Els impostos i les taxes municipals augmentaran a Terrassa un 3,5% l’any 2024. L’alcalde Jordi Ballart va dir que demanaria un esforç a la ciutadania, un anunci que es concreta en un increment dels impostos de béns immobles (IBI), d’activitats econòmiques i de la taxa de residus, entre d’altres. El govern afirma que necessita fer front a l’increment dels consums, dels costos laborals i de l’IPC. “Després de tres anys amb els impostos congelats a Terrassa -explica Maise Balcells, primera tinent d’alcalde i regidora de Serveis Econòmics-, hem d’incrementar impostos si volem continuar prestant serveis i donant sortida les demandes i compromisos. Ens preocupa la pressió fiscal a la ciutadania, per això hem optat per una fiscalitat justa i moderada”.
Les ordenances han passat per comissió informativa aquesta tarda i aniran a votació en un ple extraordinari dijous 2 de novembre.
L’increment fiscal permetrà l’Ajuntament de Terrassa “equilibrar el pressupost i disposar de marge per a fer coses“. Municipis com Sabadell i Sant Cugat han parlat obertament de dèficit. A Terrassa, Maise Balcells admet que “no prendre cap mesura comportava anar a una situació insostenible”. Amb la reforma de les ordenances fiscals, els comptes municipals “no tenen problemes de tresoreria i tenim marge per a l’endeutament. La situació és de solvència i equilibrada”.
L’IBI, el principal impost municipal, augmentarà un 3,5% i això suposarà que el rebut domèstic mitjà se situarà en els 476,19 euros.
Pel que fa a la taxa de residus, el segon rebut que més impacta en l’economia de les famílies, l’Ajuntament de Terrassa aplicarà un increment prorratejat per arribar a la cobertura del 100% dels costos del servei, tal com que exigeix Europa. El 2024 la taxa s’incrementarà un 3,5% i el 2025, data límit per equilibrar els costos del servei, l’increment a Terrassa serà al voltant de l’11%. Aquesta és l’estimació d’acord amb els costos actuals del servei. L’increment definitiu es calcularà amb els costos actualitzats a 2024.
La pressió tributària augmenta a Terrassa després de tres anys de congelació fiscal
Terrassa ha optat per no aplicar un increment global de la taxa per cobrir els costos en la primera anualitat, com han fet municipis com Sabadell (+15%) o Rubí (+33%). Ho farà de manera gradual. L’Ajuntament informa que la recollida dels residus té actualment un cost de 15,4 milions d’euros i que l’exercici 2024 els ingressos seran de 13,9 milions d’euros. Caldran 1,5 milions per cobrir el 100% de les despeses del servei, uns ingressos que es recaptaran l’exercici 2025.
D’aquesta manera, a partir de l’any vinent el contribuent abonarà dues taxes de residus.. Els municipis vallesans, inclosa Terrassa, han delegat el tractament de les escombraries al Consell Comarcal del Vallès Occidental, que l’any vinent girarà un nou rebut per un import equivalent al 50% de la tasa municipal. Això comportarà que si un domicili abonava una taxa municipal de 100 euros el 2023, el 2024 pagarà 103,5 euros a Terrassa i uns 52 euros més al Consell Comarcal.
A diferència dels municipis de l’entorn, com Sabadell o Rubí, Terrassa opta per ajornar fins al 2025 l’esforç fiscal de la taxa per complir amb les condicions europees.
Les ordenances de 2024 presenten altres novetats. S’ajustarà la taxa de residus al petit comerç no alimentari, que baixa un 9,5%. Les activitats de despatxos baixen un 17,5% i la restauració veurà reduït el rebut en un 8%. En el cas del comerç menor alimentari, la taxa de residus es congela.
També hi ha novetats en les bonificacions. Se suprimirà la bonificació per la domiciliació dels tributs i abonaments en un son termini, donat que “pràcticament tothom ho fa i ha perdut la seva funció incentivadora”, comenta la regidora Maise Balcells. En el cas de l’impost de vehicles, es bonificaran en un 25% els dos primers anys dels vehicles ECO, i els vehicles Zero es beneficiaran d’una bonificació del 75% els dos primers anys i del 50% en endavant.
A les instal·lacions d’energia solar, desapareixen els incentius el 2024 i es manté un 50% de bonificació màxima a l’IBI durant 5 anys a les instal·lacions de consum col·lectiu (comunitats de veïns i comunitats energètiques).
A l’impost de construccions es manté la bonificació del 50% sobre el cost de les instal·lacions fotovoltaiques i en l’IAE, es manté la bonificació existent, en combinació amb la de l’IBI i l’ICIO.
En el cas dels preus de les piscines, es mantindrà la gratuïtat per als infants, però a partir dels 7 anys, i no dels 14 anys com es va implantar durant la pandèmia. Els abonaments se suprimeixen amb el nou model d’horari de bany per torns (matí o tarda).
La possibilitat d’agrupar tots els impostos i pagar una quota idèntica cada mes queda podrà ser una realitat a principis de 2024. El model del gestor tributari, que permet al contribuent disposar d’un compte fiscal propi i organitzar la liquidació dels tributs, ja funciona i els serveis econòmics esperen poder activar el compte personal els pròxims mesos.
Un nou rebut de l’aigua
Pel que fa als preus de l’aigua, hi haurà canvis el pròxim exercici. L’Ajuntament ha decidit modificar el rebut, que en el rebut domèstic prendrà com a referència un consum mitjà (60 litres/dia) i calcularà l’import a partir del nombre de residents i als litres consumits. “El canvi tindrà un impacte mitjà d’un increment de 2 euros al mes”, avança Balcells, que sosté que la mesura “intenta incentivar un consum més responsable en un context de sequera i emergència climàtica”. La reforma, que aviat es presentarà amb més detall, aplicarà una rebaixa del 30% en els comerços amb menors consums.
La tarifa social es millorarà. Es manté la bonificació, però s’equipara al cànon social de l’aigua.