Opinió

El voluntariat a la ciutat, més viu i imprescindible que mai!

Meritxell Lluís i Vall, tinenta d’alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans

L’Assemblea General de les Nacions Unides del dia 17 de desembre del 1985 va acordar que el 5 de desembre se celebrés mundialment el Dia Internacional del Voluntariat, per tal de contribuir i sensibilitzar el públic de tot el món sobre el voluntariat des de tots els seus vessants.

Amb la commemoració d’aquest dia, l’Assemblea General de les Nacions Unides invita els governs a impulsar aquesta diada per reconèixer persones i entitats que de forma lliure i solidària tiren endavant projectes en benefici de les persones i la societat.

A Terrassa, el Dia Internacional del Voluntariat, cobra cada cop més importància a mesura que les entitats i els seus projectes de voluntariat creixen a la ciutat, com ho estan fent fins ara. I és que, a més, coincideix amb l’aniversari del Punt del Voluntariat de la ciutat, que enguany fa 6 anys, un espai creat conjuntament amb la Taula d’Entitats del Voluntariat que informa, assessora i orienta tant persones com entitats interessades en l’àmbit del voluntariat.

Commemorar el Dia Internacional del Voluntariat també és donar veu i fer arribar l’agraïment a totes les persones voluntàries i apostar per l’associacionisme, que a casa nostra està més viu que mai amb l’augment de noves entitats i associacions i de projectes de voluntariat a la ciutat.

El 2023 ha estat un any de consolidació del Punt del Voluntariat, de creixement de la Taula d’Entitats del Voluntariat i de molts projectes, i també d’un important augment de la demanda de persones voluntàries per incorporar-les als projectes de les entitats.

Les accions que s’han organitzat des de la Taula, tant la Festa del Voluntariat com, especialment, la Fira del Voluntariat el darrer mes d’octubre a la Plaça Vella mostren l’interès de la ciutadania per la tasca voluntària. Un interès que hem de canalitzar adequadament des de l’Ajuntament per ajudar les entitats a portar endavant els seus projectes i les persones a trobar el millor espai per realitzar la seva tasca i dedicació voluntària. Tanmateix, la força de l’acció del voluntariat, la motivació i la mobilització del voluntariat no són només per un gest altruista, també signifiquen l’aposta per la transformació i millora del nostre entorn proper, el barri, la ciutat. I per això s’actua i precisament per això el voluntariat segueix sent una força transformadora tan imprescindible.

I és que no hem d’oblidar que el voluntariat és la base de les entitats que creuen en un món en què els valors cobren més importància que els diners. Entitats que enforteixen un teixit associatiu necessari per a una societat que busca el benestar i la cohesió als barris i ciutats. Entitats que creuen en la millora del seu entorn, que el milloren amb els valors del voluntariat i l’associacionisme, i que són una autèntica escola de valors com l’altruisme, la generositat, el compromís o la solidaritat.
A Terrassa, a més, comptem amb entitats molt potents que treballen amb persones amb discapacitat i que han fet una gran feina perquè les persones amb discapacitat també puguin fer voluntariat. I és que tothom pot oferir el seu temps de forma altruista per fer tasques de voluntariat.

Finalment, cal reiterar l’agraïment a les persones voluntàries i a les entitats per, amb el seu projecte i el seu compromís, voler actuar i fer una ciutat millor i més justa. Perquè el vostre esforç i el resultat de la vostra acció del voluntariat valen or i com a societat és impagable!

(*) El Punt del Voluntariat va obrir portes el 18 de desembre del 2017.

To Top