Esports

Córrer durant 6 dies: l’aventura americana d’Oriol Antolí

El corredor terrassenc serà un dels 75 corredors que dissabte prendran part a la sortida de la final mundial de les Backyard Ultra, al poble de Bell Buckle, a Tennessee

Oriol Antolí (40 anys) té un rècord de 82 voltes, que va aconseguir el mes de juny a la Suffolk Backyard Ultra de Knettishall Heath

Un total de 75 atletes de tot el món participaran aquest dissabte en una de les proves més dures del planeta. Es tracta de la Big Dogs Backyard Ultra, una peculiar prova d’ultrafons que consisteix a córrer 6,7 quilòmetres amb un temps màxim d’una hora. I així una vegada i una altra, una hora i una altra, un dia i un altre. La prova acaba quan només queda un corredor dempeus. I aquest vol ser Oriol Antolí, un terrassenc de 40 anys que s’ha especialitzat en la darrera dècada en proves extremes. Caldrà fer 100 milles en 24 hores tantes vegades com sigui possible.

Antolí s’ha desplaçat aquesta setmana a Nashville (Tennessee), on aquest dissabte a les 7 hores del matí (14 hores a Catalunya) prendrà la sortida d’aquesta final mundial de les Backyard Ultra, una cursa per eliminació en la qual cal cobrir 6,7 quilòmetres durant una hora. Es correrà dins un ranxo de la localitat de Bell Buckle. De dia la cursa serà per zones muntanyoses i de nit per l’asfalt de la carretera. El terrassenc té una millor marca personal de 82 voltes, el que suposa gairebé tres dies i mig corrents.

“Aquesta mena de proves no es poden entrenar. Jo confio en la meva fortalesa i la meva mentalitat, Veurem fins on arribo”, explica. La seva estratègia serà fer els 6,7 quilòmetres en uns 45 o 50 minuts i gastar la resta del temps en menjar, dormir, hidratar-se i canviar-se de roba.
Dels 75 participants, 36 són els campions de cada país i els 39 restants són corredors que han fet millors marques en una d’aquestes curses “del pati del darrere” durant els dos darrers anys. El tall estava en 57 voltes. Hi ha corredors europeus, asiàtics, australians i nord-americans, entre d’altres. La cursa se celebra des de l’any 2012 i es fa cada dos anys. Enguany només hi poden participar els millors, el que la converteix en molt més exigent que en les darreres edicions. Antolí, que ha viatjat fins als Estats Units amb la família, és l’únic representant espanyol en aquesta prova.

Novè classificat del món

Oriol Antolí és, amb 82 voltes, el novè millor del món en aquests moments. Es troba, per tant, en el “top ten” de favorits. “Qui vulgui guanyar haurà de fer entre 115 i 120 voltes”, calcula Antolí.

“Els 6,7 quilòmetres els pots fer en mitja hora o en 59 minuts. Es tracta de gestionar de la millor manera possible el temps que et sobra. Cadascú troba el seu balanç entre el que et vols esforçar i el que vols descansar”, explica el terrassenc, que en la seva darrera Backyard va descansar uns 8 minuts de mitjana.

En aquesta final del Mundial de Backyard Ultra, Oriol Antolí farà servir les primeres voltes “per explorar el terreny i els rivals”. Després anirà ajustant el seu temps.

La Big Dogs Backyard Ultra promet emocions fortes. “Gairebé segur que superarem els 5 dies. Potser més”, assenyala. Córrer durant tant de temps seguir requereix una preparació especial, tant físicament com mentalment. Ho considera com quelcom assumible. “He intentat arribar psicològicament ben preparat, però fins que no ets a la línia de sortida no saps com et trobaràs. El meu objectiu és arribar tan lluny com pugui. Crec que tinc possibilitats, però depèn de molts factors. En aquesta mena de curses, qualsevol error et penalitza molt”, explica Antolí des de Nashville, on cau una fina pluja. S’espera, però, que els dies de cursi hi hagi temperatures d’entre 7 i 20 graus.

El plusmarquista és l’australià Phil Gore amb 102 voltes

L’australià Phil Gore és el plusmarquista de les Backyard Ultra i el principal favorit per adjudicar-se la victòria en aquesta final mundial que començarà a Bell Buckle, a 40 minuts al sud de Nashville (Tennessee). Té una millor marca de 102 voltes a un circuit de 6,7 quilòmetres, o el que és el mateix, un total de 684 quilòmetres. Calcula Antolí, per tant, que per guanyar caldrà córrer com a mínim uns 5 dies seguits. “Per si de cas, m’he preparat per córrer durant sis dies”, afirma.

To Top