Diners

El Vallès Occidental millora l’ocupació, però menys que la demarcació de Barcelona

La recuperació econòmica iniciada el 2021 a la comarca es va consolidar el 2022. L’atur es va reduir i tant la població ocupada resident com els llocs de treball van créixer. L’evolució, però, va ser més moderada que la registrada al global de la demarcació de Barcelona

GasGas va posar en marxa el 2022 una nova fàbrica a Terrassa i va crear 41 llocs de treball / nebridi aróztegui

La recuperació econòmica iniciada l’any 2021 al Vallès Occidental després de la pandèmia es va consolidar al llarg del 2022. L’any passat a la comarca es va continuar reduint el nombre d’aturats i la taxa d’atur, la població ocupada resident va créixer i la variació de llocs de treball va ser positiva, impulsada per l’increment de la modalitat de treball assalariat.

Això no obstant, es va repetir el comportament de l’any anterior, amb una evolució més moderada que al conjunt de la demarcació de Barcelona, on bona part dels indicadors van recuperar el 2022 els nivells previs a la crisi de covid-19 i fins i tot alguns els van superar, segons es desprèn de l’Informe econòmic local de la província de Barcelona 2023, elaborat per la Diputació de Barcelona i que analitza les dades de l’any 2022 per a la demarcació i cadascuna de les seves comarques.

El Vallès Occidental va tancar l’any passat amb 45.718 aturats registrats, 1.387 menys que un any abans i una reducció d’un 2,9%, quan a Barcelona la davallada va ser força més accentuada, arribant a un 4,3%.

No hi va haver gaires diferències entre sexe, ja que en homes el descens va ser d’un 2,8% i en dones, un 3%. Tampoc pel que fa a la nacionalitat, ja que entre els vallesans estrangers, l’atur va caure un 2,6%, mentre que el nacional va experimentar una davalla d’un 3%.

En canvi, per grups d’edat, sí. L’atur va caure en totes les franges, menys entre la població menor de 30 anys, on va créixer un 3,7%.

Segons recull l’informe de la Diputació tots els grans sectors d’activitat van reduir els aturats: el sector serveis va encapçalar la reducció en termes absoluts (-1.086) i l’agricultura en termes relatius (-15,5%). Únicament va augmentar l’atur entre les persones sense ocupació anterior (+4,5%).

En conjunt, la taxa d’atur registrat va davallar a la comarca fins al 10%, mentre que la taxa de la demarcació es va situar en un 9,3%.

Els afiliats creixen un 2,1%

Paral·lelament a la reducció de l’atur, la població ocupada resident al Vallès occidental va augmentar un 2,1%, un creixement inferior al del conjunt de la província (2,6%).

Entre les persones amb nacionalitat estrangera ho va fer de forma significativa, amb un increment d’un 7,7%, mentre que per grups d’edat el creixement més notable és el de la població de 55 anys i més (+6,5%). Tan sols va baixar en el grup de 30 a 44 anys (-2,2%).

Així, la comarca va finalitzar l’any 2022 amb un total de 410.940 persones ocupades, 8.426 més que un any abans.
Per municipis, Terrassa és la sisena localitat de la comarca amb un augment de la població ocupada resident més elevat, amb un 2,4%, i empatada amb Sabadell i Rubí. En canvi, en la variació anual de l’atur, se situa en la franja mitjana de la taula, amb una reducció d’un 2,5%, la mateixa que a Sabadell.

Més enllà de l’atur i la població ocupada resident, l’estudi de la Diputació es fixa també en el nombre de llocs de treball (treballadors de les empreses de la comarca, hi resideixin o no), que en finalitzar l’any 2022 arribaven als 403.790, 9.415 més que un any enrere, el que suposa un creixement d’un 2,4%, més moderat que l’experimentat al conjunt de Barcelona (3%).

La modalitat de treball assalariat va ser la que va impulsar aquest increment, ja que va augmentar un 2,9%, mentre que la modalitat de treball autònom va perdre llocs de treball (-0,5%).

