Diners

Una simbiosi per impulsar el progrés

La intel·ligència humana, motor de la intel·ligència artificial. Aquest és el lema de la Nit de l’Empresa. La Cecot defensa que aquest binomi, en equilibri, impel·lirà l’avenç tecnològic, científic, social i econòmic del país

Les empreses associades a la Cecot celebren avui la seva trobada anual en el marc relacional de la 28a Nit de l’Empresa, un acte en què es posarà al centre del debat la contraposició tecnologia i factor humà, aquesta vegada focalitzada en un tema tan d’actualitat en tots els àmbits socioeconòmics com l’aplicació de la intel·ligència artificial (IA) i l’ús de la intel·ligència natural o orgànica; una reflexió històricament recurrent a les societats, que la Cecot vol plantejar com un binomi que impulsa el progrés.

El secretari general de l’organització multisectorial, Oriol Alba, reconeix que la IA no és quelcom nou, però creu que el factor clau perquè estigui a l’ordre del dia és la usabilitat. “No és una tecnologia nova, però ara està a l’abast de tothom de manera fàcil i oberta. A la que et posen un ChatGPT al qual li fas un encàrrec i te’l torna automàticament en qüestió de segons i de manera gratuïta fa que es popularitzi d’una manera molt ràpida perquè la distància entre la tecnologia i la persona és molt curta, molt accessible, i pràcticament qualsevol persona, independentment del seu nivell d’estudis, ofici o el que sigui, ho pot fer servir”, argumenta. “És una mica com el GPS, que el seu dia era una tecnologia militar reservada a uns grups reduïts de persones o empreses i que avui tenim al mòbil”, posa d’exemple.

Comunicació i decisions de negoci

No obstant això, pel que fa a la seva implementació i ús en les empreses, Alba considera que ens trobem actualment en una fase força experimental en què es comencen a fer proves. Explica que en alguns processos ja s’està integrant, sobretot en l’àmbit de la comunicació i el màrqueting, on “és un company més de l’equip, sense excloure les nostres idees, sinó complementant-les i accelerant processos”, i que tot i que encara és molt incipient, cada cop veurem més la IA ajudant a prendre decisions de negoci, com, per exemple, analitzant el CRM (gestor de relació amb clients) i el conjunt de dades de l’empresa, “preguntant a la màquina que t’ajudi a entendre com es comporten els teus clients, quins processos pots optimitzar i obtenint informació ràpida amb propostes de millora”.

El secretari general de la Cecot també destaca que la IA s’està començant a utilitzar en la gestió de persones, és a dir, per fer selecció de personal, avaluació, anàlisis de rendiments i objectius, etc., però no creu que “puguis fer una gestió de persones únicament amb la intel·ligència artificial”. I d’aquí ve una mica l’eslògan de la Nit de l’Empresa.

Des de l’organització multisectorial consideren que és una eina que complementa, però que la validació, el factor humà, ha de ser l’últim esglaó de la presa de decisions. “No adoptem una visió catastrofista respecte de la IA, no creiem que posarà fi a tot. Adoptem una visió positiva i possibilista. L’hem d’integrar en el nostre dia a dia, però tampoc ho podem traslladar i apostar tot a les resolucions que ens doni”, puntualitza Alba. “Un algorisme potser et sap dir quines són les vendes d’un departament, els objectius i assoliments d’un treballador, però no et sap donar una diagnosi del clima, d’emocions. La intel·ligència humana sense la intel·ligència artificial avui dia i en el futur no està completa per a la intel·ligència social, la intel·ligència d’una empresa”, afegeix.

Encara més, el secretari general de la Cecot opina que en un futur la IA estarà a l’abast de tothom i “el factor diferencial, una vegada més, seran les persones”.

Respecte de l’efecte sobre determinats llocs de treball, Alba planteja que qualsevol disrupció tecnològica genera canvis i uns períodes de transició i que el que s’ha de procurar és que en aquestes transicions “es disposi de mecanismes d’acompanyament perquè el màxim del conjunt de la societat faci aquesta transició i no es perdin persones que queden desconnectades i llocs de treball que després no tenen manera de reciclar-se”.

Un univers d’oportunitats

“En tot cas, com el conjunt de la història de la humanitat ens ha ensenyat, aquestes disrupcions obren un nou univers d’oportunitats i això ens pot ajudar a fer una evolució que ha de ser positiva per a la societat”, manté el secretari de la Cecot.

Així, la patronal creu que el de la intel·ligència artificial i la intel·ligència humana és un binomi que, en equilibri, impulsarà el progrés tecnològic, científic, social i econòmic del país. Destaquen que aquesta relació simbiòtica entre la intel·ligència humana i la intel·ligència artificial ha donat lloc a avenços significatius en una àmplia gamma de camps, incloent-hi la medicina, la robòtica, la indústria, la ciència de dades, la conducció autònoma i molts altres, i recorden que les capacitats humanes per conceptualitzar, dissenyar, programar i supervisar sistemes d’IA són crítiques. “Les persones han estat essencials per a la creació d’algorismes d’aprenentatge automàtic i sistemes d’aprenentatge profund. La recopilació, l’etiquetatge i l’anàlisi de dades requereixen la participació activa de persones. Aquestes dades són la matèria primera que alimenta els models d’IA i permet als sistemes aprendre i millorar. Sense la intervenció i la curació de les dades per part de les persones, els sistemes d’IA no podrien funcionar eficaçment”, defensen.

Ètica

A més, insisteixen que la intel·ligència humana és responsable de definir els objectius i les normes ètiques que guien el desenvolupament de la intel·ligència artificial. “Les decisions sobre com utilitzar la IA, quins problemes abordar i quins límits establir són preses per les persones. Així, la intel·ligència humana juga un paper crucial en garantir que la IA sigui beneficiosa i ètica per a la societat”, exposen.

Tanmateix, des de la Cecot admeten que és important destacar que, tot i que la intel·ligència humana ha estat un motor essencial per al desenvolupament de la intel·ligència artificial, aquesta no està restringida per les limitacions biològiques i pot arribar a superar les capacitats humanes en molts àmbits, com el processament de dades massives o la velocitat de càlcul.

Així doncs, sostenen que la intel·ligència humana ha estat el motor inicial i continua sent essencial per al desenvolupament i la supervisió de la IA, mentre que la IA, amb el temps, pot augmentar les capacitats humanes i transformar molts aspectes de la nostra societat i la manera en què vivim i treballem. I hem d’estar preparats per adaptar-nos.

Una simbiosi per impulsar el progrés
To Top