Diners

Disposats a oblidar les crisis i afrontar el futur

La Nit de l’Empresa va reunir dijous al Teatre-Auditori de Sant Cugat una àmplia representació del teixit empresarial local i vallesà

Nit de l'Empresa de CECOT a Sant Cugat / Alberto Tallón

La Nit de l’Empresa va reunir dijous al Teatre-Auditori de Sant Cugat una àmplia representació del teixit empresarial local i vallesà. Un col·lectiu de professionals i de persones emprenedores disposades a traslladar als polítics les seves reivindicacions, però també compromesos amb els reptes que planteja un món convuls, sacsejat per una pandèmia, una crisi de matèries primeres i dues guerres. Com cada edició, dijous van passar pel “photo call” del Diari de Terrassa un grup d’empresaris i professionals disposats a fer un retrat de la realitat de l’economia catalana, la que aixeca la persiana cada dia disposada a afrontar els reptes i compromesa amb la consolidació i el creixement dels seus projectes. Ho han dit clar. Demanen més suport a l’administració. Reconeixen que el rum-rum de la crisi postcovid ha passat de llarg, que en aquest moment “les coses van bé” i que ara toca estar pendents del que passa al món, però restar centrats a encarar el futur.

Ignasi Cusidó, director general de LAMP / Alberto Tallón

Ignasi Cusidó, director general de LAMP

“Fa anys que parlem d’una crisi que no arriba, posem-nos a treballar”

“Jo defenso que les coses fins ara no estan anant malament. I si ens comparem amb països europeus com Alemanya o Itàlia… El ministre Bolaños té raó quan diu que Espanya i també a Catalunya hem aconseguit sortir de la pandèmia de la covid sense caure en una crisi. Lamp és un exemple d’aquesta situació. Ens vam aturar com tothom l’any 2020 i ens ha costat recuperar-nos, però el 2023 ha estat un any molt bo per a nosaltres i les perspectives per a 2024 també són bones. Fa anys que parlem d’aquest soroll constant que arriba la crisi i la veritat és que no arriba. Ho comentàvem amb altres empresaris i la veritat és que no la veiem. Probablement, hauríem de deixar de parlar tant i posarnos a treballar”.

Pilar Puértolas, directora general de Sanmy / Alberto Tallón

Pilar Puértolas, directora general de Sanmy

“La realitat és que s’està creant ocupació i el consum s’ha recuperat”

”A l’empresa catalana som lluitadors, ho portem a l’arrel. Hem superat totes les crisis i hem aconseguit, a base de molt esforç, equip, i molta lluita superar tots els entrebancs, que no han estat pocs els darrers anys. Això s’ha reflectit a la Nit de l’Empresa, amb moltes empreses de Terrassa i d’arreu i amb creació d’ocupació, que és molt important. Des del meu punt de vista la idea permanent que ens dirigim a una nova crisi ens debilita. La realitat és que s’està creant ocupació, que el consum s’ha recuperat i que a aquest país ens agrada sortir i gaudir amb els nostres. Això fa que l’economia funcioni i al món del refresc, que és el nostre, ho veiem. En aquest moment l’economia s’està mantenint en bona part pel consum. Nosaltres tenim 128 anys i sabem com és de rellevant mirar endavant”.

Ferran Cachadiña Domènec, director Assistencial d’Àptima / Alberto Tallón

Ferran Cachadiña Domènec, director Assistencial d’Àptima

“Em sorprèn la xifra de clients d’Àptima a Terrassa i la seva fidelitat”

”Al Centre Clínic d’Àptima de Mútua Terrassa tenim molta feina i la dificultat la que tenim és la manca de professionals en els col·lectius mèdic i d’infermeria. Nosaltres estem creixent molt i estem fent bé les coses. Jo vinc d’una àrea més competitiva com la ciutat de Barcelona i m’ha sorprès la quantitat de pacients i de clients que té Àptima a la ciutat de Terrassa i la seva fidelitat. La Nit de l’Empresa gira també al voltant de la intel·ligència i en la salut, aquelles coses que es puguin automatitzar, en diagnosi per la imatge o en la diagnosi d’analítiques clíniques, serà positiu. Es tracta d’automatitzar processos, en base sempre a l’experiència acumulada. La intel·ligència artificial mai podrà, per sort, arribar a substituir la feina que fan les persones, però en situacions on has d’aguditzar l’enginy pot ser molt útil”. 

