El Vallès Occidental és la segona comarca catalana que acull més filials d’empreses estrangeres, només per darrere del Barcelonès. Així ho recull l’informe “Directori de filials estrangeres a Catalunya” elaborat per ACCIÓ, l’agència pública per a la competitivitat de l’empresa catalana, adscrita al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, i presentat aquesta setmana.
L’estudi ha identificat 1.032 empreses foranes al Vallès Occidental aquest 2023, dues més que l’any passat, quan ja també era la segona comarca catalana en nombre i 125 més que les que constaven en l’informe del maig del 2018, quan era tercera, per darrera del Barcelonès i el Baix Llobregat
Les 1.032 filials d’enguany són l’11,2% del total de les 9.255 filials localitzades arreu de Catalunya. El percentatge pot semblar baix, sobretot si es compara amb la comarca que n’agrupa més, el Barcelonès, amb 5.558 companyies, un 60,1% del total, però és força destacable perquè és una de les úniques dues comarques catalanes que superen el miler de filials i una de les úniques tres que sobrepassa el 10%.
Després del Barcelonès i el Vallès Occidental, hi ha el Baix Llobregat, amb 991 empreses i un 10,7% del total. Així la diferència de la nostra comarca amb la que la segueix és de 41 companyies i mig punt percentual.
A més, de les 20 principals filials d’empreses estrangeres industrials a Catalunya per facturació, són moltes les que tenen presència al Vallès Occidental. És el cas de la primera en el rànquing, Cemex, companyia global de materials per a la indústria de la construcció amb presència, entre altres punts de Catalunya, a Montcada i Reixac i Rubí; la tercera, Nestlé, amb un centre a Castellbisbal de Nestlé Purina PetCare España SA, o la cinquena, l’empresa química d’origen alemany BASF, amb centres a Castellbisbal i Rubí. També de la setena, HP, amb una gran seu a Sant Cugat del Vallès; la catorzena, Kao, a Barberà del Vallès; la dissetena, Prysmian, amb un centre a Santa Perpètua de Mogoda; i la divuitena, la farmacèutica Boehringer Ingelheim, amb seu a Sant Cugat.
Radiografia
Segons ha explicat el Govern català aquesta setmana, les 9.255 empreses estrangeres instal·lades a Catalunya enguany suposen un rècord de la sèrie històrica i un 62% més que fa deu anys. Els països d’origen amb més companyies establertes són els Estats Units (15% del total), França (14%), Alemanya (12%), Regne Unit (10%) i Itàlia (8%). En paral·lel, destaca l’augment de les companyies asiàtiques, com ara del Japó (un 11,6% interanual), Singapur (8,3%) o la Xina (0,5%). En total, hi ha empreses provinents de 90 nacionalitats.
L’estudi d’ACCIÓ mostra també “l’interès creixent” de les multinacionals estrangeres per ubicar-se a Catalunya. De fet, conclou que una de cada quatre companyies s’ha establert al país en els últims cinc anys i que el directori de multinacionals estrangeres a Catalunya ha crescut en 100 empreses el darrer any.
Pel que fa als sectors, l’estudi d’ACCIÓ conclou que les filials estrangeres ubicades a Catalunya, segons la seva facturació són dels àmbits de l’automoció (16%), l’alimentació (14%), la química (12%), la indústria farmacèutica (7,5%) i les TIC (4,4%).
L’impacte econòmic de les 9.255 filials identificades representa el 31,6% del volum de negoci global de Catalunya i el 19,5% de l’ocupació al territori. A més, el 50% d’aquestes empreses són exportadores i sumen el 52,7% de les exportacions a Catalunya.