Terrassa

Transports ultima un canvi normatiu per desbloquejar la ronda Nord

El ministeri treballa en una modificació de la Llei de Carreteres que hauria de desencallar el conveni

La rotonda on acaba la B-40 a Terrassa / Alberto Tallón

El Govern central ultima un canvi normatiu que podria permetre desencallar el conveni de la ronda Nord. El ministeri de Transports treballa en una modificació de la Llei de Carreteres que hauria de desbloquejar l’acord per a aquest tram de via de poc més de sis quilòmetres que connectarà Terrassa, Sabadell i Castellar del Vallès, seguint la trajectòria de la B-40, i que l’executiu català va accedir a tirar endavant en el marc de la negociació amb el PSC per als pressupostos catalans del 2023.

Segons diverses fonts consultades per l’agència EFE, el ministeri ha assumit que la via per desbloquejar aquesta qüestió és una modificació legislativa. Això ha de “permetre que es pugui aplicar la fórmula d’encàrrec de gestió perquè la Generalitat s’encarregui de construir la ronda Nord”, confirmen fonts de Transports a EFE, que afegeixen: “Després d’aquest ajustament, que es realitzarà mitjançant Reial Decret Llei, es podrà tramitar el conveni”.

Des del govern central eviten fixar-se terminis, si bé d’altres fonts auguren que aquesta modificació legislativa es produirà les properes setmanes.

L’obstacle que frena el conveni

El pacte polític sobre la futura ronda es va segellar el 7 de juliol passat, després de mesos de negociacions: en aquell moment es va signar un protocol (un document d’intencions polítiques) que s’ha de traduir en conveni (que dona lloc a la tramitació administrativa).

El protocol fixava un màxim de quatre mesos per a la signatura del conveni, un termini ja superat. A més, el pacte entre ERC i el PSC assenyalava que el conveni s’havia de tancar durant el primer trimestre de l’any, de manera que el retard en la qüestió és considerable.

L’obra es durà a terme mitjançant encàrrec de gestió, és a dir, el govern central finançarà les obres i l‘administració catalana s’encarregarà d’executar-les. I aquí hi ha radicat la principal dificultat, ja que l’equip jurídic del ministeri ha considerat que l’encàrrec de gestió es pot aplicar en obres ferroviàries, però no viàries.

Així doncs, la modificació de la Llei de Carreteres ha d’assegurar la legalitat d’aquesta fórmula en el cas de la ronda Nord. De fet, ja es va fer una cosa semblant a la llei de Pressupostos Generals de l’Estat del 2023 per poder executar actuacions a l’AP2 i AP7 i a l’Eix Pirinenc (la N-260), dos protocols més que encara s’han de traduir en convenis.

Terrassa vol una ronda Nord amb quatre túnels

Transports ultima un canvi normatiu per desbloquejar la ronda Nord
To Top