Terrassa

Terrassa viu el trienni més sec des de 1897

La sequera no dóna treva i les esperances d’una tardor plujosa s’esvaeixen. A Terrassa, aquest novembre només han precipitat 2,2 litres

El Govern de la Generalitat anunciava aquesta setmana que avançarà l’emergència per sequera davant la crítica situació dels embassaments, que es troben al 19%, un mínim històric. La manca de pluges és una alerta de país i Terrassa és un exemple paradigmàtic de com la sequera s’ha convertit en una norma climatològica de la mà del canvi climàtic.

Els meteoròlegs confiaven en la tardor, en els mesos de setembre, octubre i novembre per capgirar la situació de les reserves d’aigua amb un règim de pluges generós. No ha estat així. A Terrassa, al setembre van caure 56,49 litres en dos dies de pluja, que han donat pas a un octubre amb 18 litres de precipitació, quan la mitjana és de 80 litres, i un novembre que, a una setmana de tancar el mes, només ha precipitat a la ciutat 2,2 litres.

Les dades recollides per l’estació oficial de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) i del Servei Meteorològic de Catalunya, situada a la UPC, confirmen la tardor seca que aviat acomiadarem i revelen el caràcter extraordinari de la sequera que vivim.

Enguany han caigut a Terrassa 404,8 litres, molt per sota de la mitjana de 625 litres

El darrer trienni a Terrassa, des de desembre de 2020 fins novembre de 2023, és el més sec en 126 anys. Des de 1897 que no es vivien tres exercicis amb tan poca precipitació. No es tracta, doncs, d’un episodi puntual de sequera.

Les dades acumulades de precipitació dels darrers tres anys sumen 1.888 litres, el que suposa una mitjana de 393 litres anuals. La xifra està molt per sota dels 625 litres de la mitjana anual habitual.

L’exercici 2023 està sent especialment crític pel que fa a les precipitacions. Des de gener, la ciutat comptabilitza 404,8 litres d’aigua. Cal veure que passa fins a final de mes -els meteoròlegs no preveuen cap temporal a curt termini – i durant el mes de desembre. Seran necessàries pluges generoses que acumulin 225 litres per complir amb la mitjana anual de 625 litres.
L’any 2015 encara va precipitar menys, Va ser un exercici excepcionalment sec amb 315 litres, però va estar precedit i seguit per un 2014 i uns 2016 plujosos. Ara, la ciutat acumula un trienni de sequera històrica i de rècord, sense precedent en més d’un segle.

Aquests tres anys amb poca precipitació a Terrassa passen factura a la vegetació. Amb les restriccions del decret de sequera i amb l’entrada en excepcionalitat, la gespa, però també els arbres, estan patint un clima advers que amenaça la seva supervivència. Enguany, a Terrassa s’han talat 366 arbres que han mort per diverses causes. i, la principal, és la manca de pluja.

Els embassaments estan en situació crítica i el Govern avançarà l’emergència

El Govern alerta que la manca de pluges ja és una “emergència de país” i davant les dates nadalenques, es decanta per adoptar un punt intermedi entre excepcionalitat i emergència fins a finals de desembre. El director de l’Agència Catalana de l’aigua, Samuel Reyes, ha demanat aplicar “mesures d’estalvi a dins i fora de casa”.

A la ciutat, l’Ajuntament anunciava aquesta mateixa setmana que l’empresa municipal Taigua estudia dues actuacions com a mesura d’estalvi davant la greu situació de sequera. La primera és un estudi en dos àmbits de la ciutat per avaluar els efectes de reduir la pressió de l’aigua de la xarxa de subministrament i, una altra, serien restriccions alternatives del subministrament en determinades zones de la ciutat o bé en diferents franges horàries.

Un model matemàtic de simulació de Taigua calcula que aquestes mesures portaran un estalvi d’aigua de fins al 5% a la ciutat.

Terrassa viu el trienni més sec des de 1897
To Top