Terrassa

Què pot passar si comparteixes un dècim de loteria per WhatsApp?

Tot el que has de saber i tot el que has d’evitar quan compres loteria de Nadal segons la OCU

71 euros és el que ens gastarem cadascun de nosaltres, de mitjana, en el Sorteig de la Loteria Nadal del divendres 22 de desembre, segons una enquesta de l’Organització de Consumidors (OCU). Si la sort acompanya i per evitar problemes, és recomanable seguir sis consells bàsics:

– Guarda els dècims i fes fotocòpies o fotos de l’anvers i del revers.

– Si comparteixes dècims, fes-ho constar per escrit; les paraules se les endú el vent i en cas de conflicte no serveixen com a prova.

– Si encarregues o intercanvies dècims sencers, procura recollir-los i pagar-los abans del sorteig.

– Si perds o et roben el dècim o bitllet, denuncia-ho a la policia i notifica-ho a Loterias y Apuestas del Estado.

– Si el dècim es fa malbé, envia’l a la Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del estado, que determinarà si es pot cobrar el premi. Si està molt irreconeixible, serà la Fàbrica Nacional de Moneda y Timbre la que es pronunciï. No intentis recomposar-lo.

– I, en el pitjor dels casos, els tribunals atenen altres proves per dictar l’abonament del premi: el fet que ningú el reclami, l’anàlisi dels fragments o el testimoniatge del venedor.

Recorda: qui té el bitllet pot cobrar el premi

Un dècim de Loteria és un document al portador i, en principi, el premi el rep qui el té en el seu poder. En el cas que es comparteixi, el dipositari del dècim hauria de fotocopiar-lo i lliurar a cada participant una còpia signada (amb el nom i el DNI del dipositari) en la qual s’indiquin les persones que el comparteixen i amb quines quantitats. Encara que també serveix enviar aquest mateix document detallat per mail o per Whatsapp als participants.

Recomanacions d’OCU per a comprar i compartir loteria

Si es compra per internet, cal assegurar-se que es fa en pàgines oficials o directament en la web de loteries i apostes de l’estat.
En cas que el dècim es comparteixi, és aconsellable enviar la seva foto als participants, indicant els noms i la participació de cadascun.
Davant una pèrdua o robatori del dècim, cal denunciar-ho a la policia i comunicar-ho a Loterias y Apuestas del Estado.

Si es compra el dècim en línia, cal assegurar-se que es fa en una administració de loteria autoritzada. També es pot fer directament a la web de Loterias; en aquest cas s’ha de triar un punt de venda associat, que pot ser qualsevol de les administracions de loteria que hi ha a Espanya. En comprar en línia es rep un comprovant electrònic dels dècims adquirits: aquest document electrònic té la mateixa validesa legal que el dècim en paper i acredita la propietat del dècim. Els originals es dipositen en la caixa forta de l’administració de loteria.

En cas de pèrdua o robatori del dècim és fonamental denunciar-lo davant la Policia Nacional o Guàrdia Civil del lloc on va ocórrer el fet. En la denúncia s’ha de fer constar el major nombre de dades possible i totes les circumstàncies del fet, aportar possibles proves —fotos o fotocòpies del dècim—, identificant el número, sèrie i fracció. A més, ha d’advertir-se per escrit a l’organisme Loteries i Apostes de l’Estat. Amb la denúncia es pot paralitzar el pagament fins que el jutge resolgui qui és el veritable amo.

Per a cobrar un premi inferior a 2.000 euros pot fer-ho en qualsevol punt de venda de la xarxa de Loteries. Si s’ha comprat el dècim premiat per Internet, l’usuari rebrà l’import automàticament en el seu compte adscrit. A partir de 2.000 euros es cobra en les entitats bancàries col·laboradores, llistades en la web de Loteries i Apostes de l’Estat. OCU recorda que aquests bancs no podran cobrar cap comissió, ni exigir contraprestació.

A l’hora de cobrar un premi compartit cal identificar en el banc a cada guanyador i el seu percentatge de participació. Una vegada fet això, el banc abonarà el premi sencer (descomptant l’import pel qual es tributa) en el compte de la persona que ja és titular d’un compte en aquest banc i que després repartirà segons el convingut. No és convenient cobrar la totalitat de l’import sense identificar abans als altres participants, ja que en repartir-lo pot semblar que s’està donant els diners, la qual cosa obligaria al pagament de l’impost de donacions. És més, Hisenda reté automàticament el 20% de la part del premi que excedeixi del mínim exempt de 40.000 euros per cada dècim, no per cada persona agraciada. És a dir, es descompta l’impost i després es reparteix la quantitat neta entre els partícips. El premi no es declara en l’IRPF, els rendiments que generi, sí.

Finalment, recorda: el dret a cobrar els premis caduca als tres mesos comptats a partir de l’endemà de la celebració del sorteig.

To Top