Cristina Casas, E-comerç de Casas Sabaters / Alberto Tallón

Cristina Casas, E-comerç de Casas Sabaters

“Estem en un moment complex i hem de posar-hi esforç i compromís”

“Estem en un moment complex, amb una tessitura mundial, econòmica i globalment, molt complicada i hem de posar tot l’esforç i el compromís per tirar endavant els projectes. Però necessitem que les institucions ens donin un cop de mà. Al ‘retail’ tenim el repte de trobar professionals disposats a treballar els dissabtes, ens afecten els increments de costos dels lloguers, els costos energètics i l’absentisme laboral. Casas Sabaters fa 100 anys aquest 2023 i en un segle han canviat molt les coses. Abans el meu besavi competia amb el sabater de la cantonada i ara ho fem a escala mundial, amb Zalando o amb Amazon. És la situació en què ens movem i és el repte que afrontem com a empresa i ho fem amb tot el compromís”.

Joaquim Gil Sellarès, director de la Gestoria Gil Sellarès / Alberto Tallón

Joaquim Gil Sellarès, director de la Gestoria Gil Sellarès

“Sovint sembla que els polítics legislin per a les empreses de l’Ibex”

”La realitat és molt més complexa que la que sovint pinten els polítics. Hi ha més ocupació perquè hi ha més joves que han entrat al mercat de treball, però falten treballadors qualificats. El missatge de la Cecot és molt clar. Ens sentim maltractats pel que fa a incentius i inversió econòmica. Poso un exemple. La gran inversió amb el ‘kit’ digital dels Next Generation per digitalitzar les empreses. És el que menys s’està utilitzant perquè l’ajuda no arriba a les pimes, sinó als equips que intervenen en l’àmbit digital o en millores d’R+D o en seguretat cibernètica. Sovint sembla que els polítics legislin per a les empreses de l’IBEX i el 80% de l’empresa catalana i espanyola són pimes. Així i tot, he de reconèixer que la realitat és que estem treballant molt”.

Eva Subirà, directora Comercial de DNV / Alberto Tallón

Eva Subirà, directora Comercial de DNV

“Hem d’enfortir el teixit i les pimes han de passar a ser empreses mitjanes“

”A Catalunya tenim una empresa molt forta, amb arrels consolidades i això ens permet avançar i superar reptes. Hi ha empenta i ganes que l’administració sigui un agent facilitador. Està avançant, està ajudant, però hi ha moltes més coses que podem fer junts. Estem en un món global en el qual passen moltes coses i tots creiem que ens veurem afectats. Però hem desenvolupat una capacitat de resiliència i d’innovació que ens permet tirar endavant. Personalment, crec que un dels reptes importants que ha d’afrontar l’empresa catalana és la de créixer. Com un país de pimes i quan les estructures són petites són més fràgils. Hem de ser capaços de sumar, de buscar ‘partners’ que permetin tenir una estructura empresarial més dimensionada, més sòlida i amb capacitat de créixer i de tirar endavant nous projectes”.

Daniel Crespo, Rector de la UPC / Alberto Tallón

Daniel Crespo, Rector de la UPC

“El futur de les empreses és la innovació o la innovació”

“El futur de les empreses catalanes és la innovació o la innovació. I l’ambient que percebo és que realment som un país del primer món, i només podem competir en un món global si disposen de serveis i productes de la màxima qualitat i amb la màxima innovació. A Catalunya tenim sort. Tenim un sistema de recerca i d’universitats molt potent. Si aconseguim connectar, encara més del que ja fem, els interessos de
les empreses amb el potencial de recerca de les universitats, serà un benefici per a les empreses i generarem llocs de treball. Aquest és un procés que costa, però la societat catalana ha entès que si volem ser com Alemanya i Suïssa hem de fer les coses com les fan ells. Tenen sistemes molt acoblats tant a escala universitària com de formació professional. El repte ens obliga a canviar dinàmiques, però estem en la
bona direcció”.

Fanny Novell, Presidenta del Gremi Flequers / Alberto Tallón

Fanny Novell, Presidenta del Gremi Flequers

“Cal una base més sòlida de col·laboracions publicoprivades”

“Hem de dir ben alt que l’empresa catalana ho està fent molt bé. Ho ha demostrat moltes vegades, però tenim molts reptes al davant que hem d’afrontar. Des de la digitalització, la sostenibilitat, vetllar pels nostres col·laboradors i aconseguir que tot l’esforç que fem, reverteixi a la societat. També la intel·ligència artificial, que serà un suport, de fet ja ho és en la millora dels processos, i no una amenaça. Penso que cal que l’administració també s’hi aboqui. A priori sempre fa molt bé les coses, però la realitat és que topem amb moltes traves. Personalment, crec que hauria d’haver-hi una dinàmica més sòlida de col·laboracions publicoprivades, cosa que permetria engegar projectes molt més grans. I pensar més en la societat. Aquest és un principi bàsic quan et decideixes a engegar un projecte empresarial i a crear llocs de treball”.

Disposats a oblidar les crisis i afrontar el futur
To Top