El Centre Cultural El Social de Terrassa ha anunciat aquest divendres els tres guanyadors de la convocatòria d’enguany al premi Terrassencs de l’Any. Els guanyadors són Mercè Paloma, Ramon Pons i Rosa Maria Ribera. El jurat, integrat per 15 persones, ha triat el trio vencedor entre una vintena de candidatures.
La dissenyadora
Mercè Paloma i Sánchez (Terrassa, 1964) és una prestigiosa dissenyadora de vestuari i figurinista de cinema, teatre i òpera. Aquesta llicenciada en Història de l’Art ha estat guardonada amb premis com els Gaudí i candidata als Goya. Aquesta llicenciada en Història de l’Art, que després es va especialitzar a l’Escola de Moda de Barcelona, ha col·laborat de manera regular amb directors de teatre com l’egarenc Sergi Belbel, Calixto Bieito o Joan Anton Rechi, i amb cineastes de la talla d’Isabel Coixet i Agustí Villaronga. I és l’encarregada del vestuari dels Reis d’Orient de la cavalcada de Terrassa (organitzada pel Social) des de fa més de vint anys. “Es tracta d’un perfil diferent del dels premiats habituals”, ha destacat Silvia Torrente, secretària del certamen.
L’empresari
Ramon Pons i Simon (juny 1936) ha estat reconegut per la seva activitat professional en el món de l’empresa i la innovació tecnològica, i pel seu paper en la cultura popular i sardanística local. La seva candidatura havia estat presentada per la Cambra Oficial de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa.La proclamació de Ramon Pons i Simon, un dels fundadors de Circutor, s’insereix en la nova etapa que es va obrir en els guardons amb el canvi de reglament resolt l’any passat: llavors es va decidir obrir el ventall d’opcions de premi als qui, sense necessitat d’estar vinculats a una entitat en concret, hagin destacat per una tasca professional que hagi redundat en un benefici per a la ciutat. I Pons s’inscriu sens dubte en aquest àmbit, segons ha subratllat Silvia Torrente: “Amb el seu caràcter emprenedor ha creat molts llocs de treball a la ciutat”. Això, sense comptar la seva participació en la cultura popular, especialment la sardanística. Durant 46 anys, entre 1950 i 1996, va formar part de l’Agrupació Cultural Sardanista Sagrada Família. Pons va néixer a Avià el 4 de juny de 1936, però viu a Terrassa des del 1945.
La música
Rosa Maria Ribera i Mitjavila ha dirigit la Massa Coral de Terrassa i està al capdavant del Cor Montserrat d’Amics de les Arts i Joventuts Musical. Des de la federació Terrassa Ciutat Coral impulsa el Festival Internacional de Cant Coral Ciutat de Terrassa. En la cerimònia de lliurament dels premis actuarà el Cor Montserrat. Que ningú pensi malament: la presència del cor estava lligada abans de la decisió del jurat, segons ha advertit Ricard Figueras, president d’El Social. Sigui com sigui, Ribera serà doble protagonista de l’acte, a diferent nivell. Aquesta llicenciada en Música en l’especialitat de Direcció Coral té 60 anys i va ser directora del Conservatori Municipal. De ben jove balla sardanes a l’Agrupació Folklòrica Amunt i Crits i participa en els Pastorets d’El Social.
El lliurament
S’havia de fer el 2 de desembre al Teatre Principal, però aquest escenari estava ocupat en aquesta data. La cerimònia de lliurament dels premis Terrassencs de l’Any (creats l’any 1969) tindrà lloc al mateix teatre, però serà el dia d’abans, l’1 de desembre, a les 20 hores. Serà un acte “obert a la ciutat”, va remarcar ahir El Social. L’historiador Domènec Ferran serà l’encarregat, com altres anys, de fer la glossa dels guanyadors.
Els guanyadors del 2022 van ser el patinador Llorenç Álvarez, la sardanista Nuri Escudé i l’especialista en cultura popular Artur Moncal.