Terrassa

La nova factura de l’aigua: manual per entendre-la

El rebut s’encarirà el 2024 entre 2 i 3 euros al mes per als consums mitjans. L’estructura es modifica i fixa un llindar de 60 litres per habitant i dia que, si es compleix, permet estalviar aigua i diners

La factura de l’aigua serà diferent l’any 2024. Des de fa vint anys el rebut que arriba a casa és el mateix i, en cas d’increment, aquest s’aplica de manera homogènia a tots els consumidors. Amb el nou model, la factura domèstica manté l’estructura dels tres blocs de consum, però té en compte el nombre de persones que viuen a cada domicili. El rebut mitjà augmentarà entre 2 i 3 euros al mes (entre 6 i 9 euros al trimestre), però la nova estructura permetrà congelar-lo o fins i tot abaixar-lo fent un exercici d’estalvi d’aigua a casa.

A la foto, el model de factura de l’aigua actual, que canviarà aviat. Es modifica la quota de servei. L’import del cànon de l’aigua i el de l’IVA es calcularan sobre el preu del subministre / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Per entendre els canvis de la nova factura resultarà pràctic tenir una a mà per seguir el relat de les novetats. Aquestes es concentraran en el bloc del document que fa referència al subministrament d’aigua, on es fixa la quota de servei.

Ara, el rebut està estructurat en tres blocs de consum. Els usuaris paguen un preu més econòmic pels primers 15 m³. Fins als 30 m³ la tarifa augmenta i a partir dels 30 m³ el preu del m³ d’aigua s’encareix encara més.

La nova factura manté els tres blocs de càlcul, però passa de m3 a litres i té en compte el nombre de convivents

El rebut és trimestral i disposa d’una quota variable que s’aplica als tres blocs, El model no discrimina per perfil de consumidor, centra el càlcul en els consums.

Amb la nova factura l’estructura es modifica. Passa a tenir una quota base fixa i, a l’hora de calcular els consums, té en compte el nombre de residents. Per a implementar-lo, s’ha tingut en compte el padró de Terrassa.

A l’estructura de la nova factura cal tenir en compte diversos aspectes. Mantindrà els tres blocs de consum, que ja no es calcularan en m³, sinó en litres.

El primer bloc tindrà un límit de 60 litres per persona i dia. Tots els consumidors que no superin aquest nou llindar veuran com el seu rebut es congela o, en el cas que abaixin els consums anteriors, fins i tot acabi sent inferior.

El primer bloc fixa el límit en  60 litres per persona i dia que, si es compleix, comporta congelar o estalviar en la factura

L’empresa municipal Taigua ha fixat aquest llindar de 60 litres d’acord amb el consum mitjà domèstic de Terrassa, que se situa en els 96 litres d’aigua per persona i dia, un dels més baixos de Catalunya. L’administració entén que les persones que redueixin el consum i el situïn en els 60 litres per persona i dia estaran fent un esforç estalviador que es premiarà al rebut.

El segon bloc de consums se situarà entre els 60 l i els 100 litres per persona i dia. En aquest se situen la majoria dels consumidors egarencs, prenent com a referència la mitjana local de 98 litres, persona i dia. Si els consums salten a aquest segon bloc, una família mitjana pot veure incrementat el rebut el 2024 entre 2 i 3 euros al mes i entre 6 i 9 euros el trimestre.

Al tercer bloc se situen els consums per sobre dels 100 litres per persona i dia. Tots els consums que superin aquest límit pagaran l’excedent més car i veuran augmentar el seu rebut dels 20 euros en amunt, en funció del consum final.

Els primers litres

És important tenir en compte que amb la nova factura es manté el principi del model anterior segons el qual tothom, al marge del consum final, pagarà els primers litres al preu dels primers blocs.
L’any vinent la factura de l’aigua s’incrementarà entre 6 i 9 euros el rebut trimestral dels consumidors que es mantinguin en el llindar de la mitjana egarenca dels 98 litres per persona i dia. L’estructura de la nova factura vol estimular l’estalvi i planteja el repte de modificar alguns hàbits per acostar-se el més possible als 60 litres per habitant i dia, un consum que permet congelar i fins i tot retallar la factura.

Els tràmits per a la implantació del nou rebut estan en marxa i, un cop resolta la tramitació, podria arribar als domicilis a principis d’any. Taigua està implementant un nou sistema informàtic que ha de permetre editar una factura més elaborada, amb informació personalitzada i amb elements com un semàfor que, per exemple, avisarà quan s’assoleixin consums responsables o, al contrari, alertarà si es disparen i donarà consells per corregir-la.

Abaixen les altes i la quota del petit comerç

La tarifa de l’aigua incorpora altres novetats l’any vinent de les que ja es tenen les primeres notícies. La tarifa de connexió s’abaratirà. Fins ara pagaven el mateix els usuaris que necessitaven una nova escomesa i els que no. A partir de 2024, es discriminarà les dues realitats i els nous contractes que no necessitin una nova escomesa abonaran una alta més econòmica.

El petit comerç també veurà ajustada la quota fixa i la tarifa social s’actualitzarà, incorporant els criteris de l’Agència Catalana de l’Aigua. Els seus criteris de renda a l’hora de determinar qui es beneficia de la tarifa social són més amplis que els que s’aplicaven fins ara a la ciutat, de manera que és previsible que més famílies amb recursos limitats se’n puguin beneficiar.

L’actualització de la factura i la revisió dels preus coincideix amb un moment extrem de les reserves d’aigua als pantans catalans, que estan al 19%. També amb l’anunci d’Aigües Ter Llobregat (ATLL) que incrementarà els preus de venda d’aigua. Terrassa s’abasteix del Llobregat, de pous i complementa amb la compra d’aigua a ATLL.

La nova factura de l’aigua: manual per entendre-la
To Top