La plantilla dels Serveis Socials de Terrassa ha dit prou. La secció sindical de CCOO de l’Ajuntament ha denunciat davant la Inspecció de Treball la “precarietat i manca de recursos en els serveis prestats a la ciutadania, com també l’augment exponencial dels riscos psicosocials del personal”, una situació que “fa inviable una atenció digna i de qualitat”, figura en un comunicat fet públic pel sindicat.
Els treballadors i treballadores de Serveis Socials expliquen que la situació s’arrossega des de fa anys i que “s’ha anat agreujant. Hi ha un reglament nou amb ampliació de recursos – explica Joan Cañabate, delegat de la secció sindical de l’Ajuntament i organismes de CCOO-, però la realitat és que els ajuts a l’emergència es dilaten cada cop més. Fins el febrer de 2023 es donaven en 30 dies i ara han d’esperar fins a sis mesos”. Es tracta d’ajuts a la subsistència, explica, com lots d’aliments o ajuts econòmics que “si arriben tard, no serveixen”, comenta Cañabate.
La plantilla recorda que una de les seves tasques és aturar les situacions més greus i “no es pot fer si els recursos arriben tard”
La situació redunda en la feina que fan els professionals, “que han de fer contenció, però sense el recurs. Davant aquesta situació la població està desesperada, crispada” i això complica la feina dels professionals dels serveis socials que “no poden més. Són professionals de proximitat, essencials. Fan una feina assistencial, educativa, de prevenció i de seguiment. La principal és aturar les situacions més greus i no es pot fer si els recursos arriben tard”.
S’han presentat tres informes a la regidoria: un l’any 2016, exposant la càrrega de feina i problemes com la manca de climatització i l’eventualitat de part de la plantilla; un segon l’any 2020, quan van portar també al ple l’advertència que la situació repercutiria en l’atenció a la ciutadania; i un darrer, el març de 2023. El mes de juny CCOO va decidir portar el tema a Inspecció de Treball i quatre mesos més tard, el dia 20 d’octubre, els treballadors es van reunir en assemblea. 117 treballadores i treballadors del servei, un 60% de la plantilla, van exposar la situació en una reunió convocada per CCOO, amb els sindicats UGT i SALT com a convidats.
Aquests dies s’estan convocant les primeres reunions entre els representants sindicals i la direcció tècnica de Serveis Socials per abordar la situació i cercar una solució. El regidor Noel Duque s’ha compromès a escoltar la plantilla el dia 17 de novembre. El polític admet que la prestació d’algunes ajudes “s’està retardant per processos burocràtics, però hi ha marge de millora -diu-. Estem treballant una proposta de solucions que plantejarem a les treballadores i treballadors al novembre”.
El tinent d’alcalde d’Acció Social Noel Duque diu que la plantilla “aixeca la veu amb tota la raó del món” i anuncia solucions “per donar més dinamisme a les prestacions”
El regidor recorda que “els serveis socials de tot arreu ho han passat molt malament durant la pandèmia i la xifra de persones que han d’atendre no ha parat de crèixer”. L’Ajuntamnent de Terrassa, afirma, ha anat aportant recursos quan es necessitava. Ara, la plantilla “aixeca la veu amb tota la raó del món”, per aixó, afegeix, “ferem una reunió tècnico política per abordar el tema, donar una resposta i treballar tots en la mateixa línia. Els reballadors diuen que necessiten un gir i el donarem, per això els convoquem. Demanen agilitzar tràmits i més mans. Per a mi el que digui la trinxera va a misa”.
Duque vo deixar clar que “el pressupost de Serveis Socials és viu” i que és “la necessitat la que marca el pressupost de l’àrea”. El tinent d’alcalde recorda que “factors com la covid o la inflació de preus ha disparat la despesa” i que, en aquest context, el seu equip treballa ara per “donar més dinamisme a la prestació dels ajuts”.
Els Serveis Socials és en aquests moments una de les àrees més tensades del pressupost municipal, segon ha reconegut la tinenta d’alcalde i regidora de Serveis Econòmics Maise Balcells. Per donar cobertura a les necessitats socials, el ple ha aprovat diverses transferències de crèdit després de l’estiu: una de més de 900.000 euros el mes de setembre i diverses transferències més aquest octubre per al rebost, per al programa de targetes moneder i per a cobrir altres necessitats del servei.