Diners

La Cecot entrega els seus guardons reivindicant l’”enorme” potencial del teixit productiu

La patronal vallesana ha distingit aquest dijous Judith Viader, Comser, Leitat, TGO DX, el Centre Dental Les Escoles, Nomade Nation, MindTraveler BCN, el Club Natació Terrassa i Sant Cugat Empresarial

/ ALBERTO TALLÓN

El Teatre-Auditori de Sant Cugat del Vallès ha acollit aquest dijous al vespre la 28a edició de la Nit de l’Empresa de la Cecot, que ha reunit diversos representants polítics, empresarials i socials del territori, així com de la mateixa patronal amb seu a Terrassa. L’acte ha estat presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès. La presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra; el ministre de la presidència del Govern d’Espanya en funcions, Félix Bolaños; els consellers d’Empresa i Treball, de Drets Socials i d’Interior, Roger Torrent, Carles Campuzano i Joan Ignasi Elena; i els alcaldes de Sant Cugat i de Terrassa, Josep Maria Vallès i Jordi Ballart, també han estat entre els prop de 800 assistents. El leitmotiv d’aquesta edició ha estat la intel·ligència humana, entesa com a motor de la intel·ligència artificial.

La trobada ha passat enguany de dir-se la Nit de l’Empresari a anomenar-se la Nit de l’Empresa, una adaptació que l’entitat ha fet amb el propòsit d’adaptar el nom amb la realitat que representa i amb qui interactua. L’esdeveniment ha recuperat la itinerància que havia mantingut abans de la irrupció de la pandèmia amb el propòsit d’apropar-se, des del Vallès, a les empreses catalanes.

L’acte, presentat pel periodista terrassenc Xavi Coral, que ha comptat a l’inici amb l’ajuda del seu “jo” virtual, s’ha iniciat amb la benvinguda a càrrec de l’alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès. A continuació, la presidenta del Cercle Cecot de Joves Empresaris, Ninna Torres, s’ha dirigit als assistents. “Necessitem mecanismes i ajudes per identificar, crear i cuidar el talent”, ha dit. I s’ha referit específicament al concepte de “zero talent waste”, aquelles persones o equips que no desaprofiten ni un gram del seu talent. Ha apostat per equips “que estiguin disposats a donar el cent per cent del que poden oferir. Sense excuses, sense reserves”. S’ha referit també a la intel·ligència, però no a l’artificial. “”En moments on sembla que tot començarà i acabarà amb la intel·ligència artificial, vull trencar una llança a favor de la intel·ligència col·lectiva, aquella que sense que ens n’adonem, ens ha dut fins aquí i que dona sentit a moltes de les entitats aquí representades. El Cercle és intel·ligència col·lectiva, amb talent i voluntat. Ho tenim tot”.

La present edició dels Reconeixements Cecot al Progrés Empresarial ha distingit la trajectòria professional de Judith Viader, directora general de Frit Ravich; les empreses i entitats terrassenques Comser, Leitat, MindTraveler BCN, el Centre Dental Les Escoles i el Club Natació Terrassa, així com Nomade Nation, TGO DX i Sant Cugat Empresarial. Moventia i Texia han estat també reconegudes com a empreses centenàries.

Creadors de valor social

Una vegada entregats els guardons, Judith Viader, directora de l’empresa catalana Frit Ravich, ha parlat en nom de tots els premiats per tal d’agrair els reconeixements. “És un honor i un regal que et premiïn els companys de trajecte. Catalunya ha estat sempre industrial. Hem de treballar plegats per tornar a donar-li el paper”, ha comentat. I ha recordat com va néixer Frit Ravich ara fa 60 anys. “Cal desenvolupar el que anomenem intel·ligència de mercat i rodejar-nos d’un equip. I fer que aquestes persones siguin el motor d’un creixement sostenible”. I ha afegit: “Els empresaris som creadors de valor per a la societat”.

