“No ens queda una altra que confiar que l’empresa complirà amb les condicions del contracte i és cert que en les últimes setmanes s’han detectat millores en el servei. Però continuarem vetllant per consolidar aquestes millores al costat de l’Ajuntament i les direccions dels centres”. La Pepeta, la plataforma d’associacions de familiars d’alumnes de l’escola pública de Terrassa, crida a la calma però afirma que seguirà vigilant el dia a dia en el menjador escolar després de la polèmica sobre les mancances del servei. I manté la reivindicació d’una gestió pública.
Aquest dilluns passat, 9 d’octubre, es va reunir la Comissió de Menjadors del Consell Escolar Municipal en una trobada que va comptar amb representants de l’empresa concessionària del menjador, Mediterránea de Càtering, i que va acabar amb dues conclusions primordials.
La primera: l’empresa admet fallades en les primeres setmanes de gestió, amb unes quantitats de menjar, per exemple, minvades per disfuncions eventuals de proveïment de producte fresc. La segona: tant l’Ajuntament com la Pepeta han notat una millora en el servei des que el consistori va cridar a capítol la companyia després d’una allau de queixes de les famílies. Es va reunir d’urgència amb Mediterránea de Càtering i el 4 d’octubre va advertir l’empresa: la penalitzaria si en quinze dies no complia totes les condicions del contracte d’adjudicació.
La gestora del menjador, que se n’ha fet càrrec aquest curs, té, doncs, un termini fins el 19 d’octubre per corregir els defectes detectats. Ja n’ha resolt alguns d’importants: el menú té més quantitat de menjar i l’empresa ha incrementat la plantilla amb més personal itinerant i altres incorporacions per millorar la relació amb els monitors. S’ha compromès a combinar de manera diferent els aliments i a revisar la càrrega de treball de les cuineres.
Crit en el cel
La Pepeta va posar el crit en el cel quan, a l’inici de curs, va observar que la qualitat del menjar potser havia pujat, però la quantitat era moltes vegades escassa, tant que molts escolars sortien de l’escola famolencs: “Tots volem evitar el malbaratament, però hi ha molta distància entre això i passar gana. Per a molts infants de famílies vulnerables el dinar en el menjador escolar constitueix l’únic menjar equilibrat, potent, del dia. El menjador de l’escola pública és un element de cohesió social”, afirma Damià Hoyos, portaveu de la plataforma.
“Hi confiem”, insisteix, “però si el sistema no funciona ho direm, pels nostres fills i per responsabilitat ciutadana”. La Pepeta no s’oblida de la seva reivindicació de fons: el menjador escolar hauria de ser de gestió pública per part de la Generalitat, sense externalitzacions.