Diners

El Vallès Occidental rep 7,9 milions d’euros en ajuts a noves inversions industrials

És la comarca que obté més recursos de la línia que el Departament d’Empresa va anunciar al gener. Se’n beneficien 39 empreses, que consolidaran 2.818 llocs de treball i es preveu que en creïn 286 de nous

Un polígon de Terrassa / Nebridi Aróztegui

El Vallès Occidental és la comarca que ha rebut més recursos per a noves inversions industrials en el marc de la convocatòria que el Departament d’Empresa i Treball va anunciar al gener. La Generalitat de Catalunya ha destinat 7,9 milions d’euros en ajuts per a projectes d’inversions productives que millorin la competitivitat, l’impacte en el grau de sostenibilitat ambiental i la digitalització a empreses industrials al Vallès Occidental d’un total de 45,7 milions d’euros repartits arreu de Catalunya, ha anunciat aquest dilluns el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

Segons la Generalitat, aquests ajuts permetran mobilitzar una inversió total de 41 milions d’euros a la comarca dels 248,7 milions d’euros que es mobilitzaran arreu de Catalunya.

Al Vallès Occidental se n’han beneficiat 39 empreses, majoritàriament petites i mitjanes, que, segons expliquen des del Departament d’Empresa i Treball, consolidaran 2.818 llocs de feina i es preveu que en creïn 286 de nous.

La convocatòria, anunciada al gener, tenia inicialment una dotació de 10 milions d’euros però degut a l’alta demanda de les empreses, el Departament d’Empresa i Treball l’ha ampliat fins als 45,7 milions d’euros finals. Tot i això, Torrent ha detallat que una cinquantena d’empreses no s’han pogut beneficiar de la convocatòria.

Gestionada a través de la Direcció General d’Indústria (DGI), s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Indústria 2022-2025 i en concret en l’objectiu que es va fixar el Govern de recuperar pes industrial fins al 25% del PIB el 2030.

Aquest dilluns, el conseller ha remarcat que es tracta de la major línia d’ajuts a la indústria que ha repartit fins al moment la Generalitat. El titular d’Empresa i Treball ha recordat que l’objectiu és “actualitzar els processos productius industrials cap a un model més sostenible i digitalitzat” i ha assegurat que “gràcies a aquestes inversions, les empreses industrials guanyaran múscul, reforçant el teixit industrial català, capacitant-lo per aprofitar noves oportunitats de negoci”

Al conjunt del país, les empreses beneficiàries han estat 205, que es preveu que consolidin 19.295 llocs de treball i en creïn 1.424 de nous. A nivell nacional, els sectors que han rebut més ajudes han estat la indústria de productes alimentaris (15,6%), la fabricació de productes metàl·lics (15%) i la indústria química (12%). Per comarques, després del Vallès Occidental (amb un 17,3% de les ajudes), el Baix Llobregat (11%), el Vallès Oriental (9,7%), el Barcelonès (7%), Osona (6,9%) i el Bages (6,3%) són les que han concentrat més volum d’ajudes.

Pel que fa a la distribució de les empreses beneficiàries, un 17,3% de les ajudes aniran a parar al Vallès Occidental, un 11% al Baix Llobregat, un 9,7% al Vallès Oriental i un 7% al Barcelonès. Torrent també ha destacat Osona (6,9%) i el Bages (6,3%).

Noves plantes o millora de processos productius

L’objecte d’aquesta línia són els projectes d’inversió per a noves plantes industrials o la millora dels processos productius de plantes existents que comportin un volum d’inversió mínim de 250.000 euros i un màxim de 3 milions d’euros. Un requisit indispensable per accedir als ajuts és el manteniment dels llocs de treball existents en la data de la sol·licitud, mentre que la creació de nous llocs de treball ha estat uns dels criteris de valoració més rellevants per a la puntuació dels projectes, explica la Generalitat. En aquest sentit, la mitjana d’increment de plantilla de les empreses que han accedit als ajuts es calcula en un 7,38%.

S’han pogut beneficiar d’aquests ajuts empreses industrials i de serveis relacionats amb la producció amb seu operativa a Catalunya i la quantitat dels ajuts és de fins a un 20% de la inversió amb un màxim de 500.000 euros per projecte. I és que la subvenció també pretén aportar recursos a les empreses, tenint en compte l’encariment de costos derivat de la guerra a Ucraïna i aquest context excepcional ha permès que la Generalitat pugui subvencionar fins al 20% dels projectes -en condicions normals la UE tan sols permet assumir un 10% de la inversió-.

La convocatòria d’ajuts s’ha resolt per concurrència competitiva i les companyies rebran els diners durant el novembre.

Torrent ha avançat aquest dilluns que la voluntat és poder repetir la convocatòria el 2024, però tot depèn dels pressupostos de la Generalitat per l’any vinent.

To Top