És cert que l’edifici està potes enlaire i que el vent entrava aquest dijous sense dir ase ni bèstia en el primer acte institucional dels Minyons de Terrassa a Cal Reig, la que serà la seva nova seu nou en uns mesos en substitució de la Casa Jacint Bosch. Però tampoc és per tant, com ha apuntat Joan Salvador, tinent d’alcalde i regidor de Cultura Popular, en recordar que ell es trobava a la Plaça Vella, com molts altres, aquell dia en què l’aiguaneu va donar pàtina d’èpica al 3 de 10. A aquesta construcció i a moltes altres s’han referit els presents en un acte que ha servit per posar la primera pedra “institucional” de la seu i , en aquesta mateixa línia, per lliurar el primer premi “Mà i mà”, creat per la colla malva enguany i que ha recaigut en la Fundació Educativa Terrassa.
L’any vinent, el 2024, serà el de la inauguració de la seu de Cal Reig, asseguren els responsables dels Minyons. Les naus en obres, situades al carrer de la Mare de Déu dels Àngels, encara són escenari sense encant més enllà de la il·lusió però aquest dijous la colla castellera, “la millor soca que hi ha en el món casteller”, en paraules de Salvador, ha volgut omplir-lo de vida per primera vegada com a acompte del que esdevindrà “un local obert a la ciutat”, segons Jaume Maeso, president dels Minyons.
Serà un local perquè els terrassencs “se sentin com a casa, un espai d’acolliment i socialització”. Com la Fundació Educativa Terrassa, guardonada amb el “Mà i mà” per la seva defensa dels valors que promou la colla”, entre ells la diversitat. La fundació, entitat sense ànim de lucre sorgida de la unió d’esplais de Can Palet i Ca n’Anglada per dur a terme un projecte comú, fomenta “la igualtat d’oportunitats” i acompanya “infants, joves i famílies, sobretot vulnerables, amb l’organització d’esplais, colònies i reforç educatiu, entre altres activitats.
Aquests han estat alguns dels motius esgrimits pels Minyons per argumentar la concessió del premi, que deu el seu nom “Mà i mà” a una posició entre dues rengles de castells. La fundació i els Minyons van de bracet en un projecte conjunt d’escola de castells.
Una camisa malva
El premi és una camisa malva emmarcada. L’han recollit la Hidaya, una nena que participa en totes dues entitats, i Josep Rodríguez, director de la fundació. Adelaida Moya, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, ha pujat també a l’escenari per subratllar el realç “del patrimoni de la ciutat” que constituirà la futura seu dels Minyons per la seva ubicació al costat del Mnactec. I per emfatitzar que tant els castells com el nom del guardó “fan pensar en la voluntat de construcció col·lectiva”.
L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i Jaume Maeso van signar el gener del 2023 el conveni de cessió d’ús gratuït (durant 50 anys) de les naus de Cal Reig, un espai de titularitat municipal en el qual la colla malva va començar aviat les obres amb la intenció d’iniciar allà la temporada del 2024. L’acte d’aquest dijous s’ha celebrat on en uns mesos, si les previsions es materialitzen, esdevindrà el lloc d’assajos dels Minyons.
L’entitat vol tenir enllestides les obres el primer semestre del 2024. “Em fa ràbia donar la raó a Maeso. És cert que Cal Reig estarà fet abans que el Regina”, ha comentat, amb sorna, Joan Salvador, en referència a la reforma del teatre del Social, institució amb la qual sempre ha estat vinculat.