Terrassa

Els bolets desapareixen al Vallès per la tardor seca

La manca de pluges ha fet que aquesta tardor encara no hagin sortir bolets als boscos de la comarca. Tot i que els boletaires són pessimistes, si ara canviés el clima, encara podrien aparèixer bolets tardans -com els fredolics- cap a finals de novembre

“No han sortit bolets”, diu el boletaire aficionat Pere Garcia. No pas amb to catastròfic, però sí vehement. Senzillament, no han sortit. No n’hi ha. “Vaja, si vas pel camp potser t¡en trobes un, però segur que és bord i no necessàriament comestible”, afegeix.

Hi coincideix Ignasi Martínez, enginyer agrícola i tècnic en certificació d’explotacions ecològiques, qui va fer una sortida finals setembre… “Però res de res”.

I és que el món boletaire es considera aquesta temporada com una de les pitjors de fa molt d’anys. Si bé és cert que cada any ressorgeix la mateixa preocupació per les pluges, “fins i tot l’any passat, que ja estàvem en sequera, va ploure una mica més que ara”, afegeix Armand Conrad, propietari de la referencial parada Bolets & CO del Mercat de la Independència.

Tampoc fa fred

I és que l’aigua és una de les condicions necessàries per les florides dels bolets. “També cal que no faci vent, perquè assequen el fons”, afegeix Conrad. “I necessiten unes temperatures mínimes fresquetes, però sense que arribi a gelar”, completa.


Però certament, les temperatures nocturnes no s’estan acostant -ni de lluny- als 5 o 10 graus que afavoririen la florida.

Ara bé, “no tot està perdut”, matisa Pere Garcia, qui treballa en el sector de la llenya i és coneixedor dels entorns naturals. “Si ara tinguéssim tres setmanes seguides en que el temps es normalitza i plou, podria ser que doni algunes florides cap a finals de novembre”, explica. I serien dels bolets anomenats tardans, com ara els cargolets, els rovellons i els fredolics.

“Ara bé, al ritme al que anem, tampoc és que sembli que passarà”, s’autoesmena, sorneguer.

Canvi climàtic

De fet, el propi Garcia constata permanentment. “Es que veus els canvis d’un any a l’altre”, explica. I si mires amb perspectiva, la distància és encara més gran. “Fa 20 anys, als boscos de matadepera començaven a sortir els bolets a mitjans de setembre. Ara, surten a mitjans de novembre”, explica.

Dos mesos de retard, per les alteracions climàtiques.

La situació és similar arreu. I es nota també als establiments com la parada de bolets del Mercat. “A principis de setembre ja tenim bolets d’altres parts d’Europa, però què allà tampoc ha plogut. N’hi ha poc”, comença a explicar Conrad. “I aquí a Catalunya és veritat que la tardor comença més tard, però aquest any és especialment dolent”, lamenta.

De fet, encara no ha pogut comprar cap partida dels seus proveïdors locals.

I en els propers dies?

I què s’espera a Catalunya, pels propers dies? A parer d’Ignasi Martínez, a les zones de muntanya, l’aigua prevista per aquesta dies pròxims serà ja justa si arriba el fred aviat.

En canvi, “a la zona prelitoral i litoral encara pot haver collita si tenim diverses pluges abundants i seguides durant l’octubre i novembre”.

I és què, històricament, fins al mes de desembre no hi hauria d’haver problema a trobar bolets als boscos del Vallès.

Alguna pista, per neoaficionats? “Trobar rovellons és molt gratificant. Cal buscar-los a boscos amb pi i avet, que són els arbres que els agraden”, revela Garcia.

Els bolets desapareixen al Vallès per la tardor seca
To Top