Els estafadors continuen innovant en les seves maneres d’enganyar la gent, sigui presencialment o per telèfon. Des de fa temps, utilitzen una tècnica que per nosaltres pot passar desapercebuda, però que és molt fàcil que hi caiguem. Es tracta de l’estafa telefònica del “sí”.
Només dient aquesta paraula, ja ens poden estafar. La nostra veu dient “sí” pot servir per autoritzar transferències i falsificar la nostra identitat. Sense que ens n’adonem, ens poden estar gravant la trucada, manipular la gravació i fer servir les nostres paraules per després utilitzar-les per robar-nos.
Normalment, els estafadors truquen fent-se passar per un servei de venda, un banc o el servei d’atenció al client d’una empresa qualsevol. Ens demanen informació bàsica i ens guanyen la confiança perquè diguem “sí”. A través de preguntes fan que confirmem que estem d’acord en, per exemple, actualitzacions de serveis o la confirmació d’alguna autorització. Finalment, els delinqüents graven la teva veu i l’acaben emprant per fer-se passar per nosaltres i, per exemple, fer transferències bancàries.
Per aquesta raó, és important que si sospitem en qualsevol trucada, pengem el telèfon. Si tenim dubtes de si qui ens truca és de confiança o no, podem comprovar-ho trucat, per exemple, a la nostra entitat bancària per saber si ens han trucat. Si hem caigut a la trampa, és rellevant revisar els comptes bancaris per comprovar si ens han robat, i si fos el cas, acabar posant denúncia a la policia.