Diners

La Cecot demana canvis “profunds” en l’administració pública

La patronal presenta al Parlament i amb la resta d’entitats del Fòrum per la Reforma de l’Administració Pública (FERA) un informe amb diverses propostes. En l’àmbit econòmic, demanen reduir la burocràcia en la gestió administrativa, simplificant i agilitzant passos, per facilitar tràmits

El president de la Cecot, Xavier Panés, i Antoni Biarnés, coordinador del FERA, durant la conferència de premsa al Parlament

La Cecot demana millorar l’administració. Aquest dimecres la patronal amb seu a Terrassa ha presentat juntament amb altres entitats catalanes de diferents sectors reunides sota el paraigua del Fòrum per a la Reforma de l’Administració Pública (FERA) un informe amb sis reformes “profundes”, i una vuitantena de mesures concretes, per reformar una administració pública que qualifiquen d'”envellida“, perquè sigui capaç d’afrontar els reptes del futur.

Els representants del fòrum s’han reunit amb la presidenta del Parlament, Anna Erra, i amb diputats dels grups parlamentaris d’Esquerra, Junts, el PSC, Ciutadans i el PP, i posteriorment han presentat les demandes públicament.

Del conjunt les seves propostes, les associacions destaquen diversos punts, com ara impulsar la direcció pública professional, és a dir, que els càrrecs directius de les administracions, que la majoria de vegades exerceixen únicament funcions gestores, siguin ocupats per professionals, i no per càrrecs discrecionals dels governs.

En l’àmbit econòmic, demanen reduir la burocràcia en la gestió administrativa, simplificant i agilitzant passos, per facilitar tràmits a ciutadania i empreses. També reclamen reforçar la lluita contra la corrupció, garantint la independència d’òrgans de control i protegint els alertadors, així com fomentar l’avaluació de polítiques públiques per mesurar l’eficàcia dels programes que es posen en marxa des de la política.

Així mateix, les entitats han sol·licitat augmentar la col·laboració entre ens públics i privats per millorar l’impacte social dels recursos públics, millorant l’eficiència dels serveis públics.

Finalment, les associacions involucrades proposen definir una estratègia de la funció pública, perquè l’administració compti amb les persones amb la capacitació, el talent i la vocació necessària per abordar els reptes del futur, com són les tecnologies digitals i l’habilitat per utilitzar grans conjunts de dades.

El president de la Cecot, Xavier Panés, al centre, durant la seva intervenció

En l’informe, han remarcat que en els propers anys es jubilarà una part important de la plantilla de l’administració catalana, fet que apunta el repte de fer aquest procés de manera ordenada, però també a l’oportunitat d’incorporar nous perfils professionals que es necessiten.

“No reformar l’administració pública no és una opció. Volem transmetre la necessitat imperiosa que l’administració pública estigui a l’alçada d’aquest país. Hem de deixar d’anar endarrere. Aportem propostes interessants i útils, el que ens falta és que el món polític les agafi i les tiri endavant”, ha expressat el president de la Cecot, Xavier Panés. “Al final parlem de diners públics, els que paguem tots, persones físiques i jurídiques, per administrar en comú i això és sagrat. No fer-ho, gastar més del que es podria gastar, no optimitzar, fa emprenyar fins i tot al ciutadà i em sembla que no ens ho podem permetre”, ha dit.

“Hi ha un ampli consens tècnic del que cal reformar i canviar. El que demanem és una doble velocitat: ambició i consens a llarg termini, i que a curt termini es vagin implementat altres mesures d’urgència en pocs mesos”, ha afegit, per part seva, el vicepresident de l’Associació Catalana de Gestió Pública, Miquel Estapé.

El FERA es va constituir el 2013 com un espai de trobada d’entitats de la societat civil catalana amb la pretensió de reclamar reformes profundes a l’administració pública, encara que, segons apunten les entitats, el procés i la pandèmia n’han alentit l’aplicació. Ara, diuen des del fòrum, volen tornar a posar les reclamacions a l’agenda política, per aconseguir una administració més eficaç, àgil, oberta, que generi confiança i que sigui capaç d’innovar i adaptar-se a nous reptes.

Formen part del FERA l’Associació Catalana de Gestió Pública, l’Associació Catalana de Professionals, la Cambra de Comerç de Barcelona, la Cecot, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, el Col·legi de Professionals de la Ciència Política i de la Sociologia de Catalunya, Esade-Club de Direcció Pública i la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

To Top