Fa uns dies que la parella formada per Isabella Appiah i Walter Tulian sumen adhesions a la campanya impulsada amb l’objectiu que s’obri un servei d’urgències pediàtriques al centre d’atenció primària (CAP) Est. La raó és la situació que, expliquen, afronten els usuaris més petits de l’equipament, que “quan cauen malalts i necessiten ser atesos amb urgència, ens veiem obligats a esperar dos o tres dies o bé anar a les urgències de l’Hospital de Terrassa, col·lapsant un servei ja saturat i provocant esperes de 3-4 hores”, a banda d’haver de desplaçar-se fins a l’equipament situat a l’N-150.
El CAP Est té cobertura sobre els barris de Montserrat, una part de Ca n’Anglada, Torre-sana, Vilardell, les Arenes, la Grípia i Can Montllor. És un dels sectors més joves de la ciutat i amb un índex de natalitat més alta. Concretament, l’equipament d’atenció primària té una població infantil potencial de 5.400 infants de 0 a 14 anys.
Una campanya a la plataforma Change.org suma més de 500 suports, 350 només aquesta setmana
En aquests mesos de tardor i hivern els refredats, la grip, les bronquiolitis i els quadres d’otitis proliferen entre la població infantil i la demanda d’urgències pediàtriques es dispara. “El centre té un servei de petició d’hora que comença a les 8 del matí, però manquen pediatres i de seguida els pocs torns estan reservats”. Walter Tulain explica que “els nens emmalalteixen sovint a l’hivern i els pares desesperem quan veiem que hem d’esperar dies perquè ens atenguin o bé anar a les urgències de l’hospital. Si al CAP Est hi ha servei d’urgències per als adults, perquè no donen l’oportunitat també als infants?”.
La campanya a la plataforma Change.org suma més de 500 signatures, 307 aquesta setmana. Els promotors esperen superar les mil. De moment, han demanat entrevista amb el síndic de greuges de Terrassa, a qui faran arribar la seva petició.
Dues baixes
Des del CST, la doctora Montserrat Ureña, directora d’atenció primària, explica que el CAP Est disposa d’un equip de més de cinc pediatres i sis infermeres de pediatria i que “la seva funció és atendre totes les necessitats de la població infantil, però no és un servei d’urgències”.
El CST anuncia que les baixes del servei de Pediatria es cobriran al novembre
Per garantir que els infants siguin atesos prioritàriament pel seu pediatre i la seva infermera, el centre disposa d’un servei telefònic de reserva d’hores “on es decideix si el pacient és atès pel pediatre, per la infermera o si pot esperar”.
Als mesos de setembre i octubre l’equip de pediatria del CAP Est ha patit dues baixes de metges que han estat substituïdes per una mitja jornada, “En un moment de pic de la demanda s’han donat situacions de saturació- admet-, i el que fem és derivar els pacients a l’Hospital, on són atesos pels pediatres dels CAP”.
La doctora Ureña anuncia que el mes de novembre la situació hauria de millorar amb la incorporació de reforços a l’equip de pediatria del CAP. “Tindrem més disponibilitat i podrem ampliar les agendes pediàtriques”.
Així i tot, en moment d’increment de la demanda com l’actual “es podran donar situacions de saturació i haurem de continuar derivant pacients a l’Hospital de Terrassa”.
El model de les urgències pediàtriques, tal com van funcionar anys endarrere, amb un pediatre de l’equip destinat a atendre exclusivament urgències, no es recuperarà. “Creiem que la prioritat és que l’infant sigui atès pel seu metge i la realitat és que les urgències pediàtriques també s’omplien”.