Terrassa

L’oli d’oliva, objectiu dels lladres a Terrassa

Detingut a la ciutat un home que n’acabava de robar quatre garrafes

El preu del litre d'oli frega aquests dies els 10 euros si és verge extra / ALBERTO TALLÓN

El passat 26 de setembre, a les 16 hores, un individu va ser sorprès quan robava quatre garrafes d’oli en un hipermercat de Terrassa, al sector Montserrat. Els productes que tractava de sostreure tenien un valor superior als 150 euros. Els Mossos d’Esquadra van ser alertats del fet i van comissionar una dotació a l’establiment. El sospitós va ser identificat i se li van obrir diligències per un delicte de furt. Va acabar detingut, però no pel robatori de l’oli. Els agents van comprovar que tenia pendent una ordre de crida i cerca per altres fets.

El que va succeir al sector Montserrat constitueix un exemple pròxim d’un fenomen que s’estén, mai més ben dit, i perdó pel símil simple, com una taca d’oli en els últims mesos en diversos punts del país: l’anomenat “or verd”, o “or líquid”, ha esdevingut un botí cobejat tenint en compte com s’ha disparat el seu preu en un dels països precisament de major producció oleícola del món. La carrera inflacionista (per la sequera i les males collites, però també presumptament per l’especulació, com denuncia Facua) es destil·la en una xifra colpidora: el cost de l’oli d’oliva es va disparar l’agost passat un 52,5% respecte al mateix mes de 2022, la pujada interanual més alta en 21 anys. L’increment és del 115% si es compara el març del de 2021 amb l’agost passat.

L’oli d’oliva ha esdevingut un producte gairebé de luxe / ALBERTO TALLÓN

Els “memes”, aquesta sort de paròdia gràfica en voga, com el que mostra una imatge d’una garrafa protegida amb un cinturó de seguretat en un vehicle, amaguen una realitat, la de la sostracció d’ampolles i garrafes d’oli, que es fa notar a Terrassa com a moltes altres localitats.

En alguns supermercats i hipermercats d’Espanya els seus responsables han decidit fins i tot “encadenar” els recipients per dificultar el seu robatori, com ocorre en productes d’alcohol destil·lat. “Continuem veient furts dels productes de sempre, que fins i tot s’han incrementat: llaunes de conserves i alcohol, però ara l’oli puja sencers”, comenta l’encarregat d’un supermercat de Terrassa. I apunta un possible motiu per a aquesta irrupció oliosa en el llistat d’articles objecte de sostraccions al descuit: “La seva sortida al mercat no legal és més fàcil”.

Especialistes

Sense descartar el furt ocasional per necessitat familiar, els experts apunten que bona part dels robatoris en aquest aparatós increment de furts d’oli “sol ser obra de lladres professionals”, segons indica l’Associació de Fabricants i Distribuidors (AECOC). El 80% dels furts en el sector comercial són comesos per “professionals” i el 90% de les sostraccions són d’objectes amb un valor inferior a 90 euros.

Aquesta última dada la subratlla AECOC per criticar els resultats de la reforma del Codi Penal, ara fa un any; una modificació que contemplava penes de presó de 6 a 18 mesos per a la multireincidència en delictes lleus de furt però sempre que el valor conjunt de quatre furts superés la quantitat de 400 euros. Fixar aquest valor econòmic per elevar la pena “permet realitzar diversos actes delictius de menor quantia”, adverteix l’associació. La conclusió: la major part dels delictes es queda fora de l’àmbit d’aplicació de la reforma. La limitació “permet cometre moltes infraccions sense conseqüències”.

L’associació recorda repunts en altres productes tot just quan pujaven de preu. Els especialistes en aquests fets delictius “monitoritzen” les escalades de preus en determinat gènere i exploten les circumstàncies mentre poden, posant el producte ale anomenats “mercats secundaris” a un preu més baix.

Pujada

L’alimentació representa el 40% dels furts en súpers, encapçalada per l’oli. La xifra de furts va créixer el primer trimestre del 2023 un 12%. La pujada el 2022 respecte del 2021 va ser del 30,2%

L’oli d’oliva, objectiu dels lladres a Terrassa
To Top