Terrassa

Saps què és l’estafa de la doble trucada? L’has patit?

Se la coneix com l'”estafa de la doble trucada”. No és nova, però els estafadors, que se les empesquen totes, l’estan tornant a utilitzar. T’han trucat per telèfon avisant-te d’un augment en la tarifa del teu telèfon? Et diuen que facilitaran les teves dades a l’OCU per tal que te’n recomani d’altres? La pròpia OCU ha sortit al pas d’aquest intent d’estafa que sembla estar proliferant. “Compte. Probablement estàs sent víctima d’un engany que no té cap altra finalitat que fer-te canviar d’operadora o quedar-se amb les teves dades. L’OCU només fa les seves recomanacions a través de les seves publicacions. I és il·legal fer servir el nom de l’OCU amb finalitats comercials o publicitàries”, explica l’entitat.

Tant la policia com les diferents operadores telefòniques han advertit  d’aquests casos de “vishing”. L’engany consisteix en una elaborada trama: primer, l’usuari rep una trucada en la qual qui truca es presenta com un membre de la seva actual companyia i li anuncia una pujada imminent de la factura (entre 15 i 20 euros, asseguren alguns afectats). Però la trucada és un engany: no el truca la seva companyia, sinó els estafadors. Poc temps després, reps una segona trucada. Aquesta vegada, els malfactors es fan passar per representants d’una altra companyia que t’ofereix una bona oferta si contractes la seva tarifa mensual. De vegades, fins i tot asseguren que aquesta companyia a la que t’has de canviar és la recomanada per l’OCU. Tot és fals.

Quan has de desconfiar?

  • Si reps dues trucades el mateix dia o molt seguides
  • Si et comuniquen l’augment de la tarifa. Generalment, els augments es comuniquen per escrit, juntament amb la factura mensual
  • Si et parlen d’un augment que supera els 10 euros: els increments solen ser menys significatius, d’entre 1 i 5 euros
  • Si t’anuncien una pujada imminent: t’han d’avisar de l’increment de la teva tarifa almenys amb 30 dies de marge
  • Si la companyia que et fa la nova oferta no s’identifica o només diu que la tarifa nova està avalada per l’OCU. Això és rotundament fals.
To Top