La Seu d’Ègara fa un pas més en el camí per a ser reconeguda com a Patrimoni Mundial de la Unesco. L’alcalde de Terrassa Jordi Ballart, i el bisbe, Salvador Cristau, viatjaran properament a Roma per presentar al Papa Francesc la candidatura del conjunt monumental. D’aquesta manera, es pretén sumar la complicitat de la màxima autoritat de l’Església Catòlica amb el projecte egarenc.
Aquest dijous al matí el bisbe Salvador Cristau ha estat rebut per l’alcalde de Terrassa Jordi Ballar a l’Ajuntament, on han parlat sobre diversos temes d’interès comú, entre altres sobre La Seu d’Egara i la visita comuna i sobre la Comissió de seguiment de les Esglésies de Sant Pere, entre d’altres temes.
La candidatura de la Seu d’Ègara va iniciar el procés per ser inscrita en la Llista Indicativa de Patrimoni Mundial de la UNESCO el 10 d’abril del 2015, amb la presentació oficial del projecte en un multitudinari acte ciutadà. Avui la candidatura ha consolidat el seu projecte, que ara és una iniciativa també ciutadana, amb una plataforma que la impulsa.
Un cop aprova per la Generalitat de Catalunya, el 29 de juny del 2016 la direcció General d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, va elevar la candidatura “Les pintures de la Seu Episcopal. Segles V a VIII” al Ministerio de Educación, Cultura i Deporte (MECD). El Consejo de Patrimonio Histórico celebrat els dies 6-7 d’octubre de 2016 a Avilés va analitzar la proposta i va demanar que s’incorporés al dossier, a més de les pintures, el conjunt arquitectònic.
Seguint aquestes recomanacions, l’equip redactor del dossier va fer una profunda reformulació de la candidatura que va consistir en la modificació de l’objecte. El bé presentat a Llista Indicativa de Patrimoni Mundial va ser el conjunt arquitectònic, arqueològic i artístic d’Ègara, en el qual es troben integrades les excepcionals pintures murals del segle VI.
Finalment, el Consejo de Patrimonio Histórico celebrat a Elx (Alacant) el 26 d’octubre de 2018, va acordar inscriure la Seu Episcopal d’Ègara i la seva decoració pictòrica (s. V-VII) a la Llista Indicativa. Un primer pas per poder aspirar a formar part del patrimoni mundial de la UNESCO. El 18 de març de 2019 es formalitza aquesta inscripció amb la publicació de l’informe al web de la Unesco.