Desprès de 60 anys d’història, l’Institut d’Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa (Intexter), de la Universitat Politècnica de Catalunya-Barcelona Tech (UPC), serà dirigit per una dona. Diana Cayuela, professora del grau i del màster de tecnologies i Disseny Tèxtil de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat), serà nomenada formalment dijous en el càrrec.
Cayuela agafarà el relleu a Enric Carrera, que estava al capdavant de l’institut des del 2018 i havia estat reelegit el 2022, i en serà la directora durant els propers sis anys, acompanyada per la sotsdirectora Rosa Vidal i la secretària acadèmica Beatriz Amante.
“Tinc per davant sis anys per continuar posicionant l’Intexter com a soci tecnològic de referència per a la indústria tèxtil, que és el nostre principal ‘target’. He de consolidar línies de recerca, créixer, obrir-ne de noves i competir a Europa, Catalunya i l’Estat per guanyar projectes d’R+D que ajudin el nostre teixit productiu amb criteris ambientalistes i sostenibilistes, el gran repte de la indústria tèxtil en aquest segle”, explica Cayuela, que és doctora en Ciències Químiques, va néxier l’any 1963 a Barcelona i compta amb una àmplia trajectòria tant acadèmica com d’investigació centrada en les tecnologies tèxtils.
La nova directora de l’Intexter ha estat fins ara responsable del Laboratori de Polímers Tèxtils de l’institut, on ha desenvolupat tota la seva trajectòria investigadora. Des de juliol del 2009 fins al 2022, ha estat la responsable del Grup de Recerca en Tecnologia Tèxtil (TECTEX), grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya. Des de 2012 està centrada en l’estudi dels processos de deslignificació del cànem i de subproductes agrícoles per a l’obtenció de fils i també en l’estudi de la valorització de residus tèxtils pre i post consum per a l’obtenció de filats.
Cayuela és especialista en l’estudi de la modificació de la microestructura de fibres sintètiques, especialment polièster, polilactida i poliamida, durant el procés tèxtil i de l’estudi de l’atac químic de fibres, principalment fibres naturals, en processos tèxtils. En els últims deu anys ha actuat com a investigadora principal de seu projectes en convocatòries competitives a Catalunya, Espanya i Europa. La seva activitat científica compta igualment amb prop de 200 articles distribuïts a revistes indexades i de divulgació i amb nombrosos contribucions a congressos. També ha dirigit tesis doctorals i projectes de fi de grau i màster sota el paraigües dels projectes competititus. De fet, des del 2017 fins al 2022 ha estat la coordinadora del programa de doctorat interdepartamental en Enginyeria Tèxtil i Paperera.
Quan a la seva activitat de gestió dins de la UPC, Diana Cayuela ha estat sotsdirectora i secretària acadèmica de l’INTEXTER, Delegada del Rector de la UPC per al Campus de Terrassa i Delegada del Rector per a la Transferència del Coneixement. Aíxi mateix, va ser Vicepresidenta, Secretària i Vocal del “Grup Especialitzat en Calorimetria i Anàlisi Tèrmica” de la Real Sociedad Española de Química (RSEQ) i de la Real Sociedad Española de Física (RSEF).