Terrassa

Cambra i Cecot porten al Parlament la urgència de la ronda Nord

Els agents econòmics demanen al Govern celeritat en la signatura del conveni amb el Ministeri de Transports

Nacho Navarro, vicepresident de la Cambra de comerç de Terrassa, Pere Puig, president de la comissió d'Urbanisme, Infraestructures i Transports de Cambra de Comerç de Sabadell, i Oriol Alba, secretari general de la Cecot, avui al Parlament . .

Les Cambres de Comerç de Terrassa i Sabadell i la patronal Cecot, en representació de la plataforma femVallès, demanen al Govern que acceleri la signatura del conveni amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda urbana (Mitma) per a la construcció de la ronda Nord, l’autovia que donarà continuïtat a la B-40 i que connectarà les ciutats de Terrassa, Sabadell i Castellar. “Ara no és hora de dir, és hora de fer”, ha dit als diputats Pere Puig, president de la comissió d’Urbanisme, Infraestructures i Transports de Cambra de Comerç de Sabadell. “Posin en marxa els compromisos adquirits i mecanismes de garanties davant els incompliments”, ha afegit Oriol Alba, secretari general de la Cecot.

Els agents econòmics han participat aquest matí en la comissió de Polítiques Digitals i Territori del Parlament, convidats pel grup parlamentari del PSC. Volien exposar els arguments a favor de la nova infraestructura i escoltar el Govern sobre el moment de la negociació del projecte amb l’Estat i de la signatura del conveni que ha de permetre redactar i executar la nova via.

Els 63.000 viatges diaris entre Terrassa i Sabadell ja superen la xifra de desplaçaments des de Terrassa a Barcelona (49.000) i entre Sabadell i Barcelona (59.000)

“El conveni està sobre la taula de la consellera”, ha afirmat el diputat d’ERC Ferran Estruch, que ha deixat clar que les condicions del Govern per a la signatura són “encàrrec de la gestió (a la Generalitat), finançament (via Pressupostos de l’Estat) i titularitat de la via (per Castalunya). En això hi som”.

Als agents econòmics el repte polític els sembla assumible i demanen als governs català i espanyol que hi posin fil a l’agulla i no retardin més el projecte. “Hi ha consens sobre el traçat i també sobre el finançament des del Ministeri, que ja no seria via disposició tercera de l’Estatut. Hi ha diverses formes de delegació. Ara és feina vostra” arribar a un acord, ha respost Oriol Alba al grup d’ERC.

La urgència, en xifres

Els representants de femVallès ha defensat amb profusió de dades la urgència de construir la ronda Nord. Actualment, han afirmat, els desplaçaments diaris entre les ciutats de Terrassa i Sabadell (63.000) ja superen els viatges des de Terrassa a Barcelona (49.000) i de Sabadell a Barcelona (59.000).

Nacho Navarro, vicepresident de la Cambra de Terrassa, ha recordat que l’aixecament dels peatges de l’AP7 han congestionat la via i “també el nus amb la C-58 a Barberà. La situació és de col·lapse i dispara la despesa, el temps de desplaçament, els costos i afecta la competitivitat de les empreses”.

FemVallès recorda que la comarca concentra el 28% de la població catalana i el 30% del PIB. “Una realitat geogràfica, amb un gran potencial demogràfic i productiu. Una realitat metropolitana nova” que pateix dècades “de desinversió en infraestructures”, un greuge que frena el seu potencial de creixement.

Els agents han maencionat el retard endèmic que acumula-la l’execució de la B-40 -16 anys només el tram de 6,1 quilòmetres entre Olesa i Viladecavalls- i van demanar la Generalitat que no repeteixi l’error de l’Estat i acceleri l’ampliació del tram de la C-16 entre la B-40 i la C-58, que ja està clar que no estarà enllestit quan l’autovia entri en servei. “Ens preocupa que esdevingui un coll d’ampolla -ha dit Alba- Estem inquiets perquè col·lapsi la xarxa. Hem demanat la Generalitat que acceleri les obres, que ens diuen començaran a principis de 2024”.

I què hi ha de la B40 fins a Granollers?

El tema l’ha posat aquest matí Pere Puig (Cambra de Sabadell) sobre la taula de la comissió de Polítiques Digitals i Territori. “Cal diferenciar entre la Ronda Nord i la B-40. Les entenem de categoria diferent i concepte funcional. El Quart Cinturò continua sent imprescindible i el defensem fins a Granollers”. Ramon Talamàs (Cambra de Terrassa), s’ha sumat en recordar que “la segona corona des del Maresme fins al Baix Llobregat concentra el 44% del PIB català. Per això tenia i té tot el sentit el IV Cinturó”. ERC discrepa i aposta per reforçar la xarxa ferroviària, però els agents econòmics recorden que completar la B-40 “no implica renunciar a potenciar infraestructures ferroviàries ni a l’orbital ferroviària de Vilanova a Mataró. Però la realitat és la que és. Malauradament, el transport de mercaderies es fa per carretera i per canviar-ho necessitem temps”.

Cambra i Cecot porten al Parlament la urgència de la ronda Nord
To Top