A continuació, s’ha dirigit als assistents el president de la Cecot, Xavier Panés. El president de l’organització multisectorial ha assegurat que el finançament i les inversions a Catalunya “són clarament insuficients i injustes”. “Cal superar totes les reticències i apostar pel progrés i el creixement de Catalunya. La ciutadania i el teixit empresarial català s’ho mereix i ho necessita. Mereixem pressupostos que a part de ser presentats, s’executin. Mereixem el compliment dels compromisos adquirits. Mereixem que se’ns retin comptes com a administrats. Fa molts, massa anys, que això no passa i cal tornar a generar confiança, i per això cal dotar-nos també de mecanismes de seguiment i garanties”, ha exposat.

D’altra banda, el líder de l’entitat empresarial ha alçat la veu per denunciar “l’enorme producció normativa, tant a Catalunya com a Espanya, i la seva excessiva complexitat, quelcom que, ha assegurat que té “efectes negatius evidents” en la creació de llocs de treball i en la productivitat perquè, segons ha dit, redueix la capacitat de crear noves empreses, de fer créixer les existents i d’atraure’n de noves des d’altres parts del món.

Per la seva banda, el ministre Félix Bolaños ha manifestat que “la valentia és un  element molt important per tal que els projectes, econòmics i polítics, tinguin èxit”. En aquest sentit, ha reivindicat que “en temps molt complicats, de pandèmia i guerra, vam governar amb valentia, buscant suports. En un moment d’enorme complexitat, vam donar estabilitat a Espanya. I vam aconseguir que el país avancés. De la mà d’empresaris i sindicats, vam tirar endavant la reforma laboral i vam flexibilitzar el mercat”. Ha explicat també Bolaños que “el 60% dels nous llocs de treball que es creen a la Unió Europea es creen a Espanya”.

Ha afegit: “Fa 3 anys que Espanya creix pel que fa al PIB per damunt de la mitjana europea. I Catalunya està creixent 2 punts per sobre de la mitjana europea. L’aposta decidida del govern d’Espanya. En els darrers 5 anys, el govern de Pedro Sánchez ha invertit més d’un 42% que el govern que hi havia els 5 anys anteriors. Estem a la taula on es prenen les decisions a la Unió Europea. Nosaltres intentem fer la nostra feina, amb diàleg i valentia, però vosaltres (els empresaris) sou els que creeu riquesa i prosperitat”. I ha anunciat “un acord que garantirà el millor dels futurs per a Catalunya. Tenen el compromís que el govern d’Espanya farà política en majúscules en benefici de Catalunya”.

“Catalunya serà industrial o no serà”

El president de la Generalitat de Catalunya, Pere Aragonès, ha clos l’acte felicitant els premiats i a la patronal Cecot. “Celebrem, un any més, el potencial del teixit productiu del nostre país. Ens podem sentir orgullosos de l’economia catalana. Mai amb autocomplaença, però les dades ho avalen. Cal dir ben clar que, davant de les dificultats, som capaços de mirar endavant i de sortir-nos-en. Aquesta confiança en nosaltres mateixos és fonamental per seguir generant noves oportunitats”.

Aragonès ha recordat que “avui hi ha més gent treballant a Catalunya que mai” i “s’ha reduït l’atur amb relació a l’any passat. Catalunya lidera la creació d’ocupació. I cal avançar amb una administració més àgil i orientada a resultats”. Ha anunciat un nou impuls al Servei d’Ocupació de Catalunya. Volem feina estable i acabar amb la precarització. Això requereix un teixit empresarial molt fort”. El president català ha volgut recordar que “l’economia catalana, en un context d’alta volatilitat, presenta molt bones xifres. I això és gràcies a un teixit industrial que al Vallès coneixeu molt bé. Catalunya serà industrial o no serà“.

Ha demanat Aragonès que es corregeixi “el dèficit fiscal crònic i injustificable que pateix Catalunya”. I ha demanat “un compromís per corregir-lo” així com el traspàs de Rodalies. I ha acabat dient: “Amb esforç, treball, innovació, autoexigència i exigència, Cataluntys serà un país més pròsper, solidari i sostenible, que tindrà les bases per ser lliure”.

FOTOS | 28a edició de la Nit de l’Empresa de la Cecot

To Top