El comerç a l’engròs, al capdavant

Al llarg de l’any 2022 els llocs de treball van augmentar en cinquanta-set subsectors de la comarca. El comerç a l’engròs va ser l’activitat que va aportar-ne més de nous, amb una pujada de 1.250; seguit del transport terrestre i per canonades, amb 800 llocs nous, i el subsector de seus centrals i consultoria empresarial (755). A la banda contrària, dinou subsectors van perdre llocs de treball, destacant especialment les pèrdues de les activitats relacionades amb l’ocupació (-770).

La variació interanual de llocs de treball va ser positiva a disset municipis de la comarca, amb especial incidència a Badia del Vallès (7,2%), Castellbisbal (7,7%) i Vacarisses (10,4%). En termes absoluts els majors increments es van produir a Terrassa (1.670; 2,3%) i Sant Cugat del Vallès (2.065; 3,3%). Tres municipis, però, van registrar una caiguda dels llocs de treball, concretament Sant Quirze del Vallès (-0,6%), Viladecavalls (-1,2%) i Sentmenat (-3,6%).

Menys empreses

Per la seva banda, el teixit empresarial del conjunt de la comarca es va contraure sensiblement. El creixement en llocs de treball no es va traduir en un increment del nombre d’empreses (comptes de cotització), ja que en tancar l’any 2022 n’hi havia un 0,3% menys que un any abans (-77), experimentant una evolució diferent de la del conjunt de la província, on va haver-hi un mínim increment d’un 0,1%.

L’any va acabar amb 25.356 empreses localitzades a la comarca. Entre els subsectors d’activitat que van créixer destaquen la construcció d’immobles (35) i els serveis a edificis i de jardineria (20). A la banda contrària trobem les davallades del comerç, tan a l’engròs (-39) com al detall (-54).

Per municipis, només vuit van guanyar empreses l’any 2022. Terrassa va registrar una reducció d’un 0,3%, la mateixa variació que es va registrar en el conjunt de la comarca.

L’avançament de dades del 2023 mostra una tendència similar

Tot i que l’Informe econòmic local de la província de Barcelona 2023 se centra en les dades de l’any 2022, la Diputació de Barcelona assegura en una nota de premsa emesa ahir que l’avançament de dades d’enguany constata que es manté la reactivació econòmica.

A la demarcació, l’ocupació estimada va augmentar un 3,9% interanual en el segon trimestre del 2023, accelerant d’aquesta manera el ritme de creixement respecte al primer trimestre de l’any (2%). Al Vallès Occidental, aquest indicador també va créixer, però més lleugerament. L’augment de l’ocupació registrada a la nostra comarca va ser el segon trimestre d’un 2,3%.
El nombre de llocs de treball a Barcelona va presentar un creixement continuat en aquest període (+2,9%, +75.475), impulsat sobretot pel treball assalariat (+3,4%), mentre el treball autònom continua estancat (+0,1%).

Un dels diversos polígons industrials amb què compta la ciutat de Terrassa / nebridi aróztegui

Al Vallès Occidental l’increment de llocs de treball va ser encara més accentuat, amb una pujada d’un 5,9%, sent la segona comarca de la demarcació amb un creixement més gran, només per darrere del Lluçanès (+9,1%). La dada, aquí, però, podria respondre fonamentalment a l’increment dels inscrits en l’activitat de comerç al detall a Terrassa, activitat en què el mes de maig es van registrar tres noves empreses, segons va especificar la Seguretat Social a una consulta de la Cambra de Comerç de Terrassa.

Per la seva banda, la caiguda interanual de l’atur estimat a la demarcació va ser el segon trimestre d’un 4% (-10.400 persones) i al Vallès Occidental, d’un 1,9%. La taxa d’atur estimat manté la tendència a la baixa a Barcelona i se situa en el 8,6%.

En relació amb el teixit empresarial, a la demarcació de Barcelona encara no s’ha arribat a recuperar les xifres anteriors a la pandèmia, però es manté un suau ritme de creixement. El nombre d’empreses a la província ha crescut un 0,3% amb relació al segon trimestre del 2022, el mateix percentatge registrat a la nostra comarca. El Lluçanès i el Barcelonès és on ha crescut més intensament (3,8% i 0,8% respectivament).

El Vallès Occidental millora l’ocupació, però menys que la demarcació de Barcelona
To Top