Terrassa

Reciclatge de material a MútuaTerrassa

El grup sanitari celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Hospital Universitari MútuaTerrassa

Aquesta setmana se celebra la 15ª edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, enguany centrada en la reducció dels residus d’envasos i els sobreembalatges. MútuaTerrassa hi participarà novament, aquest cop amb dues iniciatives de foment del reciclatge: a les plantes d’hospitalització i al servei d’Urgències.

Des des de peu de llit

L’Hospital Universitari MútuaTerrassa (HUMT) recorda que des de fa tres mesos ha implementat “una prova pilot a la planta 8 d’hospitalització mitjançant la qual els professionals assistencials segreguen els embolcalls del material fungible en contenidors de paper i envasos respectivament”. Aquests estan incorporats als carros de cures i gràcies a aquesta distinció “els envasos dels materials emprats es poden gestionar com a residus del Grup I (i no com a Grup II, com fins ara)”.

En un mes (i només amb 8 carros de cures i 16 contenidors) el volum recollit selectivament “posa de manifest la transcendència de l’esmentada prova: 1.820 litres envasos/plàstic (46 Kg envasos/plàstic) i 1.460 litres paper/cartró (40 Kg paper/cartró)”.

En conseqüència, aquesta recollida selectiva s’ha desplegat “a peu de llit” a les 17 plantes restants de l’HUMT; s’han posat en funcionament 119 carros amb 238 contenidors groc i blau “i s’estima una capacitat potencial de recollida selectiva de més d’una tona i mitja de plàstic i paper/cartró al mes”.

Mútua ha dut a terme una intensa tasca prèvia de formació a la totalitat dels equips d’infermeria que lideren el projecte. La iniciativa, diu, “també contempla la complicitat de pacients i familiars ja que s’ha complementat amb la instal·lació de contenidors de paper i envasos a les sales d’espera amb material gràfic on es detalla la voluntat del projecte i se’ls convida a dipositar els envasos o diaris de forma segregada”.

Mútua ha implementat “una prova pilot a la planta 8 d’hospitalització mitjançant la qual els professionals assistencials segreguen els embolcalls del material fungible en contenidors de paper i envasos respectivament”

El propòsit últim de l’ acció és “traslladar a les institucions implicades la conveniència de materialitzar les modificacions normatives pertinents per facilitar, sempre que sigui possible el reprocessament del material sanitari i obrir un nou paradigma en el qual la seguretat pel pacient no comporti emprar nivells excessius d’embalatges de plàstic”.

Bosses de roba

Més enllà d’aquesta iniciativa que a les plantes d’hospitalització, la participació de l’entitat en la Setmana Europea de Prevenció de Residus contempla una segona acció de prevenció de residus, en aquest cas ubicada al servei d’Urgències.

L’ingrés de qualsevol pacient a l’esmentat servei (per fer una primera atenció al “box”, per accedir a quiròfan o bé per a la seva posterior hospitalització) implica desprendre’s de la roba de carrer i de les seves pertinences. Fins el moment, “aquest gest es duia a terme en una bossa de plàstic, fet que suposava el lliurament d’un total de 12.500 bosses a l’any d’aquesta tipologia que esdevenien d’un sol ús”.

En el marc d’aquesta setmana, “s’ha dut a terme la substitució de les bosses de plàstic per bosses de roba”. Sota el lema “Jo abans era un llençol, ara sóc una bossa. Reutilitza’m!”, el propòsit d’aquest canvi és “conscienciar a pacients i familiars sobre la necessitat de prevenir residus i reduir, per extensió, la petjada de carboni”.

L’objectiu de l’acció és que pugui perdurar tot l’any “i que la roba emprada per manufacturar les bosses provingui dels llençols del mateix HUMT hagi hagut de retirar”.

Reciclatge de material a MútuaTerrassa
To Top