euros. La reparació inclou la injecció de morter en l’estructura i la substitució de la polèmica barana i del paviment, així com la implantació d’il·luminació per fer-lo més visible.

Els Next Generation també subvencionen l’ampliació de voreres del pont de la carretera de Montcada, el del Cementiri Vell i el del Passeig. El paquet de la segona edició dels Next inclou actuacions de millora de la mobilitat vinculades a la zona de baixes amissions i el finançament de la seva plataforma de gestió.

Una subvenció que tensa el pressupost, però que empeny la ciutat

/ Nebridi Aróztegui

El debat sobre els Next Generation està a cavall entre l’evident injecció de recursos per a projectes locals, que d’una altra manera haurien quedat al calaix durant anys, i l’esforç al qual sotmet les finances municipals, ja que el gruix dels projectes estan condicionats a finançament compartit. Això ha fet desistir molts municipis petits de demanar subvenció, davant la impossibilitat de fer front a la seva aportació econòmica. Terrassa va fer una aposta forta a la primera convocatòria dels Next Generation i, tot i veure com projectes tan emblemàtics com les rieres de Terrassa quedaven fora, ha complert l’objectiu que la ciutat “fes un salt d’anys” en l’execució de projectes que milloraran, sobretot, la qualitat de l’espai públic.

Projectes dels Next Generation, acabats el 31 de desembre

Terrassa ha rebut més de 30 milions d’Europa
To Top