Terrassa

Fer el parc romà de Terrassa costaria 1,2 milions d’euros

L’Ajuntament considera inassumible el projecte de museïtzar les ruines de Can Jofresa

Part de les restes arqueològiques és visible / NEBRIDI ARÓZTEGUI

La possibilitat de condicionar un museu de vestigis romans a Terrassa, a Can Jofresa, queda molt lluny. Un informe municipal xifra en prop d’1,2 milions d’euros el cost d’assumir un projecte d’aquesta envergadura, amb un procés d’excavacions, i, després, de museïtzació de les restes. Això, sense comptar el manteniment de la instal·lació: 30.000 euros l’any.

La proposta, ara per ara, és “inassumible”, deixa clar el govern local. Les ruïnes estan situades a uns metres al sud del recinte esportiu de Can Jofresa, soterrades, en bona part, per vegetació. El jaciment, anomenat “Vil·la Moderata”, va ser descobert l’any 1968. A principis dels 1980 s’hi van fer excavacions arran de la construcció de la zona esportiva.

L’informe respectiu d’aquells treballs esmentava dos conjunts cronològics: un de l’etapa d’August i de l’època Flàvia, format per una factoria ceràmica de la qual es van excavar tres forns; i un altre integrat per cinc “lacus” (conjunt de dipòsits) units per canalitzacions i construïts entre l’època de Vespasià i la de Titus. Van ser utilitzades “fins la primera meitat del segle II d.C.” Ara mateix només són (més o menys) visibles les restes dels “lacus”.

Els vestigis plens de vegetació, amb els pisos de Can Jofresa al fons / NEBRIDI ARÓZTEGUI

A finals del 2022 la’associació veïnal de Can Jofresa va demanar a l’administració municipal la museïtzació del jaciment per fer-ne una mena de parc arqueològic romà. El consistori es va comprometre a estudiar-ho, i ja ho ha fet. De moment, no s’hi farà res. L’Ajuntament subratlla que no es pot excavar en la zona sense saber quines accions s’executaran després. No es poden deixar al descobert ruïnes sense la intervenció protectora assegurada. La dotació econòmica per a un pla així ha de ser “palpable, viable”, sense fer volar coloms. Hi ha d’altres prioritats, insisteix l’equip de govern.

Aquestes serien les fases

Si es desenvolupés un projecte, la primera actuació, que consistiria en la prospecció en superfície i amb teledetecció, la imatge aèria, la documentació de la zona i els sondejos amb rases, costaria 80.000 euros. La segona, la d’excavació arqueològica a tot l’àmbit, 600.000 euros. La tercera fase, amb una inversió que se situaria entre els 400.000 i els 500.000, seria la referent a la museïtzació definitiva de les restes. Tot queda molt lluny.

To Top