Terrassa ja ha tancat la proposta que entregarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA) per a la continuïtat de la B-40 cap a Sabadell. L’autovia, també batejada com a ronda Nord, serà una infraestructura de gran capacitat, amb dos carrils per banda, que recorrerà semisoterrada els 4,5 quilòmetres entre la rotonda de Can Roca, on ara acaba la B-40 de manera abrupta, i el terme de Sabadell, per enllaçar amb la ronda Oest.
El projecte, encarregat a l’enginyer especialista en traçat de carreteres Josep Maria Cunillera, modifica el traçat del Ministeri de Foment de l’any 2010, que projectava una autovia amb dos petits túnels i quatre ponts al terme de Terrassa. La proposta actual redueix l’impacte sobre àrees de gran valor ambiental i agrícola amb una infraestructura que discorre majoritàriament en trinxera –semisoterrada–, amb quatre grans túnels i quatre viaductes.
La ronda Nord sortirà de la rotonda de Can Roca, que desapareixerà, i creuarà el nord de la ciutat fins a l’avinguda del Vallès. A la plana nord de Terrassa, al Pla del Bon Aire, la carretera perdrà cota i s’endinsarà sota terra, per travessar un primer túnel de 220 metres i passar la carretera de Matadepera per sota.
Afecta la Q8 i les caravanes
El traçat que proposa Cunillera continuaria pels terrenys que ara ocupen la benzinera Q8 i l’aparcament de caravanes, finques que seran expropiades. A partir d’aquest punt, la ronda Nord tornaria a la superfície per guanyar alçada. Ha de travessar l’avinguda del Vallès i la riera de les Arenes i només ho pot fer amb un viaducte. Aquí se situarà la sortida de l’autovia, que connectaria amb la rotonda el·líptica ja existent sobre la riera i, des d’aquesta, amb la trama urbana.
Aquesta és una de les novetats del projecte. L’original desplaçava la sortida de la ronda Nord més a l’est, a l’alçada del polígon de Can Petit. La proposta de Terrassa la situa en el punt de connexió amb l’avinguda del Vallès, una de les principals artèries de la ciutat.
Des de la riera de les Arenes, l’autovia continua cap a Sabadell sortejant els desnivells de la plana vallesana amb tres nous viaductes, fins a arribar a la finca de Ca l’Arnella. En aquest punt, la proposta de Cunillera modifica el traçat original i desplaça l’autovia cap al sud, per preservar aquesta àrea de gran valor ambiental.
La resta del recorregut fins a Sabadell discorre pràcticament soterrat. Tres túnels ja batejats de 460 metres (Creu de Besanta), 140 metres (Del Fangar) i 200 metres (Ca n’Ustrell) ocultarien la infraestructura pràcticament a tot el recorregut fins al terme de Sabadell.
Els connectors biològics
Xavier Cardona, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, explica que la proposta semisoterrada de Terrassa, “permet afavorir els connectors biològics i minimitzar el soroll. El fet que l’autovia travessi el nord de la ciutat en trinxera o en túnel permet respectar els camins cap a la zona de preparc natural, que seran tots en superfície. El túnel facilitarà renaturalitzar la superfície i convertir-la en un espai verd”.
Aquest tram urbà de Terrassa, entre la rotonda de Can Roca i l’avinguda del Vallès, és un dels més complexos tècnicament. El projecte s’enfronta a reptes com la B-40, que arriba en superfície; el túnel de Ferrocarrils, que situa la seva cua de maniobres just al punt previst pel túnel de la ronda Nord; la carretera de Matadepera i la riera de les Arenes. En poc més d’un quilòmetre, un munt d’obstacles que obliguen el traçat a baixar sota terra i, més endavant, agafar altura per configurar un pont. I tot sense superar el 5% de pendent autoritzat en aquestes infraestructures.
La proposta de Cunillera resol l’entrellat i el traçat passa per sota de la carretera de Matadepera – en aquest punt el túnel de la ronda Nord passa pocs metres per sobre del túnel d’FGC- i més endavant per sobre de l’avinguda del Vallès.
A la Generalitat i al Ministeri
Terrassa ja té a punt el seu document i ara espera que Sabadell tanqui el seu projecte tècnic per demanar una entrevista amb el nou ministre del MITMA, Óscar Puente. L’alcaldessa, Marta Farrés, ja va anunciar que la ciutat veïna vol la ronda Nord soterrada. El consistori sabadellenc va dir que farà una proposta de màxims i que vol construir més de sis quilòmetres de carretera amb tuneladora, utilitzant una tècnica similar a la de l’ampliació d’FGC.
En aquest moment, el projecte de la ronda Nord fa mesos que està encallat, pendent de la signatura del conveni entre l’Estat, titular de la infraestructura i responsable del finançament, i la Generalitat, encarregada d’executar-la. Tots els ulls estan ara pendents del nou ministre, Óscar Puente, i de la seva sensibilitat pel projecte.
Una gran ronda de circumval·lació que alliberaria trànsit
Executar la ronda Nord, un cop la Generalitat i el Govern de l’Estat tanquin el conveni, necessitaria una dècada de tramitacions i obres i uns 200 milions d’inversió, segons les primeres estimacions de les administracions implicades. La seva entrada en funcionament, i la construcció de la nova sortida Terrassa Oest de la B-40, millorarien la mobilitat i evacuarien trànsit de l’interior de la ciutat.
Completar el recorregut de la B-40 fins a Sabadell, on enllaçarà amb la ronda Oest de la ciutat veïna i amb l’autopista C-58, completarà una gran ronda de circumval·lació de Terrassa per vies d’alta capacitat: per sota l’autopista C-58 i la C-16, per l’oest i el nord la B-40 i per l’est la ronda oest de Sabadell.
La possibilitat d’accedir a la C-58 a Sabadell per la ronda Nord evacuarà molt del trànsit del nord de la ciutat que fins ara utilitza l’avinguda del Vallès per accedir al nus de les autopistes. Es consolidarà també com a ruta per als veïns de Matadepera, que ja fan servir aquest eix per la BV1248.
De fet, la ronda Nord alliberarà de trànsit aquesta via, de l’N-150 i augmentarà la capacitat de la C-58 en el tram de Terrassa. El Pla Específic de Mobilitat del Vallès preveia una pèrdua de 13.000 vehicles diaris, passant dels 22.000 vehicles/dia actuals, a uns 9.000.
A ponent
A la zona de ponent, el nou accés a la B-40 a Terrassa Oest captaria el trànsit de part de Ca n’Aurell, Can Boada i Pere Parres que ara fa servir l’accés a les autopistes del Roc Blanc o bé ho tria la ruta urbana pels carrers de Galileu i Arquimedes.
Ens hem de remetre a fa més d’una dècada per trobar la darrera tramitació que va fer el ministeri relacionada amb la continuïtat de la B-40 cap a Sabadell, Va ser l’any 2010. Al juliol, la Demarcació de Carreteres de l’Estat a Catalunya va iniciar el periode d’informació pública de l’estudi informatiu del tancament de l’autovia orbital de Barcelona. En aquell moment, els ajuntaments de Terrassa i de Sabadell van presentar al·legacions proposant modificacions en el traçat proposat pel ministeri per reduir l’impacte ambiental de la infraestructura.
Una dècada llarga més tard, el projecte torna a estar sobre la taula després que el mes de juliol, el govern català i l’espanyol signessin un protocol per tirar endavant la ronda Nord, una infraestructura que ha d’unir Terrassa, Sabadell i Castellar.