Terrassa

La candidatura de la Seu d’Ègara arriba a Dublín

L’Ajuntament participa a una cimera internacional de cultura

Conjunt monumental de la Seu d'Ègara

La candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni de la Unesco ha arribat a Dublín. L’Ajuntament de Terrassa participa, del 28 de novembre a l’1 de desembre, a la Cimera Mundial de Cultura de la xarxa Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), que se celebra a la capital irlandesa.

La regidora de Promoció Cultural i Audiovisual i Relacions Internacionals, Rosa Boladeras, acompanyada del director de la Candidatura de la Seu d’Ègara a Patrimoni Mundial de la Unesco, Carles Sánchez, han intervingut aquest dimecres en la taula titulada “Patrimoni per avui i demà”, on han presentat les prioritats estratègiques de la ciutat en patrimoni cultural, entre les quals han destacat la Candidatura de la Seu d’Ègara per formar part del Patrimoni Mundial de la Unesco.

També han exposat les línies principals del Pla Estratègic de Patrimoni i el segell GAS (Gèneres, Accessibilitat i Sostenibilitat), com exemples del compromís de la ciutat en el desenvolupament d’unes polítiques culturals en línia amb els ODS i l’Agenda 2030.

La regidora Rosa Boladeras, a la seva intervenció

Per a Rosa Boladeras, “participar en aquesta Cimera Mundial de Cultura és una oportunitat per mostrar i donar a conèixer la Seu d’Ègara al món i establir aliances per aconseguir que el Conjunt Monumental esdevingui Patrimoni Mundial de la Unesco. També és una bona ocasió per conèixer altres projectes i aportar el nostre granet de sorra per promoure unes ciutats més sostenibles, accessibles i igualitàries”.

Terrassa ha compartit taula amb experts de l’àmbit del patrimoni i les polítiques culturals de les ciutats de Malmö (Suècia), Xi’an (Xina) i de l’ICOMOS (International Council on Monuments and Sites).

Visions locals

La cimera porta per nom “Cultura. Futur. Objectiu. Nosaltres actuem: portant les visions locals cap a l’esfera global”, i pretén ser el punt clau de trobada a nivell mundial per a les ciutats, els governs locals i els actors clau “compromesos amb la implementació eficaç de polítiques i programes sobre cultura i sostenibilitat”, assenyala el consistori.

“Participar en aquesta Cimera Mundial de Cultura és una oportunitat per mostrar i donar a conèixer la Seu d’Ègara al món i establir aliances per aconseguir que el Conjunt Monumental esdevingui Patrimoni Mundial de la Unesco”, apunta Rosa Boladeras

Aquesta cita internacional “posa l’accent en la importància de la cultura com a part integral de les ciutats sostenibles i en promoure l’intercanvi d’experiències i projectes entre ciutats d’arreu del món, amb atenció especial al disseny de polítiques culturals per fer front l’emergència climàtica, la connexió entre cultura i igualtat de gènere, així com el paper dels drets culturals per abordar el repte de les creixents desigualtats a la nostra societat”, afegeix l’Ajuntament.

Membre des del 2004

Terrassa és ciutat membre de CGLU des de la fundació d’aquesta xarxa, l’any 2004. L’alcalde, Jordi Ballart, és membre directe del Consell Mundial de l’organització pel període 2022 – 2026. CGLU és una organització mundial integrada per 240.000 pobles, ciutats, regions i metròpolis i més de 175 associacions de governs locals i regionals de 140 països, representant un 70% de la població mundial. Dins aquest organisme, Terrassa forma part dels grups de treball en àmbits com cultura, inclusió social, democràcia participativa i Drets Humans.

/ NEBRIDI ARÓZTEGUI

La missió de la Comissió de Cultura és fomentar la cultura com a quart pilar del desenvolupament sostenible. Com a Ciutat Pilot de l’Agenda 21 de la Cultura, Terrassa va desenvolupar un programa de treball que va incloure el patrimoni cultural i l’espai públic com una de les principals prioritats de l’elaboració de polítiques, incloent programes de preservació del patrimoni i iniciatives culturals que han estat reconegudes internacionalment com a bones pràctiques de l’Agenda 21 de la Cultura. En són exemples el Llibre Blanc de la Cultura, el programa “Terrassa, Ciutat del Cinema”, el projecte “El conjunt monumental de l’església de Sant Pere”, o el programa ‘La cultura al territori’.

La candidatura de la Seu d’Ègara arriba a Dublín
To Top