Terrassa

La convivència entre vianants i vehicles, un desafiament a la Font Vella

Després de les obres d’urbanització al carrer de la Font Vella i al passeig Comte d’Ègara, encara queda un llarg camí per aconseguir una convivència harmoniosa entre vianants i vehicles. Molts cotxes continuen accedint sense autorització i superant la velocitat màxima establerta. A més, els patinets elèctrics, tot i les regulacions, segueixen sent un perill per als nens i les persones grans

[Alejandro Garcia i Laura Massallé]

El passat estiu van finalitzar les obres d’urbanització que van transformar radicalment el paisatge urbà del carrer de la Font Vella i del passeig del Comte d’Ègara, convertint l’espai en un gran eix per a vianants. A primera vista, les imatges dels ciutadans caminant tranquil·lament pel que abans era una via altament transitada per vehicles, semblen indicar un èxit rotund. Tanmateix, un cop ens aprofundim en aquest nou escenari, emergeixen tensions i desafiaments que es presenten com a conseqüència d’aquesta nova dinàmica.

Els vehicles amb un distintiu en forma de targeta, que s’entrega a residents, titulars d’una plaça d’aparcament, propietaris de comerços i la resta de col·lectius autoritzats, són els únics que tenen permès accedir a l’illa de vianants. Tot i això, és evident que molts conductors no compleixen aquesta normativa i continuen circulant pel que ara són àrees destinades principalment als vianants. Això genera moments d’incomoditat i perillositat per a aquests, ja que molts cotxes passen sense autorització i alguns no respecten la limitació de velocitat imposada de 10 km/h.

Un altre dels grans problemes sorgeix amb l’ús dels patinets elèctrics en aquestes zones de vianants. Segons la normativa, els usuaris de patinets haurien de baixar-se i caminar mentre passen per aquest espai, però en la pràctica, molts d’ells continuen circulant a velocitats que posen en risc la seguretat dels vianants, especialment la dels nens i les persones grans.

Malgrat la creació d’aquestes illes, molts vianants continuen sent protagonistes en la seva pròpia manera. És comú observar com molts d’ells opten per caminar pels extrems, prop de les façanes dels edificis. Aquest comportament es deu a la persistent presència de vehicles que, de tant en tant, irrompen en aquest espai, requerint que els vianants s’apartin de la seva trajectòria per permetre que els cotxes passin.

A més, aquesta transformació ha tingut un impacte significatiu en els comerços locals. Durant els mesos de les obres, sense trànsit de vehicles i amb menys vianants, la majoria de les botigues de la zona van notar una davallada important en les vendes. Tot i que ara s’estan començant a recuperar, els comerciants encara han d’afrontar nous reptes en aquesta nova realitat urbana.

La urbanització del carrer de la Font Vella i del passeig del Comte d’Ègara ha canviat el dia a dia a la nostra ciutat, obrint nous espais per als vianants i limitant l’accés als vehicles. No obstant això, els reptes relacionats amb la coexistència entre vehicles i vianants fan evident que encara hi ha molta feina per fer per aconseguir una transició segura i eficient cap a aquest nou model de mobilitat urbana.

Lidia Escámez, 49 anys

Dependenta. La Lidia, que treballa al Mallorquí Sabaters del carrer de la Font Vella, assegura que “el trànsit segueix pràcticament igual”. En aquest sentit, explica que “tot i que només poden accedir a la zona per als vianants els vehicles autoritzats, continua passant tothom”. Durant les obres, el seu negoci va patir molt, però “s’ha anat recuperant”. Indica que “la clientela que tenim ara és més jove, ja que algunes persones grans tenen dificultat per arribar”.

Mariona Vera, 42 anys

Vianant. “Abans era terrible transitar per aquí. Des de les obres, vinc a passejar molt més”, subratlla la Mariona. Així mateix, comenta que “hi ha menys afluència de cotxes que abans”. Tot i això, remarca el problema dels patinets elèctrics. “Continuen sent un problema perquè fan el que volen i, a més, no respecten els límits de velocitat. Són un perill constant”. En general, valora positivament les obres, però “encara falta adaptació”.

Iván Zambrano, 22 anys

Dependent. “Hem tingut un declivi important de vendes des que es van iniciar les obres de urbanització”, assegura l’Iván, que treballa al I Love Empanada del carrer de la Font Vella. Per això, “és molt probable que tanquin el negoci”, indica. Sembla que aquesta botiga no és l’única que no passa un bon moment, ja que l’Iván explica que “tinc entès que els altres negocis de la zona estan en la mateixa dinàmica”.

Màrcia Molina, 35 anys

Vianant. La Màrcia passeja pràcticament cada dia pel carrer de la Font Vella i expressa que “encara passen massa cotxes”. No obstant això, la seva preocupació principal són els patinets elèctrics. “La normativa diu que en l’illa de vianants han de baixar del patinet i anar caminant, però no ho fa ningú”. També destaca que “són perillosos, sobretot pels nens”. En aquest sentit, subratlla que “has de vigilar, perquè passen i no te n’adones”.

Silvia Giménez, 50 anys

Dependenta. “La transformació que han fet amb les obres és molt més còmode, sobretot de cara a festes”, remarca la Silvia, dependenta al Mallorquí Sabaters. Tot i això, creu que el consistori ha d’actuar per pacificar el trànsit. “S’hauria de regular i controlar més perquè passa qui vol”, comenta. “Molts dels nostres clients són persones grans i ens expliquen que tenen por dels patinets perquè són perillosos i els poden atropellar”.

Enllestides altres obres d’urbanització

A més de les obres al Passeig i la Font Vella, els últims mesos s’han transformat altres espais que passen a formar part de l’illa del Centre.

El carrer del Vall

Al carrer del Vall les obres per visibilitzar que ha passat a ser una via de prioritat als vianants, amb el típic maó vermell de l’illa del Centre, estan gairebé enllestides. A hores d’ara només queda acabar la part final, a tocar amb el carrer de la Cisterna i el portal de Sant Roc, que hauria de fer la funció de sortida. El carrer del Vall serà de plataforma única, com el del Forn i la plaça del doctor Cadevall, on es dona protagonisme al fossat de la muralla amb un paviment diferenciat. Aquí els treballs estan també pràcticament acabats, a falta dels últims detalls per adaptar les cruïlles amb el carrer Major a una nova configuració per “adaptar-les a les necessitats actuals”. La proposta global és, segons el consistori, ampliar els llocs de preferència per a vianants.

La plaça Mossèn Cinto Verdaguer

La plaça de Mossèn Jacint Verdaguer, coneguda popularment com la plaça de Correus, ha estat també transformada urbanísticament. L’espai, saturat fins ara de cotxes i espais d’aparcament, ha mudat la pell per erigir-se en un àmbit amb prioritat per a les persones i esdevenir una de les portes d’accés a la gran illa de vianants del centre de la ciutat. Les obres de transformació de la plaça van començar a mitjan juny, amb un pressupost de 359.348,64 d’euros. La intervenció ha incorporat el panot vermell característic de l’illa de vianants a tota la plaça, que s’ha transformat en un espai de plataforma plana. El projecte contemplava la protecció dels arbres existents i la plantació de noves espècies d’arbrat i arbustives, amb la renovació del mobiliari urbà i la conservació de l’escultura existent, amb la construcció d’una nova peanya.

La convivència entre vianants i vehicles, un desafiament a la Font Vella
To Top