És la primera vegada que l’Ajuntament de Terrassa posa sobre la taula la xifra més esperada de la liquidació de la concessió, durant 75 anys, de la gestió de l’aigua a Mina Pública d’Aigües de Terrassa. L’administració local dona un cop d’efecte i xifra en 5.365.766,30 euros el fons de reversió, una xifra que Mina hauria d’abonar a l’Ajuntament.
L’administració entén que és l’empresa concessionària la que hauria de compensar econòmicament l’administració local i no a l’inrevés, com sempre havia defensat Mina.
La proposta de liquidació de les relacions econòmiques amb Mina ha passat avui per comissió informativa i divendres 27 d’octubre serà votada en ple. El document l’ha elaborat una comissió tècnica integrada pels serveis jurídics, econòmics i de Medi Ambient de l’Ajuntament de Terrassa.
Es tracta de l’extinció de l’addenda del conveni de 2021, on restava per determinar el fons de reversió lligat al final de la concessió i que es va acordar que s’establiria respecte al pla d’inversions plurianuals executat per l’empresa fins a l’any 2016.
“La proposta no s’ha pogut abordar fins ara amb garanties –va comentar ahir el govern en comissió informativa– per les diferents impugnacions judicials via contenciós” interposades per la concessionària.
Aquest ha estat un procés complex, un pols entre l’administració local i Mina que s’ha lliurat sobretot als tribunals. El maig de 2022, amb el pronunciament del Tribunal Suprem, que va inadmetre el recurs de Mina contra la sentència de 2021 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el procés va agafar un nou rumb i el govern va decidir encarar la liquidació definitiva.
Amb la proposta municipal de fons de reversió –5,3 milions a favor seu– s’obre ara el darrer capítol del final de la concessió privada de l’aigua a Terrassa. Ho farà set anys després que el ple aprovés l’extinció del contracte, obrint la porta a una gestió pública de l’aigua a la ciutat.