Després de tres anys sense Cursa Popular, aquest diumenge 22 d’octubre s’ha recuperat una de les activitats més esperades de Festa Major de Matadepera. Enguany, però, el circuit de la cursa ha generat malestar entre veïns i socis del camp, que denuncien que els més de 250 corredors inscrits hauran de trepitjar bona part del camp “fent-lo malbé” i obligant-los a ajornar una setmana la 5a prova de la lligueta de 9 forats prevista per la mateixa data.
Uns minuts abans d’iniciar la Cursa Popular organitzada per la Regidoria d’Esports, Club Cross Matadepera i el Consell Esportiu del Vallès Occidental, veïns i socis del camp de golf municipal s’han manifestat a l’aparcament de Can Vinyers, lloc on la cursa ha engegat el seu recorregut a dos quarts de 12 del migdia. “Jo no soc soci del camp, però em sap greu que aquestes activitats puguin malmetre el camp de golf”, assenyala Joan Puig, un veí de la zona. “A Matadepera hi ha suficients camins, carrers i la Mola inclús, no entenc per què s’ha de fer pel camp de golf”, afegeix Puig.
“Ja fa temps que s’està actuant d’una manera per part de l’Ajuntament que es veu clarament que està deixant degradar el camp”, explica Josep Pérez, un altre veí del camp de golf. “Està molt clar l’objectiu, ja s’està iniciant el procés”, assegura Pérez. Tobias de San Felix, un altre dels veïns que estava a la protesta, ha volgut afegir que “tots els veïns i socis ens estem trobant amb una situació una mica sobrevinguda, amb un pla urbanístic que de moment tothom desconeix, amb molt secretisme, però que ja està passant”. De San Felix assegura que “molts hem arribat fins aquí amb diferents circumstàncies però amb molt d’esforç per poder viure en aquesta zona”. Els manifestants ressalten que el motiu de la protesta és unir-se per prendre les accions que siguin necessàries per afrontar la situació i “posar les coses sobre la taula”.
El malestar general és remunta a mitjan setembre, quan l’alcalde Guillem Montagut va fer la proposta de canviar l’ús del camp de golf. La situació actual està generant molta tensió entre els veïns de la zona, socis del camp i govern. Carlos Iribarren, president del Club de Golf de Matadepera, manifesta que “a Matadepera el 90 % de territori és parc natural i hi ha un munt de llocs on anar a córrer i fer esport, però la cursa ha hagut de passar pel camp de golf”. Iribarren explica que aquest diumenge hi ha una situació de conflicte perquè “fa por que aquesta cursa pugui malmetre l’estat del camp, que ja està prou malament”.
Pel que fa al torneig de golf fixat per aquest mateix diumenge, Iribarren assegura que no els preocupa tant sinó com pot quedar el mateix camp després de la cursa. Així i tot, assegura que aquesta idea “és un primer pas per començar a implementar altres usos al mateix camp”. El president del Club assenyala que se’ls va prometre un debat obert on podria participar tothom, “sembla que la decisió està molt clara i les mesures van en la línia de deixar el camp mort abans de prendre la decisió formal”.
El Club proposa un pla de viabilitat
Actualment, des del Club expliquen que s’ha tallat la despesa i les partides de manteniment, s’ha tallat el camp de pràctiques, i alguns jugadors han manifestat dificultats per fer l’abonament. Des del Club indiquen que han presentat un esborrany d’un pla de viabilitat amb “una sèrie de millores i imitant el que estan fent altres camps de golf a Catalunya”. Algunes d’aquestes millores incorporen tecnologia “que permet potenciar l’eficiència, reduir els treballadors actuals i buscar equilibri entre ingressos i despeses”. Iribarren assegura que s’ha realitzat un estudi comparatiu amb altres camps de golf de Catalunya i que aquest s’ha presentat ja a l’Ajuntament. “Som el camp de 9 forats amb més personal que hi ha a Catalunya, en tenim tres vegades més que la mitja”, puntualitza.
Des del col·lectiu de veïns asseguren que s’està treballant l’aspecte jurídic per veure les implicacions que tindria el tancament i canvi d’ús del camp. “Quan acabem de treballar les proposes, la idea és tornar a seure amb l’alcalde i plantejar-li els dubtes del nou projecte”, indica Carlos Iribarren. Veïns i socis del camp tenen clar el següent pas, “que l’Ajuntament vegi l’impacte que pot tenir aquesta decisió pels veïns de la zona i pels jugadors”.
Junts es posiciona en contra dels nous usos
Núria Garcia, portaveu de Junts per Matadepera també ha estat present a la protesta. “La nostra posició ha estat sempre molt clara, volem la continuïtat d’aquest camp de golf”, ha assegurat. Garcia opina que els nous possibles usos “no són adients ni molt menys solucionen el problema de liquiditat de l’activitat”. La portaveu de Junts assegura que el que volen és donar una oportunitat a què el golf funcioni fent una sèrie de canvis. Entre aquests destaca el canvi de personal, el canvi de maquinària “més intel·ligent i adequada en l’actualitat”, i donar-li unes dimensions sostenibles de l’activitat. Núria Garcia també ressalta la situació dels veïns de la zona. “Els veïns que rodegen el camp de golf estan encantats de viure aquí i de tenir aquest ambient i natura”. Garcia afegeix que aquest és un espai que “té basses i es pot recollir aigua en cas d’incendi, i una depuradora que recicla l’aigua per tot el poble”.
L’equip de govern actual està format per tres partits que no mantenen la mateixa posició. “En l’àmbit comunicatiu s’ha donat la imatge que tot el govern estava a favor d’aquestes noves mesures, però això no és així”. La portaveu deixa clar que “no hi ha res decidit” perquè encara “hi ha moltes veus a opinar”. El pròxim pas, assegura Garcia, és “parlar, donar veu als veïns i a la gent del golf per fer una contraproposta abans de prendre cap decisió”.