Terrassa

Això diu el contracte del menjador escolar de Terrassa

L’expedient amb què l’Ajuntament amenaça la concessionària no serà fàcil

El servei compta ambs uns 6.400 usuaris cada dia / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Racions escasses; incompliment de menús i de ràtios de monitoratge; manca repetida d’ingredients bàsics i d’informes setmanals. Aquestes són algunes deficiències del nou servei de menjador escolar que han motivat una advertència municipal: l’Ajuntament avisa Mediterránea de Càtering, adjudicatària del servei, que obrirà un expedient en cas que no s’esmenin els incompliments. Dels plecs de clàusules del contracte es dedueix que el procediment podria acabar en l’extinció del contracte, pero aquest no és un camí fàcil.

El consistori ha informat aquest dimecres que ha advertit la companyia amb una comunicació prèvia: iniciarà “un expedient de penalitats” si en 15 dies no compleix amb tots els requisits del contracte. El 27 de setembre, ja es va reunir d’urgència amb l’empresa i ara estableix un límit temporal per a la rectificació.

Manca d’informes

El primer punt en la relació de suposats incompliments és la manca d’informació sobre alumnes amb al·lèrgies o intoleràncies alimentàries, que l’empresa ha d’enviar als responsables de la cuina i de la coordinació dels centres. El segon destaca que les racions estan “per sota de les establertes”. El consistori informa també de l’incompliment dels menús acordats i de les ràtios de monitoratge, i de manca repetida de productes a les cuines (ingredients bàsics com oli i sal).

També exigeix Mediterránea que solucioni la manca d’informes setmanals a les famílies d’I4 i I5 i que solventi els problemes perquè famílies i treballadors contactin amb l’empresa. La llista de retrets inclou el retard en l’alta de l’alumnat al servei, amb la conseqüent demora en la informació als centres i els problemes en la facturació, i l’incompliment dels acords amb els treballadors subrogats.

Tots els indicis es concretaran a la Comissió de Menjadors del Consell Escolar Municipal, que se celebrarà el pròxim dilluns, 9 d’octubre. A la trobada, “es treballaran les propostes per tal de verificar i assegurar el correcte compliment” d’allò establert en el plec de clàusules del contracte.

Informació a les famílies

La xifra de negoci de la concessió frega els 25 milions d’euros en quatre anys (és de dos anys, prorrogable fins a un màxim de quatre). L’Ajuntament no té despeses i rep un cànon anual de 231.017,11 euros. El document incorpora l’oferta de l’empresa quant als “aliments de producció ecològica, de proximitat” i de la seva combinació en el menú, així com aspectes com el consum diari d’hortalisses i fruites de temporada i l’obligatorietat d’un sistema d’informació amb les famílies amb una programació detallada de menús mitjançant una app “o recurs web “.

Concentració de protesta aquest dimarts passat a Terrassa / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Si el contractista incompleix les prestacions, l’Ajuntament pot optar, de manera indistinta, per la resolució (extinció) del contracte o per la imposició de la penalització determinada en el plec de clàusules tècniques. I el plec, a més de la possible extinció per incompliment de la llei o de “les obligacions contractuals essencials”, inclou com a “càstig” el cobrament de percentatges de la xifra de negoci, entre el 3 i el 10% depenent de la gravetat de les deficiències. El procediment, però, encara no ha començat i l’Ajuntament es mou amb prudència. La concessionària té 15 dies per esmenar els problemes abans que el consistori obri un expedient i pugui substanciar amb proves el que fins ara, indica, són “indicis”.

L’enuig col·lectiu

L’enuig ha crescut des de l’inici de curs, quan Mediterránea de Càtering es va fer càrrec de la concessió en substitució de Serhs després d’un procés d’adjudicació farragós i marcat pels litigis. L’incendi es va encetar a xarxes socials amb testimonis de famílies empipades que criticaven la “pobre” qualitat i la “ínfima” quantitat del menjar, a vegades congelat. Aquest dimarts passat, un grup de familiars d’alumnes es va concentrar davant de l’escola El Vapor per reclamar-ne una millora immediata. Per acabar amb l’arròs dur, una taronja repartida entre quatre comensals i altres deficiències denunciades. Aquest dimecres, una mare de l’escola les Arenes es queixava de la manca de menú específic per a la seva filla, que pateix múltiples al·lèrgies.

Això diu el contracte del menjador escolar de Terrassa
To Top