Comarca

Torna la Nova Atenes, tornen els grans castells a Terrassa

Jaume Maeso, president de Minyons de Terrassa

El 2015, els Minyons vam crear una nova diada castellera a Terrassa. Amb ganes de donar a la ciutat l’oportunitat de tenir una altra gran actuació amb castells de màxim nivell no només per part de la colla local (que també), sinó amb la participació d’altres colles castelleres punteres del país que vinguessin a fer castells de màxima dificultat.

Aquesta actuació vam batejar-la com la diada de la Nova Atenes, aquesta denominació la va dedicar Eugeni d’Ors a Terrassa per la capacitat de la nostra ciutat d’esdevenir un centre cultural i intel·lectual hereu de l’Atenes clàssica. Un indret obert a la reflexió, a nous corrents ideològics, filosòfics, artístics, culturals i tecnològics. Un espai d’obertura a noves maneres de pensar.

I això és el que sempre hem fet els Minyons, noves maneres de fer, innovadors, trencadors i transgressors, sempre mantenint el respecte als orígens i a la identitat.

La diada se celebra bianualment a excepció del 2017, que vam haver d’anul·lar per la coincidència amb el referèndum de l’1 d’octubre (el 2021 va ser la primera actuació a Terrassa de la represa castellera després de la pandèmia de la covid-19). Una diada que ha vist construccions de la màxima dificultat, com són el 3 de 10 amb folre i manilles que es va descarregar el 2015, convertint el parc de Sant Jordi en la tercera plaça que ha vist descarregar un castell de deu pisos a la ciutat. Terrassa (després de la Plaça Vella i el Raval de Montserrat) va esdevenir la primera ciutat amb tres places de deu.

Però també ha vist altres grans castells com el 4 de 9 amb folre i pilar que hi va fer la Colla Vella Xiquets de Valls o el 5 de 9 amb folre, el 2 de 9 amb folre i manilles o el pilar de 8 també amb folre i manilles.

Enguany, la diada tindrà lloc diumenge 1 d’octubre al parc de Sant Jordi, davant de la mítica Masia Freixa tan estimada per tots els terrassencs i terrassenques, i comptarà amb la participació, a més de la colla local, dels Castellers de Sants i la Colla Joves Xiquets de Valls, que aquest any està mostrant un gran nivell casteller. Això fa pensar i desitjar que aquest diumenge es veurà una gran diada castellera amb construccions de la màxima dificultat!

A més, aquest any hem avançat l’horari d’inici de la diada a dos quarts de dotze per facilitar la presència del públic local i que si la diada s’allargués, no ens portés a dinar tard o a no poder veure la totalitat de la jornada. Així doncs, convidem a tots els terrassencs i terrassenques a omplir l’era de la Masia Freixa del parc de Sant Jordi i viure una nova gran diada castellera a la ciutat!

I, com sabeu, els Minyons no entenem els castells sense la festa, així doncs, a part de la festa castellera del migdia, a la tarda tindran lloc concerts al mateix parc de Sant Jordi oberts a tothom.

Fem castells, som festa!

To Top