Mercè Custal, metgessa de família i fisioterapeuta
Volia fer una professió que fos útil als altres i a mi mateixa i quan era adolescent ja tenia la idea de fer Medicina. Quan va acabar la carrera es va especialitzar com a metgessa de família perquè “hi ha un tracte més directe amb el pacient i fas un seguiment al llarg de tota una trajectòria”, comenta. “Et permet prevenir una mica més la salut en tota una vida”, afegeix.
Va començar fent de metgessa “rural” a la província de Girona, una experiència que li va servir per aprendre molt. Un amic seu, Ricard Piqueras, va obrir una consulta de quiromassatge i osteopatia a Terrassa i necessitava un metge i “vaig començar a col·laborar amb ell”.
Els temes relacionats amb la fisioteràpia sempre l’havien atret i va decidir estudiar aquesta carrera. Treballa de fa 19 anys al CAP Rambla i continua vinculada al Centre de Fisioteràpia i Teràpies Manuals Ricard Piqueras, que va morir fa dos anys, però hi ha un equip que continua portant aquest centre.
“La fisioteràpia és una altra visió de la salut i m’ajuda a aprendre coses que es veuen des d’un altre punt de vista i a tenir més capacitat física”, manifesta. Diu que “les males postures i els mals hàbits són molt habituals en l’actualitat i el sedentarisme ens afecta molt”, si bé creu que des de la pandèmia s’ha fomentat l’exercici físic.
Participa des d’un any i mig amb el projecte Àrea Adaptada. “Promocionem l’esport amb persones de capacitats diverses i fem rutes amb bicicleta adaptada”.