Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Fent un repàs a la situació actual, ens adonem que l’increment de tipus d’interès està afectant molt més les petites i mitjanes empreses (“smallcaps and midcaps”), sobretot les que encara no estaven en fase de beneficis sinó en fase clarament d’inversió. Això és lògic des del punt de vista fonamental, ja que els comptes de resultats s’han vist fortament afectats i els inversors han anat sortint per minimitzar l’impacte a les seves carteres.
Però no les grans empreses, molt més ben finançades i moltes d’elles sense gairebé deute, que s’han comportat molt més bé, malgrat que dins dels diferents sectors industrials també hi ha hagut fortes diferències de comportament, condicionats per les dues guerres, la d’Ucraïna i la de Palestina, i la seva afectació als preus de matèries primeres i especialment de les fonts energètiques com el gas i el petroli.
La por per la inestabilitat geopolítica està ajudant a fer que el creixement s’aturi per la por de reinversió dels empresaris i inversors, de manera que s’alineï amb els bancs centrals baixant l’activitat i facilitant el control de la inflació sense que hagin, de moment, d’augmentar més els interessos.
L’experiència ens diu que la inversió en petites i mitjanes empreses té més volatilitat, però també és la que allarga més a l’alça el final de cicle, caient a posteriori en la recessió, molt més que les grans. Per tant, de moment, en espera d’aquestes correccions, és millor estar a grans empreses (“bigcaps”) que a petites, i prioritzar estar a empreses de perfil defensiu, amb beneficis, poc deute i de sectors com el de consum no cíclic, productes de primera necessitat, salut, “utilities”, que acostumen a caure menys en recessió, i aprofitar en aquest moment d’inestabilitat geopolítica, per invertir en matèries primeres i energia.