Montse Pujol, en nom de l’Assemblea de Dones d’ERC Terrassa
Amanda Parets, portaveu del Jovent Republicà de Terrassa
La violència ens impacta. No és una broma ni una exageració, és un problema greu que afecta milions de dones arreu del món.
És una vulneració dels drets humans, que s’alimenta de les desigualtats de gènere i que té com a objectiu mantenir aquestes desigualtats. Ens afecta a totes, siguin quines siguin les nostres condicions personals o socials, així com les nostres famílies, amistats i entorn. És una forma d’explotació, opressió i de control social que busca mantenir les dones en un lloc subordinat i es manifesta de moltes maneres, tant físiques com emocionals, des de la violència domèstica fins al tràfic de dones passant per les agressions sexuals, l’assetjament sexual o mutilació genital femenina, entre molts d’altres.
S’ha convertit en un problema estructural que afecta tota la societat i que té un impacte devastador sobre les dones que la pateixen i viuen amb por, amb vergonya i amb la sensació d’estar soles i que s’ha de combatre des de totes les perspectives, des de les polítiques públiques fins a l’educació i la cultura.
Les dades són preocupants i demostren que encara queda molta feina per fer: l’any 2022 a Catalunya es van registrar 23.280 denúncies per violència masclista, de les quals 12 van ser feminicidis.
Al Vallès Occidental es van denunciar 2.378 casos, dels quals 3 assassinats masclistes i a la nostra ciutat, a Terrassa, hi va haver un augment de més d’un 16% de les denúncies, amb gairebé 400 casos més respecte a l’any anterior. Aquestes dades s’han extret de l’Institut Català de les Dones, l’Observatori del Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Terrassa.
Més enllà de posar aquestes dades sobre la taula, volem que totes les dones que ho necessitin tinguin a mà els recursos necessaris per trencar el silenci i denunciar la seva situació, hem de saber que disposem de suport i no estem soles.
A Terrassa, el SIAD ofereix un conjunt de serveis per acollir, acompanyar i donar suport a les dones víctimes de violència masclista i les seves filles i fills. S’hi pot contactar per telèfon (937 397 408), correu electrònic (siad@terrassa.cat) o presencialment al carrer Nou de Sant Pere, 36. I, més enllà de l’àmbit local, a través del 016 i el número 900 900 120 (d’atenció 24 hores) anònim i gratuït.
Avui, 25 de novembre, seguim treballant i lluitant per aconseguir un món sense violència contra les dones. Un món més just i igualitari on totes les dones puguin viure lliures i sense por.