Terrassa

Una “nova” residència d’avis a Terrassa 50 anys després

La Generalitat encarrega el projecte de reforma de l’equipament de Mossèn Homs

Imatge exterior de la residència Mossèn Homs de Terrassa / ALBERTO TALLÓN

El projecte de construcció de la nova residència per a gent gran de Terrassa, amb centre de dia inclòs, està en marxa i l’edificació d’aquest equipament a Sant Pere Nord ha de ser una realitat en uns tres anys. Serà la segona residència geriàtrica pública de Terrassa. La primera, i fins ara única, és la situada a Mossèn Homs, i si la de Sant Pere Nord ha estat objecte d’una llarga i decidida reivindicació veïnal i institucional, la reforma de la situada en la partida del nord-est de Terrassa no ho ha estat menys. La seva sort ha d’anar en paral·lel a l’altra: la Generalitat ja ha adjudicat la redacció del projecte bàsic i executiu, i la direcció d’obra, d’una remodelació profunda de tres plantes, per un import de gairebé 746.000 euros. El pressupost inicial per a aquesta rehabilitació es va estimar fa un any en uns 4,2 milions d’euros, però tot apunta al fet que s’acostarà finalment als 5 milions.

Infraestructures de la Generalitat va incloure aquest estiu el projecte en el llistat de 128 contractes que compten amb finançament europeu a través dels fons Next Generation, una circumstància que obliga a executar les obres en un termini determinat. Hauran d’estar llestes en el 2026, com a més tard. No valen més dilacions en una obra esperada des de fa anys i aquest estiu passat s’ha fet un primer pas de rellevància.

Adjudicació

L’administració catalana, la competent en la gestió del centre, ha adjudicat el concurs de projectes a FAHE Consulting Arquitectura SLP, que va ser “l’única i millor proposta” per a la redacció del pla bàsic i executiu, i la posterior direcció d’obres, de la reforma. Els treballs afectaran les plantes baixa, tercera i quarta, i incorporaran “mesures mediambientals”. L’empresa té de termini fins a principis de l’any que ve per tenir redactat el projecte. L’import de l’adjudicació està distribuït en 378.430,66 euros per al projecte executiu, 162.184,57 euros per a la direcció de les obres i 75.686,13 euros per a l’eventual redacció de projectes modificats. La suma total és de 745.724,65 euros amb l’impost afegit.

La posada a punt de la residència, inaugurada el gener de 1976, ha estat motiu de reclamacions institucionals des de Terrassa en els últims anys. Es tracta d’una de les demandes històriques de l’Ajuntament i de la Comissió de Residències de Terrassa.

Insuficient

El febrer del 2020, l’ampliació en 24 places va ser una de les poques mesures concretes acordades en una primera reunió bilateral entre la Generalitat i el consistori, que va qualificar l’augment d’“insuficient” tenint en compte el llast de la manca de places públiques a Terrassa. Ja en aquell moment hi havia tres plantes tancades en un equipament que comptava amb 68 residents. En tres anys s’havia d’arribar a la xifra de 144. Setmanes després es van dur a terme obres d’adequació de la cinquena planta. Ara s’hi remodelaran la planta baixa, la tercera i la quarta.

En l’actualitat, l’equipament té 61 places ocupades. Un cop acabi la reforma, la capacitat podria incrementar-se fins a les 140 persones, 28 per cadascuna de les cinc plantes habilitades per a residents. En els seus primers anys d’existència, la residència havia fregat la xifra de 200 usuaris, tenint en compte que molts d’ells eren gent gran però autònoma.

Una “nova” residència d’avis a Terrassa 50 anys després
To Top