Terrassa

Saps on són… aquestes columnes que s’enlairen cap al cel de Terrassa?

L’obra va ser elaborada per l’arquitecte Jan Baca l’any 2001

Són un total de 27 columnes, totes de ferro colat i aprofitades del Vapor Badiella, un edifici que ja no existeix / Nebridi Aróztegui

Com en un escenari d’una sèrie de l’època romana, com per exemple “Jo, Claudi”, s’aixequen aquestes columnes a la plaça Ricard Camí amb el carrer de Cervantes. A primera vista, impressionen i provoquen mil i una preguntes del motiu de la seva creació i qui va idear-ho tot plegat. Són columnes de ferro colat que es van aprofitar del Vapor Albinyana. Un total de 27 peces ordenades geomètricament, per adornar o rememorar que, la llavors Caixa de Terrassa, celebrava els seus 125 anys d’existència i la creació d’un nou edifici central, obra de l’arquitecte local Jan Baca, inaugurat l’any 2001.

Era una mena de recordatori de la qualitat de Terrassa com a localitat eminentment industrial i, més en concret, com a població bàsicament dedicada al món tèxtil en el segle anterior.

/ Nebridi Aróztegui

Granit, pedra calcària i el ferro colat de les columnes són els elements principals d’aquesta obra que es va rematar amb un afegit, creació de l’artista local Robert Cabeza. Quan Baca estava treballant en el seu projecte, explica Cabeza, “vam parlar de poder fer una col·laboració en aquesta obra” i d’aquí va sorgir aquest apèndix.

Una cal·ligrafia

Aquesta col·laboració “va ser el repte de realitzar una cal·ligrafia sobre el paviment de pedra de 10×10 metres que es va crear davant de les columnes de ferro, dins de l’espai enjardinat entre l’edifici i el carrer de Cervantes”, comenta l’artista.

Cabeza recorda que va triar el fragment d’un dels poemes d’en Ferran Canyameres, anomenat “Columnata esparsa”, que diu “Columnata esparsa, altes xemeneies sota el cel bastien un sostre fumós, atupada llana, vaporoses jeies pels estels que brillen un cop el sol fos”. Feta amb aquarel·la, es va reproduir en uns grans vinils. Val la pena descobrir-ho, també.

FOTOS | Les columnes recuperades del Vapor Albinyana

To Top