Pujar a la moto i aparcar-la al mateix punt de destí té els dies comptats a Terrassa. El dia 1 de gener de 2024 entrarà en vigor la disposició transitòria de l’ordenança de Mobilitat, que prohibeix estacionar les motos dalt de les voreres. A partir de l’any que ve, la policia sancionarà els vehicles de dues rodes que ocupin l’espai reservat per a les persones, siguin grans voreres, terrasses o illes de vianants. Deixar el vehicle comportarà sanció.
La prohibició arribarà en exhaurir-se els dos anys de moratòria de l’ordenança aprovats al ple de febrer de 2022. En aquell moment, el govern va argumentar que era millor esperar al fet que es concretessin mesures com l’ampliació de l’illa de vianants, la implantació de la zona de baixes emissions -prevista per a 2025- i l’aprovació dels plans de Mobilitat i d’Accessibilitat.
També volia donar temps, va dir, a recuperar-se al petit comerç i a la restauració, bolcats en el repartiment a domicili durant les restriccions de la pandèmia.
Després de Nadal la prohibició serà una realitat a Terrassa, on a gener de 2023 hi han inscrites 16.767 motocicletes i 2.964 ciclomotors. En total, 19.731 vehicles de dues rodes que a partir de gener de 2024 hauran de buscar un lloc alternatiu on aparcar.
El govern va anunciar que la prohibició d’estacionar a les voreres arribaria després de la creació de noves places d’estacionament. Aquestes ja estan pintades –només falta crear els aparcaments de motos de les Arenes i Poble Nou– i suposen la creació de 1.500 nous punts d’estacionament en el període 2021-2023.
Per tots els districtes
Els aparcaments per a motocicletes i ciclomotors s’han escampat per tots els districtes, tenint en compte els emplaçaments amb més afluència de vehicles de dues rodes i, en conseqüència, amb més demanda d’aparcament.
El gruix de les noves places se situen en els districtes 1, 5 i 6. Concretament, la xifra més elevada –amb 804 noves places– se situa al districte 6, seguit del districte 1, on es concentra la major oferta comercial, l’Ajuntament, escoles i universitats. Al centre de la ciutat s’han creat 757 noves reserves per a motos i ciclomotor. Una xifra similar a la creada al districte V, que concentra l’àrea esportiva de l’avinguda de l’Abat Marcet i l’estació de Nacions Unides de FGC i que ha guanyat 739 noves places.
El districte 4 suma 483, el districte 3, 455, i el districte 2 incorpora 225 aparcaments més per a motos.
En la implantació de les noves zones de pàrquing s’ha aprofitat per a millorar la seguretat d’algunes cruïlles amb passos de vianants, on l’aparcament de vehicles de grans dimensions treu visibilitat i posa en risc els vianants a l’hora de creuar. Les bateries d’aparcaments per a motos s’han situat a tocar d’aquests passos, ocupant el lloc d’un aparcament de cotxe, permetent d’aquesta manera que els vianants comprovin amb comoditat el trànsit abans de creuar.
Aquesta és una mesura proposada per la Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (FAVT) i per BiTer que el govern ha executat. En alguns punts, als nous aparcaments de motos i ciclomotors s’han incorporat barres per a l’estacionament de bicicletes i patinets.
Un mar de vehicles
La prohibició a motos i motocicletes d’estacionar damunt de les voreres vol posar fi a la concentració de vehicles a espais on dificulten el pas dels vianants i, sobretot, impedeixen la circulació de les persones amb dificultats de mobilitat (genet gran, cadires de rodes, cotxets infantils, etc.).
El parc mòbil de les motocicletes s’ha disparat els darrers anys i, als punts de major concentració –eixos comercials, seus de l’administració, centres de treball, estacions de tren i escoles–, l’acumulació de vehicles envaint l’espai de les persones és cada cop més gran.
JxT va impulsar la iniciativa a l’oposició i ara és govern
Junts per Terrassa ha fet dels problemes de la via pública l’eix de la seva política municipal a l’oposició. La formació liderada per Meritxell Lluís va ser la impulsora de la mesura per prohibir les motocicletes al damunt les voreres, una campanya que va culminar el gener de 2022 amb la presentació d’una proposta al ple.
Per sumar la complicitat del govern, el document contemplava ajornar la prohibició a gener de 2023, però l’executiu no la va acceptar i la proposta va fracassar. El mes següent, el febrer de 2022, la llavors regidora de Mobilitat Lluïsa Melgares ampliava la primera moratòria de l’ordenança d’un any a dos més. La decisió ajornava l’aplicació a després de les eleccions municipals i va ser titllada per l’oposició d’electoralista.
Ara, l’execució de l’ordenança agafa a Junts com a membre del govern municipal, Curiosament, ara veurà com els seus companys d’executiu apliquen la mesura amb anys de retard.
Uns i altres defensaran la iniciativa i hauran de fer front a les previsibles queixes d’alguns motoristes, que a partir de gener hauran de fer servir els nous aparcaments i, probablement, caminar fins al destí.
Catalunya lidera el rànquing de motos a Europa
Catalunya lidera el rànquing europeu com a territori de motocicletes, ciclomotors i vehicles lleugers. Només cal mirar els carrers de les grans ciutats com Terrassa, i especialment la de Barcelona. Actualment, Catalunya representa més del 23% del mercat espanyol de motos. Només Andalusia, Madrid i el País Valencià s’acosten. En total, el 2022 es van matricular 202.293 noves motos a Espanya. D’aquestes, 46.616 van ser només a Catalunya. Això vol dir que van augmentar un 3,6% més que l’any 2021, però les vendes encara estan un 7,23% per sota de 2019, l’últim any abans de la pandèmia. El creixement del parc mòbil de motos és constant i escúters són els vehicles més demandats, seguint la tònica dels últims anys.
S’amplia la moratòria de les motos a les voreres de Terrassa