Terrassa

Mil plaques solars al Club Natació Terrassa

La junta de govern municipal aprova el projecte, de 589.036 euros

El club ja disposa d'instal·lacions fotovoltaiques / ALBERTO TALLÓN

El programa de col·locació de gairebé 2.000 plaques solars en cinc equipaments municipals, anunciat per l’Ajuntament el març passat, ha començat la seva tramitació. La junta de govern ha aprovat aquest divendres el projecte bàsic i executiu de la principal instal·lació fotovoltaica d’aquest pla, la que es durà a terme a l’Àrea Olímpica. És el més ambiciós per l’import econòmic, amb una assignació de 589.036,41 euros; per les dimensions tècniques, amb 1.031 plaques; i per la seva zona d’influència relacionada: abastarà tant el recinte del Club Natació Terrassa com l’Estadi Olímpic, l’Estadi de hockey Martí Colomer i la biblioteca del districte 5, ubicada a l’interior del CN Terrassa.

El projecte, que en breu sortirà a licitació, avalua les possibilitats de totes les cobertes disponibles a l’àrea, que són cinc: la de la piscina lúdica, la de la biblioteca ubicada a l’edifici conegut com a “xalet”, la del pavelló, part de la piscina olímpica i la del bar situat al sector est del recinte, al costat del carrer dels Jocs Olímpics.

L’objectiu de l’Ajuntament és dur a terme el programa total d’inversions entre el que resta d’aquest any i el 2024, aprofitant una subvenció de gairebé 1,2 milions d’euros de la Diputació de Barcelona que cobreix el 90% del cost calculat. El pla afecta quatre equipaments esportius: l’Àrea Olímpica, el poliesportiu de la Maurina, el de Sant Llorenç i el pavelló de Can Parellada. Això, en una primera fase, perquè més endavant s’afrontarà la intervenció a la seu de l’Arxiu Històric i Comarcal (155.719 euros). L’import total de les cinc actuacions és d’1.450.824 euros.

Coberta amb plaques solars al CN Terrassa / ALBERTO TALLÓN

Segons l’administració municipal, el conjunt de panells (dels cinc equipaments, inclòs l’Arxiu) permetrà un estalvi de 512 tones d’emissions anuals de CO2. Quatre de les cinc estructures fotovoltaiques produiran excedents d’energia dels quals es podran beneficiar veïns i comunitats energètiques. La cobertura solar de la zona olímpica generarà una energia anual estimada de 596.479 kWh, el que significarà el 19% del consum anual, calculat en 3.091.448 kWh.

Sols consum propi

Per tant, dels cinc equipaments o sectors subjectes al programa, els panells de l’Àrea Olímpica seran els únics que no generaran excedent. El sistema, però, contribuirà a rebaixar el consum d’energia convencional al club en un procés de transformació que l’entitat va començar fa uns quinze anys.

A principis del 2008, va posar en marxa 432 captadors solars en una de les teulades del complex esportiu per tal de cobrir part de les necessitats energètiques d’aigua calenta sanitària i escalfar les piscines. Aquests equips ocupen 1.110 metres quadrats i es van sumar a una làmina solar de 100 metres que ja estava col·locada a la piscina de 50 metres.

Zona esportiva de la Maurina / NEBRIDI ARÓZTEGUI

El primer, a la Maurina

El de l’Àrea Olímpica és el segon projecte a tramitar-se. Aquest estiu, el consistori terrassenc ha aprovat de manera definitiva el projecte executiu de la instal·lació solar generadora d’energia elèctrica a ubicar a la zona poliesportiva de la Maurina, al carrer de Sardenya. Serà una instal·lació d’autoconsum amb una potència de 80 kW que es col·locarà sobre la coberta del pavelló.

A través d’un comptador bidireccional es connectarà a la xarxa de distribució general, ja que l’energia produïda en aquests equips serà compartida. El pressupost total d’execució per contracte és de 236.649,37 euros. Segons es desprèn de les previsions municipals, el sistema de la Maurina estarà integrat per 150 plaques fotovoltaiques, amb una producció energètica estimada anual de 117.171 kW.

El consum de l’equipament va ser de 54.683 kW l’any 2022. El projecte calcula un estalvi anual d’emissions de CO2 de 56 tones.

Mil plaques solars al Club Natació Terrassa
To Top