Terrassa

Per què tanquen els forns de sempre, si tenen clients?

El tancament del forn de la Rasa i quatres botigues de la Fleca Torres fan del 2023 un any negre a Terrassa

Façana del forn de La Rasa, pocs dies després d'abaixar la persiana / CEDIDA

El Gremi de Flequers i Pastissers celebrarà el proper dissabte (21 d’octubre) la segona edició de la Gran festa del Pa. Una festa infantil que tindrà lloc a la plaça de la Torre del Palau i que pretén conscienciar sobre la importància de menjar pa artesà. I de pas, reivindicar l’ofici del forner.

Tanmateix, el 2023 està sent un any negre pels forns tradicionals. Han tancat el de la Rasa i la Fleca Torres. Dos comerços històrics que aplegaven –en total- cinc botigues. També el Carner va tancar una de les seves seus la tardor de 2022 a la Rambla. Un altre històric com el Forn Vergès ja fa molt més que no va aguantar l’embat de l’actualitat: va abaixar la persiana del seu emblemàtic local al carrer Sant Pere l’any 2017.

Però, per què estan tancant, si les botigues sempre eren plenes de clients? A parer de Fanny Novell, presidenta del Gremi, el motiu principal és la manca de relleu generacional. “En general, els fills i filles no acostumen a voler seguir amb el negoci familiar”, explica. “Perquè és una feina molt complicada, amb horaris difícils…”, afegeix. D’aquí que els forns no trobin –sosté Novell- mà d’obra qualificada per mantenir els negocis, tant a l’obrador com a la botiga.

El regidor de Comerç, Xavier Cardona, afegeix un hàndicap de caràcter internacional: “Estem vivint un moment inflacionista, en el qual augmenta el preu de l’energia i de la matèria primera, de forma que el marge de benefici dels forns es redueix”. També els preus dels lloguers, afegeix; en un fet que està afectant altres gremis com sabaters, fusters

De fet, els forns de Terrassa ja van protestar a l’octubre de 2022 contra la pujada dels preus de l’electricitat, en una pagada simbòlica impulsada pel Gremi a nivell català.

Un tercer factor que explica el declivi dels forns tradicionals és la seva substitució per franquícies de cafeteria que empren masses de pa precongelades. “Però no elaboren el pa; només el compren precongelat i després el venen”, diu Fanny Novell. “Això fa que hi hagi una gran competència, és ferotge”, ho descriu la pròpia Novell.

Coques al forn de la Rasa, per Sant Joan / CEDIDA

Com s’atura el degoteig?

Davant aquesta problemàtica, l’Ajuntament treballa amb la CECOT mitjançant el programa Re-Empresa, per tal de buscar treballadors i emprenedors que vulguin prendre el relleu en casos de jubilació sense continuïtat garantida. El regidor Xavier Cardona també explica que la seva regidoria es troba a la recerca de solucions i que la problemàtica serà afrontada en el futur Pla Director de Comerç.

Tanmateix, la detecció precoç de botigues amb amos en edat de jubilació (i risc de tancament) és clau per actuar prèviament a què es produeixen els fets.

Així mateix, Fanny Novell demana més formació ocupacional. Actualment, l‘Escola d’Hostaleria de Mossén Homs ja ofereix estudis específics de flequeria i pastisseria. “Tanmateix, no arribem a cobrir les necessitats que tenim”, afegeix Novell.

En línies generals, la fleca tradicional a nivell de Catalunya reclama que no es pugui obrir un forn sense tenir una mínima formació en el sector, que només puguin estar retolats com a forns artesans aquells que elaboren el seu propi pa, així com campanyes de consum de productes artesanals. El sector també demana que la restauració i les escoles ofereixin pa artesà als menús escolars. (tal com ja es fa amb aliments de cultiu ecològic i de proximitat, fent circuits tancats de producció i consum).

Per què tanquen els forns de sempre, si tenen clients?
To Top