El fast fashion ha fet que els ciutadans comprin més peces de roba que mai. Però també que les llancin més ràpid que mai. Precisament per allagar la vida útil d’aquests teixits, les ciutats van anar incorporant contenidors de reciclatge de roba.
A Terrassa, precisament, es van començar a instal·lar als carrers l’any 2012. I avui en dia ja formen una xarxa de 120 unitats. De fet, anualment recullen quasi 7 tones de roba i calçat de segona mà.
Així ho ha detallat aquest divendres la regidora de Medi Ambient, Patricia Reche, tot afegint que aquesta quantitat sirtua Terrassa com la tercera ciutat de Catalunya que recull més roba.
I és que les prop de 7 tones suposen que cada terrassenc introdueix anualment als contenidors taronges una mitjana de 3 kg de roba. La mitjana catalana se situa en l’actualitat en 2,3 kg de roba habitant/any, de forma que els egarncs queden ben parats en el rànquing de consciència recicladora. Tanmateix, continua sent una xifra ínfima en relació als 21,3 kg que genera cada ciutadà.
On va la roba?
Però què passa un cop hem posat la roba al contenidor? Una entitat del tercer sector (que dona feina a persones en risc de vulnerabilitat) recull la roba i la transporta a plantes de triatge.
Allà el separen i classifiquen, de manera que el que està en pitjors condicions s’envia a reciclar per obtenir noves fibres. I amb elles, noves peces de roba. En canvi, la resta el classifiquen perquè puguin ser reutilitzats. Moltes d’aquestes peces són comercialitzades posteriorment a les botigues de l’entitat Roba Amiga, que precisament a Terrassa han obert recentment un establiment al carrer de la Font Vella.
De fet, de les quasi 7 tones de roba que es recullen a terrassa, un 59% és roba reutilitzable tal com e stroba; mentre que un 37% s’envia a reciclatge de fibres i un 4% es valoritza energèticament.
Descompte a la brossa
Precisament per augmentar el rati de reciclatge, la regidoria va presentar ahir una campanya de conscienciació amb explicacions presencials a la ciutadania a 10 contenidors. Cada cop que un ciutadà faci una aportació de roba al contenidor, sumarà punts per aconseguir un descompte en la taxa de brossa municipal.
El descompte a la taxa de brossa pot ser de més del 10% si es fan fins a sis entregues de residus a les deixalleries.
En el cas de les aportacions als contenidors, cal fer 12 entregues per tal que s’apliqui el descompte.