Les sales habitualment no visitables del Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) aquest dissabte han obert portes. Amb motiu de les Jornades Europees del Patrimoni 2023 (JEP), el museu ubicat a la rambla d’Ègara ofereix una visita guiada a les sales de reserva i el taller de restauració. Les jornades d’enguany estan destinades a la restauració i conservació. Mercè Gual, responsable de conservació preventiva i restauració del museu explica que aquesta feina encara és desconeguda i no és reconeguda per la societat. Avui dia, el museu d’11.000 metres quadrats compta amb 19 treballadors i 2 restauradors.
Aquest dissabte de pont, els visitants han pogut descobrir durant una hora racons del museu que no són visibles i conèixer la tasca dels restauradors i conservadors dels museus. La visita ha iniciat al terrat de l’edifici, on els presents han descobert les voltes i els antics dipòsits del museu. Mercè Gual explica que gairebé un terç del pressupost del MNACTEC està destinat a la conservació de l’edifici, feina de la qual s’encarreguen els restauradors. “Al museu no hi ha control climàtic, a l’estiu vegades arribem a 40 graus i això és un problema que ens trobem els restauradors, però es treballarà per solucionar-ho”, ha assegurat. El Museu antigament era la fàbrica tèxtil del Vapor Aymerich, Amat i Jover. Les claraboies de les voltes es van encarar perquè hi entrés el sol i així facilitar la producció tèxtil. Actualment, la temperatura influeix directament en els espais i objectes del museu, dificultant la seva conservació. “La llum ultraviolada és un dels factors que incideixen més negativament sobre les peces”, ha explicat Gual. Des del museu expliquen que aquest espai superior es reformarà i serà visitable durant el dia.
Recorregut de les peces
Seguidament, els visitants han conegut el recorregut que fan les peces que entren al museu i les seves sales de reserva. El museu s’interessa i conserva totes aquelles peces i objectes de ciència i tècnica que són representatives de la història de Catalunya, aquells que han tingut un impacte en la societat catalana o aquells que hagin representat un avenç en una determinada tecnologia o família de dispositius, tant en l’àmbit de Catalunya com en el de la resta del món. Actualment, el MNACTEC compta amb tres reserves, una ubicada en una nau industrial a Cervera (la Segarra), i les dues de Terrassa. Les dues de Terrassa conserven unes 17.000 peces de dimensions reduïdes.
Les col·leccions del MNACTEC reuneixen més de 20.000 objectes de temàtica científica, tècnica i industrial (béns de producció i béns de consum). Les sales de reserva són habitualment l’espai més desconegut per part del públic, malgrat ser un dels eixos principals de treball del Museu. Aquests espais estan dedicats a la conservació de les col·leccions i hi tenen lloc tasques de registre, inventari, fotografia, revisió periòdica, estudi i conservació preventiva dels objectes de les col·leccions.
Mercè Gual explica que les peces entren directament per la zona superior, no passen pel museu. “Algunes peces porten corcs, fongs i poden generar molts problemes”, indica. En aquestes peces se’ls hi prenen les mides, se’ls hi fa fotografies i passen a la sala de quarantena si els hi cal tractament. Seguidament, van al plató fotogràfic, on es fan les fotografies per l’inventari. “Una peça que no està ben ubicada i no té número, no existeix”, assegura Gual. Totes les peces i objectes de les sales de reserva estan coberts i protegits, numerats per poder-se localitzar. Hi podem trobar des de càmeres fotogràfiques, ventiladors, màquines d’escriure fins a telers, neveres o televisions. També s’ha mostrat una col·lecció de 72 daguerreotips restaurats, col·lecció que es pot visitar a la web del MNACTEC.
La ruta ha acabat al taller de restauració del Museu, l’espai en què es duen a terme les actuacions de conservació de les peces. Allà s’hi guarda un Phantom que un col·leccionista d’avions tenia a casa i va donar al museu. Els visitants han pogut fer una passejada per les seves instal·lacions i veure de quina manera treballen els restauradors. La visita del MNACTEC ha obert les portes als espais amagats de l’edifici i ha mostrat una perspectiva desconeguda de la tasca del Museu.